Túrabeszámolók


Kaszó

efemmTúra éve: 20132013.05.20 10:44:22

  2013. május - Kaszó teljesítménytúra rendezõi összegzés.

  Kedves Túrázók!

  Köszönjük, hogy részt vettetek a 2013-as, Zöldgömb Sport Klub által 10. alkalommal rendezett Elõzd meg a kisvasutat! KASZÓ teljesítménytúrán!Összesen 26 túrázó vett részt a túrán. A 20 km-es távon 8 fõ, a 10 km-es távon 18 fõ túrázott. Mindenki teljesítette a túra valamelyik távját. A hosszú távot teljesítõk közül öten visszagyalogoltak Szentára, nekik 25 km-es teljesítést ismertünk el.A túra idén része volt a Somogy Megye Teljesítménytúrázója mozgalomnak. A túrát, az eddigiekhez hasonlóan, az Kaszói Erdei Vasút kisvasúti napján tartottuk. Sajnos a kisvasút csak Kaszó és Baláta-tó, v.m. között járt. Szentára az erdészet kisbuszával lehet visszajutni, de ezt elõzetesen egyeztetni kell.   A túra rendezését 2013-ban vettük át a Zöldgömb Sport Klubon belül, az Ujj Zoltán által kitalált mindkét távot változatlan formában vittük tovább. Idén nem rendeztünk futás és kerékpáros távokat sem, ezekre a korábbi években nagyon csekély volt az érdeklõdés. Többen jelezték, hogy szívesen teljesítenének hosszabb távot is, így gondolkozunk azon, hogy a zöld és piros kerékpáros útvonalak is bejárhatók legyenek jövõre. Önálló távként tervezzük kiírni a bõvített hosszútávot Szentai rajttal és céllal, így aki vonattal érkezik és/vagy Szentára kell visszajutnia, annak 25 km-es táv lesz elszámolható. A rövid táv útvonalát adó kék kerékpáros útvonal jól jelzett volt. A túra reggelén bejártuk az útvonalat, gyalogosan tettük ki az ellenõrzõpontokat, amelyek idén tájfutó bóják voltak, az igazolás pedig matricában vagy szúróbélyegzõvel történhetett. Szalagozást késõbb sem tervezünk - a Zöldgömb Sport Klub túrafilozófiájának megfelelõen, ami az itinerben is elolvasható.

  A túra 2013-ban is május harmadik hétvégéjére esett, az országban ekkor elég sok, 22 db túrát rendeztek, konkurens rendezvények a Gyalogtúrázók Országos Találkozója volt (Tatán) és a Tanúhegyek teljesítménytúra a Balaton-felvidéken.

  A túra elõtti este komoly vihar és zivatar vonult át Dél-Dunántúlon, ez szintén elriaszthatott néhány túrázót, pedig a Kaszó környéki mély, homokos terepnek kifejezetten jót tett az esõ. Az utak jól járhatók voltak, a pár pocsolyát pedig könnyen ki lehetett kerülni. A túra napján az idõjárás már nagyon jó volt, napsütés egész nap és májusi meleg.   A kisvasút a túrázókat csak Kaszó és a Baláta-tó v.m. között vitte, ahonnan kb. 1 órás vezetett sétával lehetett a Baláta-tó melletti kilátót felkeresni. A kisvasúti nap programjait kulturális rendezvények, sport bemutatók, kirakodóvásár és fõzõverseny is színesítette. A kisvasúti napra támogató jegyet lehetett váltani, itt az 500 Ft-ért a kisvasutazás mellé még egy adag vadpörkölt is járt. A túra nevezési díja mindkét távon 200 Ft volt, gyermeknek ingyenes. A túrázók egy része igazolt a Somogy Megye Teljesítménytúrázója mozgalom füzetébe.

  Köszönjük a HM Kaszó Zrt.-nek, hogy a gyalogtúrát a Kaszói Kisvasúti Nap hivatalos programjai közé felvette, a rajt-célhoz a helyszínt biztosította.

    Statisztika:

  Túranév: Elõzd meg a kisvasutat! Kaszó gyalogos teljesítménytúra A túra idõpontja: 2013. május 18. (szombat) Túratávok: 25 (23,2) km, 20 (17,9) km, 10 (10,6) km. Szint: ~10m. Szintidõ: 5/3 óra. Résztvevõk száma: 26 . Célba ért szintidõn belül mindenki. A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Bánki Donát TE – Ajka, Természetvédõ Turisták Somogyért Egyesület - Kaposvár, Szent Kristóf Természetjáró Egyesület - Szántód, Teljesítménytúrázók Társasága - Budapest, Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület – Székesfehérvár. Egyesületet 13-an jelöltek meg, 13-an egyéni vagy családos túrázók. Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Kadarkút, Kaposfõ, Kaposmérõ, Kaposvár (10 fõ), Kereki, Nagykanizsa, Paks, Pécs, Székesfehérvár, Szekszárd, Úrhida, Zalaistvánd. Túránk leginkább a kaposvári túrázók és a környezõ megyék túrázói között népszerû, "regionális" jellegû teljesítménytúra.   Távok szerint: 25 km: 5 fõ, 20 km: 3 fõ, 10 km: 18 fõ. Életkor szerint: 0-10 év: 1 fõ - 4 %, 10-20 év: - fõ, 20-30 év: 7 fõ - 27 %, 30-40 év: 5 fõ - 19 %, 40-50 év: 1 fõ - 4 %, 50-60 év: 6 fõ - 23 %, 60 év felett: 5 fõ - 19 %. Legidõsebb teljesítõnk: 72 éves. Rajtidõk: 8:15 (Szentáról): 8+6 fõ - 30+23 %, 9:00: 1 fõ - 4 %, 9:01-9:59: 3 fõ - 11%, 10:00 után: 8 fõ - 30 %. (Rajtidõk: 8:15 a hosszútávokon, 9:00-11:00 a rövidtávon.)

  Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2014-ben is!

  Köszönettel: Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk (efemm@hotmail.com) Aba Zsuzsanna, Zöldgömb Sport Klub, elnök

  Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára !

  (http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/beszamolo?a=a&id=105)