Túrabeszámolók


5hegy-Gerecse/3hegy

toprongyTúra éve: 20132013.06.23 18:29:49

 3hegy, avagy Tájékozódási Kalandtúra a Gerecsében

Elõnyök:


-Nagyon jó volt a szalagozás. A legszükségesebb helyeken egyértelmûen kihelyezett szalagok mutatták az utat.


-A célban nagy mennyiségû zsíros kenyér és feltétei vártak minket.


-Szép, színes, igényes oklevél volt a teljesítõk jutalma.


-Kényelmes, teljesíthetõ menettempóhoz mért pontnyitvatartások.


-A túra túlnyomórészt érdekes, új, mindeddig ismeretlen útvonalakon vezetett.


-Az út során több különleges, szép helyet is érintettük; néhol a panorámában lehetett gyönyörködni, de a Szelim-barlang vagy például Fekete-kõ is kevésbé ismert, viszont gyönyörû és érdekes helyek.


-Majdnem minden ponton korlátlan mennyiségben lehetett vizet vételezni, valamint Fekete-kövön nagyon finom pogácsát (sajtos és baconös közül választhattunk) és almát is kaptunk (borkóstolásra is volt lehetõség, ezt mi köszönettel kihagytuk). Vértestolnán csokis és citromos nápolyi, pezsgõtabletták, valamint ribizli volt az ellátás.


 


Nehezítõ körülmények:


-Ahogy említettem, az útvonal túlnyomórészt nem széles gyalogutakon vagy szekérutakon halad, hanem keskeny, a növényzet által sûrûn benõtt csapásokon, illetve idõnként gyakorlatilag úttalan utakon. Eltévedni tehát a nagyon jó szalagozás ellenére sem nehéz, mert idõnként az útvonal tökéletesen váratlan és logikátlan irányokba fordul. Nem szabad tehát rutinból haladni a széles gyalogúton, és ha az itiner azt jelzi, hogy hamarosan balra le kell majd fordulni a szalagozásra, akkor NEM elég minden balra nyíló elágazásba benézni. Nem, erre mi is ráfáztunk egyszer. Miután ugyanis csak nem volt szalagozás egyetlen balra nyíló elágazásban sem, visszamentünk, és konstatáltuk, hogy már rég elhagytuk a szalagozást, amely egy helyen, ahol gyakorlatilag nem is volt út, tökéletesen váratlan és megdöbbentõ módon bevezetett a fák közé. (Az útvonalvezetésnek ilyetén formabontó abszolválása a remek szalagozás dacára a túra során többször is megtréfált minket. Mert a fene se gondolja, hogy út van ott, ahol néha bizony volt. Mintha csak a szervezõk húztak volna találomra egy vonalat a térképre, és aztán ha törik, ha szakad, ennek mentén jelölték volna ki az útvonalat.)


-Szóval, résen kell lenni, TÉNYLEG figyelni kell a szalagozást. A másik nehezítõ körülmény a terepviszonyok. Hiába volt kényelmes 8 óra megadva a 30 km-re, ilyen útviszonyok között kell is ennyi. Mert futni, azt itt nem lehet. Helyenként derékig érõ dzsindzsában, másutt nyaktörõ sziklameredélyeken, miközben folyamatosan veszettül figyelni kell a szalagokat. (Mi 7 óra 23 perc alatt tettük meg.)


 


Amiben még lehetne fejlõdni:


-A díjazás csak oklevél. Kérjük, hogy jövõre legyen kitûzõ is! Aki ezen végigmegy, az megérdemli. ;)


-Esetleg lehetne a célban vajas kenyér is, mert a zsírosat nem mindenki szereti.


 


Ez tehát egy nagyon jó, egyedi és király kis túra. A Veres-hegyrõl (2. pont) festõi kilátás nyílik a hegyvidékre. Fekete-kõ (4. pont) egy bájos kis település a Gerecse szívében, nyaralókkal, szõlõkkel, és a városi ember számára éteri csenddel. A Ranzinger Vince kilátót már ismertük ugyan, ebbõl az irányból (alulról) azonban még nem volt hozzá szerencsénk. Bár be lettünk ijesztve, hogy a meredélyt csak négykézláb kúszva-mászva lehet legyûrni, a valóságban korántsem volt ennyire súlyos a helyzet. Annak mondjuk örültünk, hogy száraz volt a talaj.


A Ranzinger kilátóba ezúttal nem mentünk fel, pedig egyszer az életben érdemes. Utána hamarosan szerencsénk lehetett a Szelim-barlanghoz, amelyet igazán kár lett volna kihagyni! Mind a barlang, mind az azt követõ nyaktörõ meredélyrõl nyíló látvány pazar.


A barlangban kisebb sziklamászás tette az utat még érdekesebbé. Utunk ezután egy kb. 30 cm szélességû kis ösvényen vezetett pár száz méter magasan Tatabánya felett (tériszonytalanok elõnyben). A szalagozás a tõle megszokott módon a létezõ legextrémebb útvonalon halad, ami nem is baj, a Turul alatti lépcsõt már úgyis megjártuk egy párszor, és, nos, ez mindenesetre izgalmasabb.


 


Azért arra kíváncsi leszek, hogy végül hány túrázónak sikerült szintidõn belül célba érnie...


 


Köszönjük a szervezést, kiváló, érdekes és izgalmas túra volt. Remélem, jövõre is megrendezésre kerül! :)