Túrabeszámolók


Óbudavár éjszakai

nafeTúra éve: 20122012.10.03 21:24:58

Óbudavár éjjel


GPS-el mért távolság: 22,4 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 375 m.


A számítottnál késõbb értem a rajthelyre, mert elhúzódott egy kicsit az egyesületi túra, illetve messze van Várgesztes. Gyors készülõdés, benevezés, s 18.15-kor neki is vágtam a távnak. Idén nem felejtettem el letérni a Mosó-ház felé, s így megúsztam egy kis aszfaltot. Kellemes az erdei út. Kis aszfalt, majd a mezõn átvágva értem el Szentantalfát. Végig talpaltam a falut, hogy elérjem az elsõ ellenõrzõ pontot. Pecsételés, frissítés, majd elõ a fejlámpát, mert teljesen rám sötétedett. Tavaly egészen a Hegyes-tûig eljutottam világosban. Most késõbb is indultam, ráadásul borult idõben. Szaporáztam tovább a lépteimet. A Tagyon-hegy derekáról szép az éjszakai Balaton. A második EP mellett simán elmegyek, ha nem szólnak, hogy õk az ellenõrök. Megvan a második pecsét. Ekkor ugrik be, hogy nem emlékszem az igazoló lapon a Hegyes-tûre. Megnézem alaposabban: Tényleg nem megy föl a túra.


Ballagok tovább. A KS jelzés aszfaltról letérésekor, csaknem utolérek egy kisgyerekes csapatot. De csak majdnem, mert továbbmennek az aszfalton, hiába szólók, hogy nem arra kéne menni. Megyek tovább a jelzésen, amely eleinte ösvényen, majd kellemes erdei úton vezet. Monoszló elõtt utolérem az elõzõ kisgyerekes csapatot. Honnan a francból kerültek elébem? Az aszfalt sokkal hosszabb. Ezek szerint létezik egy rövidebb út is az erdõn át. Monoszlón gyorsan átérek. A Balatonhenyéig vezetõ szakasz egy kicsit monoton, de legalább jól járható. A kocsmában pecsételek, iszok egy alkoholmentes sört (sajnos citromos Gösser nincs), megeszem a déli maradék szendvicset, s megyek tovább.


A kaptatót letudva, hátra-hátra nézve, ismét szép a kilátás. Változó minõségû utakon haladok. Egy helyen, gyanús, hogy az elõttem haladó csoport tovább megy, pedig nekem úgy sejlik, ott be kell kanyarodni az erdõbe. Elõ a térképet és a GPS-t. Így van. Jól emlékeztem. 20-30 m-el beljebb megvan a jelzés is. A letérõ csoportnak is gyanús lehetett, mert rám kérdeztek, s vissza is fordultak. A villanyvezeték elérésekor elkezd szemerkélni az esõ, de semmi komoly. Óbudavárra visszaérve megálltam a kocsinál, kivettem egy pulóvert. Jó lesz az majd a célban, ahová kisvártatva meg is érkeztem.


Átvettük a kitûzõt és az emléklapot, a szabadban megettük a finom babos káposztát, s ki-ki hazafelé vette az irányt.


Kellemes, jó hangulatú, helyenként látványos a túra, kellemes idõjárással. Alig volt olyan szakasz, ahol ne láttam volna magam elõtt és mögöttem is túrázók lámpáinak fényét. A hosszabb nyílt szakaszokon, szépen sorba rendezõdtek. Kifejezetten jólesett üldögélni egy kicsit a szabadban a túra után.


A túra ár/szolgáltatás aránya jó. Az 1500/1300 Ft-os nevezési díjért emléklapot, kitûzõt, színes fénymásolt térképlapot, használható itinert, korrekt szalagozást, és igazoló lapot kaptunk. A rajtnál látványos zsíros kenyér, paprikával, uborkával és piros arannyal, pálinka,a célban pedig finom babos káposzta és ásványvíz volt az ellátmány. Szentantalfán 10% kedvezménnyel lehetett enni, vagy inni valamit a Fenyves sörözõben, míg Balatonhenyén fél áron vehettünk egy sört, vagy üdítõt a kocsmában. A Tagyon pincészetnél is volt vásárlási lehetõség, de nem emlékszem rá pontosan.