Túrabeszámolók


Jutasi hagyománytisztelő vándor / Jutasi Őrmester Benedekhegyi kŐrjárata 25

bhenn80Túra éve: 20132013.05.27 13:48:31

Jutas 30


Mivel a túra új volt, és ráadásul a közelünkben is tartották, ezért elhatroztuk, hogy itt bizony meg kell jelennünk.


Megszokott társaságommal neveztünk, megkaptuk az itinert, térképet, és nekivágtunk az útnak. A térképet (ami színes volt) nézegetve pedig megállapítottuk, hogy ugyan szép, de nincs egészen összhangban az itinerrel sajnos. De sebaj, mivel a környéket már ismerjük, meg megvan a Bakony turistatérképe is, áthidaltuk ezt a kis problémát. Azok mondjuk akik nem ismerték a környéket, néha furcsán néztek körbe egy-egy elágazásnál, de ez jó volt arra, hogy vadidegen túratársainkkal is megismerkedjünk.


A túra szép helyeken vitt körbe (Veszprém vár, Ördögrágta- kõ, Tekeres-völgy), nekem ráadásul külön öröm volt, hogy a Csatár hegyi kápolnában harangozhattam :) Lassan 20 éve járok ott minden évben a Bakony 50 alkalmával, de most elõször sikerült bejutni oda. A ponton ráadásul egy kis meglepetés idézetet is kaptunk a pontõröktõl. Aztán a Csatár hegye meg lehetett volna nézni a barlangot is, de a sor hossza miatt errõl lemondtunk. Majd jövõre.


A kilátó után Jutaspuszta, ahol megtekinthettünk 2 emlékmûvet is, az egyik egy vonatbaleseté, a másik pedig az ejtõernyõs emlékmû. Utóbbinál a történetet is meghallgathattuk, köszönet érte a pontõrnek.


Az ellátás rendben volt, a térkép gondokat remélem jövõre sikerül megoldani, és ha még kitûzõ is lesz jövõre (idén sajnos nem volt), akkor megint ott a helyünk.