Túrabeszámolók


Bakony 50/25/10

nafeTúra éve: 20132013.03.24 20:36:03

Bakony 25


GPS-el mért távolság: 22,2 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 505 m.


Reggel jó passzban érkeztem Városlõdre. Alig tettem le a kocsit, már jött is a busz, amivel eljutottam Herendre. Bõ kilométeres sétát követõen gyors nevezés. Alig voltak még, s hét után egy-két perccel újra úton voltam. A napsütés ellenére elég hideg az idõ. A szokásos egy réteg ruhát, csak vagy két kilométer és 50 m szint után vetettem le. Igyekeztem minél hosszabb távot megtenni az olvadás kezdetéig. A fölázott, megfagyott, majd fölolvadt talaj a legrosszabbak közé tartozik. Ragad és csúszik, mint a jég.


Elõször a szokásos nemszeretem, hosszú aszfaltos szakaszt kellett letudni. Szerencsére helyenként elég jó a kilátás. A Hajag derekán aztán letérhettünk róla. Cserében meredekebbé vált az emelkedõ. A medvehagyma alig bujkál, viszont a boroszlán már bimbós. Késésben van a természet, ráadásul a Húsvét miatt a túra is egy héttel korábbra került. Ennek megfelelõen sokáig nem is éreztem medvehagyma szagot. Késõbb találtam egy kissé jobb foltot, s azzal együtt a szag is megjelent.


Hamarosan elértem az ellenõrzõ pontot. Pecsételés után ittam két bögre teát, miközben gulyáságyút vontatva érkezett egy UAZ, szovjet egyenruhás személyzettel. Egyiküknek rögtön meg is szavaztam 3 hónap futkosót, az egyenruhához felvett edzõcipõért. Ballagtam tovább. A Rendkõ hátán még a hó az úr, de azért lehet haladni, csak óvatosan. Az elsõ, s egyben legmeredekebb lejtõt havon tudtam le, sokkal könnyebben, mint sárban. A tömörödött hó jól tartott, csak a jeges foltokra kellett vigyázni. Sajnos az õsbükk közelében megindult az olvadás. 2-300 m-el késõbb, fejfaszerû tábla hívja föl a figyelmet a Gida-kútra, ahová le is tértem. A foglalt forrás vízvételi lehetõséget jelent. A közelében néhány fagyott téltemetõt fotózhattam. Néhány hóvirágon, és a Csehbánya központjában ilyenkor szokásos tavaszi kankalinon kívül ez volt az egyedüli virág.


A Fodor-tanya közelében, némi dagonyázás után, kibukkantam az erdõbõl. A kilátás szép. A füves részen jól haladok, bár a talaj puha. A Gella-patak elõtt kisebb erecskéket kell keresztezni. A patak elég szépen megbontotta az átereszt. Öreghálásnál az ellenõrzõpontot jó csúszós emelkedõn értem el. Ez a csúszós sár jellemezte a következõ szakaszt is, egészen a murvás út eléréséig. A patak keresztezését átlépõ kövek segítették. Utána viszont a bevágásban haladó utat betemette a hó. Fölkapaszkodtam rá, s azon ballagtam Csehbánya széléig. Sokkal könnyebben jártam rajta, mint a kiolvadó földúton. A faluban betértem a presszóba, egy kis folyadékpótlásra, bár elõször gyanús volt, hogy nincs is presszó. Sehol egy cégér. Mint kiderült, tulajdonos és névváltás történt, az új tábla meg még nincs kitéve.


Továbbmenve, a faluban egy száguldozó quados elõl kellett többször is lemenni az útról. Az erdõ szélén, a tavalyi erdõbe történõ belépést tiltó tábla fogadott, pedig hol van már az a tavalyelõtti vihar, ami kidöntögette a fákat, s ami akkor indokolhatta is a tiltást. Néhol alig látható az út. Rövidesen visszatértem a Torna-patak völgyébe, s megkaptam az utolsó ellenõrzõ pecsétet. Az elsõ patak keresztezés sima ügy, a Torna-pataknál viszont az átkelést eddig segítõ fa kidõlt, a víz pedig jó mély. A hóolvadás miatt több a víz benne, mint rendesen. Az elõttem haladó csoportnak is meggyûlt a baja az átkeléssel. A kidõlt fatörzsrõl szétnézve láttam, kissé lejjebb ígéretes keskeny hely van, ahol könnyebb lehet az átkelés. Így is volt. Egy traktorgumi és jó néhány botfából készített valaki átjárót, így könnyedén jutottam át. Megmásztam a kaptatót. A rétre kiérve megnéztem az órámat, s rájöttem, akár még egy-két órát szundikálhatok is az Óbudavár éjjel elõtt. Ezzel el is dõlt az indulás kérdése. A vasúti hidat követõen, amíg csak lehetett, a mezõn ballagtam, s hamarosan beértem a célba.


Az idõjárás kellemesebbnek bizonyult az ígértnél. Szinte végig sütött a nap. Ennek köszönhetõen egész jó volt a túra.


A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 500/400 Ft-ért fekete-fehér térképvázlatos igazolólapot, kitûzõt és emléklapot, Balaton-felvidéki Nemzeti Parki kupont, a Hajagon kiváló citromos teát kaptunk.