Túrabeszámolók


Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / Bakonyerdő

efemmTúra éve: 20132013.07.31 22:16:26

(Rendezõi összegzés.)


Kedves Teljesítménytúrázók!


Köszönjük, hogy 2013-ban is eljöttetek a túránkra, a tavalyinál nagyobb létszámban, 209-en vágtatok neki a 8. alkalommal megrendezett CUHA 50-35-25km-es teljesítménytúra távoknak 2013. július 27-én!


Július végén, a túra hetében és a túra napján is hõségriadó volt érvényben, ez többeket elriaszthatott a gyaloglástól. A hõmérséklet árnyékban 30 fok felett volt, a fenyvesekben, és a nyílt szakaszokon ennél 5-10 fokkal is melegebb. Az idõjárás a Cuha túrákon megszokott (hõség) volt. A túra napjára esõt nem jósoltak a meteorológusok, ennek ellenére a túra útvonalán, délután a Felsõ-Cuha-völgyben mégis szakadt az esõ egy órán keresztül. Ugyanekkor sem Bakonyszentlászlón, sem Cseszneken, sem az Ördög-réten nem esett, csak Vinyétõl délre a völgyben, és Porva felé.


A várható melegre és a vízvételi helyekre már a kiírásban is felhívtuk a figyelmet. Volt aki 6 liter vízzel indult útnak, ami mégsem volt elég. Mások két fõre vittek 9 liter folyadékot. Az elõzõ napi délutáni szalagozáskor nekünk is melegünk volt.


A Hódos-ér teljesen ki volt száradva, a Cuha csak a Kõpince-forrás alatt csörgedezett, Vinyénél, a zöld gyaloghíd alatt most is ki volt száradva a patakmeder. Darazsakkal idén sem találkoztak a túrázók, a Hódos-érnél viszont bögölyökkel igen. Az aljnövényzet mindenhol elég magas volt, köszönhetõen a tavaszi esõknek.


A túra útvonalán 2013-ban a Bakonyszentlászló - Pápateszér szakaszon újítottuk fel a lekopott, vagy kivágott jelzéseket, és ugyanitt az Õsfenyves szakaszán teljesen újra is festettük a jelzéseket. Újra illetve felfestettük a piros négyzet jelzést Fenyõfõ - Cser-hegy - piros sáv (3 km-es) szakaszán, ezt azonban a túra nem érintette. Szalaggal kellett pár helyen megerõsíteni a Zörög-hegyre vezetõ zöld sávot. Pár helyen javítottuk a jelzések láthatóságát bozótirtással a Pápalátó-kõ felé vezetõ zöld sávon, és a Tilos-fenyõnél lévõ piros kereszt, sárga kereszt elágazásnál. A Pápateszér - Fenyõfõ közötti piros kereszt jelzésre többen panaszkodtak, ezt felvettük a felújítandó jelzések listájára. A piros kereszt jelzések útvonala Fenyõfõ elõtt a térképen jelzettõl is eltér, ezt majd korrigáljuk, jelezzük a térképkészítõk felé. A túrán hosszabb szalagozás idén is csak azokon a szakaszokon volt, amerre nem vezet jelzett turistaút.

A Cuha túrához rendelkeztünk a Bakonyerdõ Zrt. területhasználati és behajtási engedélyeivel, valamint az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség természetvédelmi engedélyével.


A túra távjai 2013-ban is változatlanok voltak az elõzõ évihez képest, megtartottuk az 50 és 35km-es hosszabb távokat is.

A klasszikus, 25km-es táv továbbra is a régi-fenyõfõi úton érte el az Õsfenyvest és a frissítõpontot Fenyõfõ-szélénél, ahol müzliszelet és szóda, valamint vásárolható sör várt mindenkit. A Pápalátó-kõi önkiszolgáló ellenõrzõpontot is megtalálta az összes túrázó, itt kódot kellett felírni vagy matricát ragasztani. Az Alízháza után völgyben idén elég magas volt az aljnövényzet, néhol a csalán. A kiszáradt Hódos-éren idén sem ütköztünk cserkésztáborba, és Porva-Csesznek vasútállomáson már megbízhatóan és folyamatosan üzemel a büfé (www.porvacsesznek.hu), valamint a turistaház is. A Viadukt után, az erdei iskola ellenõrzõpont a fedett esõbeálló elé költözött, ennek megfelelõen meg is ázott a esõben. A szolgáltatás itt idén müzliszelet volt. A Felsõ-Kõpince-forrás, mint egész évben, most is megbízhatóan üzemelt. Cseszneken, a Kõmosó-völgy bejáratánál szóda volt és sós keksz. Az Ördög-réten idén profi táborozókkal osztoztunk a területen, a szolgáltatás a megszokott szóda és sós mogyoró - sós perec volt.

Az Alsó-Cuha-völgynél csak pár túrázó vette igénybe a kerülõ útvonalat a Pakucs-pihenõ felé.


Az idei túrán kivételesen nem teljesített mindenki. A 25-ös távon 8 fõ eltévedt, Porván kötött ki. Mivel jól megáztak, így kiszálltak, és autóval jöttek be a célba. Az 50-es távról 4 fõ menet közben lenevezett, a Cseszneki kitérõt már kihagyták, nekik a 35-ös távnak megfelelõ díjazást tudtuk adni. 1 fõ az 50-es távon befejezte a túrát Cseszneken, neki is a 35-ös díjazás járt.


Mivel a rajt-célnak helyet adó turistaházat nem érintette az esõ, így az indítás és érkeztetés egész nap kint volt, két pavilon alatt. A 2013-as Cuha túra Cartographia Kupa túra is volt, így az itiner térképe a legfrissebb Cartographia térkép anyagából készült. A Tipográfia TE-nek köszönhetõen kedvezményes térkép vásárlási lehetõség volt a Cartographia teljes turistatérkép és atlasz kínálatából, illetve a Kornétás kiadó könyveibõl.


A célban a szolgáltatás a megszokott zsíroskenyér hagymával, vegyes savanyúsággal, vajas és lekváros kenyér házi szilva és házi barack lekvárokkal, szörp és szóda. Hideg sör önköltségi áron, valamint kávé is kapható volt.

A tavalyinál több résztvevõre számítottunk, így a rajt-célt négy fõ rendezõvel mûködtettük. A két évvel ezelõtti 300 fõhöz hasonló létszámra készültünk, viszont 210 fõ túrázott, amivel elégedettek vagyunk, így mindenkinek jutott bõven szolgáltatás és természetesen díjazás is. A 10 ballon szóda éppen, hogy csak elég volt.

Az idei évre is új kitûzõk és emléklapok készültek, a „viaduktos” kitûzõk népszerûbbek voltak, mint az elõzõ évi „forrásosak”. A kitûzõk a készlet erejéig választhatók voltak.


A leghosszabb megrendezett 50km-es táv túrázói idén is végigjárták Bakonyszentlászló szebb részeit, a Kerek-templomot és környékét, majd a piros sáv jelzésen gyalogoltak át Pápateszérre, a falu szélén található szõlõhegyre. Mivel az 50km-es táv elsõ 17km-én nincs vízvételi lehetõség, így az indulók egy-egy fél literes ásványvízzel indulhattak útjukra. A második ellenõrzõ ponton idén is volt szolgáltatás, müzliszelet illetve balatonszelet. Fenyõfõn igénybe lehetett venni a hosszútávnak útba esõ kocsmát frissítésre, valószínûleg többen éltek is ezzel a lehetõséggel. Innen Vinyéig a táv azonos volt a 25km-es távval. Azért, hogy az 50 és 35km-es távok kihívást is jelentsenek, a Kõpince-forrás után az útvonal a Zörög-tetõn (+240m szint) keresztül vezet Csesznekig, a Kõmosó-völgyig, majd vissza a Zörög-hegy oldalában. A Dóc-árok tetejétõl a Kenyeri-hegyen át szalagozás vezetett vissza a Zsidó-rét széléig, a klasszikus táv útvonalába.


A túra megközelítésére, majd hazautazásra idén a tömegközlekedési lehetõségek, menetrendek (vonat, busz) elég jók voltak Budapest, Gyõr és Veszprém felõl is. A menetrendeket a kiírásban és az itinerben is feltüntettük.


Köszönjük a bakonyszentlászlói turistaház üzemeltetõinek, a Gyõri Meteor Természetbarát Egyesületnek, hogy a rendezvénynek rajt-cél helyszínt, felszerelést és szállást biztosítottak. A Teljesítménytúrázók Társaságának a rendezési segítséget, bójákat. A Bakonyerdõ Zrt.-nek a túra engedélyét és a karbantartott sétautakat, pihenõhelyeket. A Porva-Csesznek Turistaháznak, hogy nyitva volt a büfé. A Cartographia Kft-nek a túratérkép támogatását.


Pontõreink: Fehérvári József, Mészner Viktor, Jakab Erzsébet és barátnõje.

Akik szokásosan seprûként és pontõrként is teljesítették a túra valamelyik távját: Ádám László, Csörgõ Róbert, Pinkert László, Pintér József, Szabó Zsuzsa.

Segítõink a rajt-célban: Kakas Zsuzsa, Maróti Boglárka, Szórád András.


Cuha Statisztika 2013


Résztvevõk száma: 209 fõ, továbbá 1 fõ rendezõi bejárás. Célba ért: 202 fõ.

Vonattal érkezett: 22 fõ - 10%. Számukra 33%-os (200 Ft) nevezési díj kedvezményt biztosítottunk, kárpótlásul, hogy 3km-re található Bakonyszentlászló és Vinye vasútállomása is.

A nevezési díj 2013-ban változatlanul 600 Ft/fõ volt.

A Cuha 25 - 8. rendezés, Cuha 35 - 4. rendezés, Cuha 50 - 4. rendezés volt.


A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Atomerõmû Sportegyesület Természetjáró Szakosztály, Auriga Sport-és Szabadidõs Klub, Bakony Természetjáró Egyesület, Bánki Donát Természetbarát Egyesület, Bihari Természetbarát Egyesület, Börzsöny Akciócsoport, BOS Bt. Egyesület, CATS Egyesület, Cserhát Baráti Társaság, Diósgyõri VTK, Ebesi Sportbarátok Egyesület, ELTE-BEAC, Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület, Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület, Gyõri Vasutas Természetjáró Egyesület, Hegyek Vándorai Turista Egyesület, Honvéd Auróra Sportegyesület, JÁTSSZ Egyesület, Komárom, LSAHH, Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület, MSTSZ, Oroszlányi Természetbarát Egyesület, Petõfi DSK, PMTSZ, SZHSK, Szent Kristóf Természetjáró Egyesület, Tatabányai SC, Tatai Atlétikai Club, Tatabányai Volán SE, Teljesítménytúrázók Társasága, Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület, Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE, Vízivárosi LSE, Zöld Bakancs Túraklub.

Egyesületet 78-an jelöltek meg, 132-en egyéni vagy családos túrázók. Az MTSZ, MSTSZ és TTT tagok számára 100 Ft kedvezményt adtunk a nevezési díjból.


Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Aba, Abda, Ács, Adásztevel, Ajka, Annavölgy, Baj, Bakonycsernye, Bodajk, Börcs, Bõsárkány, Budapest, Cegléd , Csákvár, Csorna, Dánszentmiklós, Deszk, Dunaföldvár, Dunaharaszti, Dunakeszi, Ebes, Enese, Érd, Fót, Gödöllõ, Gyarmat, Gyöngyös, Herend, Hódmezõvásárhely, Ikrény, Inárcs, Isaszeg, Jenõ, Kakucs, Kaposvár, Kartal, Kistarcsa, Klárafalva, Kocs, Komárom, Mezõlak, Mezõörs, Mór, Mosonmagyaróvár, Németkér, Nyúl, Oroszlány, Paks, Pápa, Pécel, Polgárdi, Pomáz, Révfülöp, Sárbogárd, Siófok, Solymár, Sopron, Szántód, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tapolca, Tárkány, Tata, Tatabánya, Újfehértó, Vác, Vál, Várkeszõ, Városlõd, Várpalota, Vecsés, Velence, Veszprém, Zirc.

Idén is a legtöbben Budapestrõl érkeztek (30 fõ), illetve Gyõrbõl (24 fõ). Túránk továbbra is inkább regionális jellegû teljesítménytúra, bár a Cartographia Kupa miatt távolabbról is jöttek túrázók.


Összes résztvevõ: 209 fõ.

Távok szerint: 50km: 39 fõ induló, 34 fõ teljesítõ. 35km: 31 fõ induló, 36 fõ teljesítõ. 25km: 139 fõ induló, 131 fõ teljesítõ.

Életkor szerinti megoszlás: 0-10 év: 6 fõ - 3%, 10-20 év: 21 fõ - 10%, 20-30 év: 25 fõ - 12%, 30-40 év: 60 fõ - 28%, 40-50 év: 50 fõ - 24%, 50-60 év: 27 fõ - 13%, 60-70 év: 17 fõ - 8%, 70 év felett: 3 fõ - 1%.

Legidõsebb teljesítõnk: 71 éves, Legfiatalabb teljesítõnk: 7 éves.


Rajtidõk: 7:00: 26 fõ - 12%, 7:00-8:00: 85 fõ - 40%, 8:00-9:00: 51 fõ - 24%, 9:00-10:00: 42 fõ - 20%, 10:00 után: 5 fõ - 2%.


Indulás száma szerint: 8x: 1 fõ - 1% (Pinkert László), 7x: 1 fõ - 1% (Unzeitig László), 6x: 4 fõ - 2% (Ádám László, Csörgõ Róbert, Csuka Sándor, Pintér József), 5x: 3 fõ - 1%, 4x: 7 fõ - 3%, 3x: 6 fõ - 3%, 2x: 36 fõ - 17%, 1x: 151 fõ - 72%.

Szintidõt felezett: 35km-en 1 fõ, a többi távon más nem.

A túrát feladta: 25km-en: 8 fõ.

Szintidõn kívül ért célba: 35km-en 3 fõ, 25km-en 13 fõ. A többi teljesítõ mind a távja szintidején belül ért célba.


Szolgáltatás (elfogyott): 200 liter szóda, 7 liter szörp, 40 db fél literes ásványvíz, 48 doboz sör, 410 db müzli/nápolyiszelet, 17db sós keksz, 8x200g sós mogyoró, 3x500g sósperec, 16 kg szeletelt kenyér, 1 üveg házi szilvalekvár, 1 nagy üveg házi baracklekvár, 4 doboz zsír, 2 doboz margarin, 2 doboz vegyes savanyú, 4 kg vöröshagyma.


Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2014 nyarán is, amikor -tervek szerint- az ideihez hasonlóan hosszú- és középtáv is teljesíthetõ lesz majd, a megszokott Cuha 25km-es táv mellett.

Köszönettel:

Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk.

2013. július


Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára.