Túrabeszámolók


Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / Bakonyerdő

efemmTúra éve: 20122012.07.28 10:01:05

CUHA 50-35-25 rendezõi összegzés. 2012.

Cuha teljesítménytúra

50km - 35km - 25km


Cuha 50 teljesítménytúra kitûzõ 2012 Cuha 35 teljesítménytúra kitûzõ 2012 Cuha 25 teljesítménytúra kitûzõ 2012

Kedves Teljesítménytúrázók!



Köszönjük, hogy 2012-ben is eljöttetek a túránkra, és az esõs nap miatt a tavalyinál kisebb létszámban,

 de így is 177-en vágtatok neki a 7. alkalommal megrendezett CUHA 50-35-25km-es teljesítménytúra távoknak!



Az idei július kicsit szeszélyes volt, a túra hetében is többször esett, A túra napjára az idõjósok esõt jósoltak a térségre, ami be is jött. A hõmérséklet 30 fok körül volt, a nagyrészt borult idõ is ideális túraidõ, aki megúszta a reggeli csapadékot, annak délelõtt 9 óra és délután 4 között könnyebb túrája volt, mint a legtöbb Cuha túrán a 35+ fokos forróságban.

A túra elõtt három héttel bejártuk a klasszikus táv útvonalát, akkor is kevés víz volt a Cuhában, éppen csak csordogált, a Hódos-ér szintén ki volt száradva. Tavaly Vinyénél, a gyaloghídnál, teljesen száraz volt a Cuha medre, idén szerencsére egy kevés víz volt benne. A Cuha-patak nagyjából 30 cm-es volt, csak nem ilyen mély, hanem ilyen széles... (2010-ben, amikor a medret átrendezte a nyár eleji esõzés, a Cuha vízszintje 10 cm-re volt a gyaloghíd alatt, a mostani szinthez képest több, mint másfél méterrel magasabban.)

A túra elõtti napon szalagoztunk, ekkor még kifejezetten meleg volt. A mély homokos terep járhatóságának jót tett a hét közbeni kis esõ. Szerencsére a tavalyi darazsakkal idén nem találkozunk sehol sem a túra útvonalán.



A túra útvonalán a tavalyi túra óta a zöld sávot újítottuk fel Fenyõfõ - Pápalátó-kõ - Hódos-ér között tavaly õsszel, valamint idén, a március 15-i hosszú hétvégén a Vinye - Kõpince-forrás - gyaloghíd - Zsidó-rét közötti sokjelzéses szakaszt, és a túra hetében a Csesznek-Suttony - Fatelep között a sárga sávot, a zöld-sárga közös jelzést, és egy keveset a zöld sávból, a sárga kereszt elágazásig. A klasszikus táv teljes útvonalán, beleértve a Felsõ-Cuha-völgyet is, a bejáráskor összeszedtünk 3 kisebb szatyor szemetet, ami nem volt sok a tavalyi mennyiséghez képest, és az is pozitív, hogy a Felsõ-Cuha-völgyben a pihenõk rendezettek voltak, szeméttartó konténerekkel jól ellátva. A klasszikus útvonalon is irtottunk bozótot a jelzéseink elõl, és Pápateszérig szintén ki kellett pucolni pár bodzabokrot, hogy a jelzés követhetõ legyen. Ezen a szakaszon, bár 2010-ben erõsítettük meg a jelzéseket, azóta némelyiket reménytelenül benõtte a gaz, az elején az erdõ is eltûnt több száz méteres szakaszon, úgyhogy a jövõ évi jelzésfestési teendõk közé a Bakonyszentlászló - Pápateszér közötti piros sávot felvettük. A túra elõtti napokban felfestettük a piros sáv Bakonyszentlászlón belüli szakaszát, kapcsolódva mások idei festéséhez, akik a fõúton Bakonyszentlászló vasútállomásig a piros sáv helyett piros négyzetet tettek, az Ördög-rét felõl Bakonyszentlászló központjába így nem a fõúton érkezik az útvonal, hanem a vasútállomást kihagyva, a vasút keresztezése után egy erdei földúton, majd a bauxitszállító úton, kevésbé nyílt szakaszon.

A Pakucs-pihenõ, Alsó-Cuha-völgy környékén az erdészet szépen kitisztította az erdõt, kezd kirándulóerdõ formát ölteni.



A túra távjai 2012-ben változatlanok voltak az elõzõ évihez képest, megtartottuk az 50 és 35km-es hosszabb távokat is.

A klasszikus, 25km-es táv továbbra is a régi-fenyõfõi úton érte el az Õsfenyvest és a frissítõpontot Fenyõfõ-szélénél, ahol nápolyi és szóda, valamint vásárolható sör várt mindenkit. A Pápalátó-kõi önkiszolgáló ellenõrzõpontot is megtalálta mindenki, itt kódot kellett felírni vagy matricát ragasztani. Az Alízháza után völgy sem volt idén túlságosan kimosva, bár a túra napján, esõ után azért oda kellett figyelni a kisebb vízmosta lyukakra.

A Hódos-éren idén nem ütköztünk cserkésztáborba, és az Üveghuta elõtti szakaszon lecsúszott patakpartot is helyreállították korábban.

Porva-Csesznek vasútállomáson már megbízhatóan és folyamatosan üzemel a büfé (www.porvacsesznek.hu), valamint a turistaház is.

A Viadukt után, az erdei iskola ellenõrzõpont a fedett esõbeálló alá költözött, a szolgáltatás idén sós ropi volt.

A Felsõ-Kõpince-forrás, mint egész évben, most is megbízhatóan üzemelt.

Az Alsó-Cuha-völgy gázlói az esõ miatt csúszósak voltak, de csak pár túrázó vette igénybe a kerülõ útvonalat a Pakucs-pihenõ felé.



Az idei túránkon mindenki célba ért!



Az esõ miatt a rajt és a cél is az Õsfenyves Turistaház étkezõjében volt egész nap, délután ki tudtuk tenni a célba érkezõknek a padokat, asztalokat is.

A célban a szolgáltatás a megszokott zsíroskenyér hagymával, vegyes savanyúsággal és házi erõspistával, vajas és házi-lekváros kenyér volt, szörp és szóda. Hideg sör önköltségi áron, valamint kávé is kapható volt. A tavalyi lebonyolításból okulva, idén már több segítõvel dolgoztunk a célban.



A tavalyi 300 fõ után hasonló létszámra készültünk, viszont 177 fõ túrázott, így mindenkinek jutott bõven szolgáltatás és természetesen díjazás is.

Az idei évre is új kitûzõk és emléklapok készülnek.



A leghosszabb, 50km-es táv túrázói idén is végigjárták Bakonyszentlászló szebb részeit, a Kerek-templomot és környékét, majd a  piros sáv jelzésen gyalogoltak át Pápateszérre, a falu szélén található szõlõhegyre. Mivel az 50km-es táv elsõ 17km-én nincs vízvételi lehetõség, így az indulók egy-egy fél literes ásványvízzel indulhattak útjukra. Az ellenõrzõ ponton idén szolgáltatás is volt, cerbona szelet.

Fenyõfõn igénybe lehetett venni a hosszútávnak útba esõ kocsmát frissítésre, bár mivel meleg nem volt, szerintem nem sokan éltek ezzel a lehetõséggel. Innen Vinyéig a táv azonos volt a 25km-es távval.

Azért, hogy az 50 és 35km-es távok kihívást is jelentsenek, a Kõpince-forrás után az útvonal a Zörög-tetõn (+240m szint) keresztül vezet Csesznekig, a Kõmosó-völgyig, majd vissza a Zörög-hegy oldalában. A Dóc-árok tetejétõl a Kenyeri-hegyen át szalagozás vezetett vissza a Zsidó-rét széléig, a klasszikus táv útvonalába.



Köszönjük a bakonyszentlászlói turistaház üzemeltetõinek, a Gyõri Meteor Természetbarát Egyesületnek, hogy a rendezvénynek rajt-cél helyszínt, felszerelést és szállást biztosítottak. A Teljesítménytúrázók Társaságának a rendezési segítséget. A Bakonyerdõ Zrt.-nek a túra engedélyét és a karbantartott sétautakat, pihenõhelyeket. A Porva-Csesznek Turistaháznak, hogy nyitva volt a büfé.



Pontõreink: Fehérvári József, Gethe László, Petróné Felleg Annamária, Petró Zoltán. Akik seprûként és pontõrként is teljesítették a túra valamelyik távját: Ádám László, Csörgõ Róbert, Pinkert László, Pintér József, Szabó Zsuzsa.

Segítõink a rajt-célban: Jakab Annamária, Szirtey Zsuzsa.



Statisztika:

Résztvevõk száma: 177 fõ, továbbá 2 fõ rendezõi bejárás. Célba ért: 177 fõ.

Vonattal érkezett: 23 fõ - 13%. Számukra 33%-os nevezési díj kedvezményt biztosítottunk, kárpótlásul, hogy 3km-re található Bakonyszentlászló és Vinye vasútállomása is.



A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Alföldi TE, Arany János DSE, Bakony TSE, Balatonfüredi Természetbarát Egyesület, Bánki Donát TE, Borostyánkõ TSE, BTHE, Diósgyõri VTK, Dorogi Gyógyszergyártók TE, Fate-Rock, Gyöngyvirág TE, Gyõri Vasutas TE, Komárom, Navigátor Túra Klub, Ösvénytaposó Baráti Társaság, Szentendrei Kinizsi Honvéd SE, SZHSK, Tatabányai SC, TTT, Vértes Meteor TSE, Vértesi Erõmû, Zöld Bakancs Túraklub.



Egyesületet 52-en jelöltek meg, 125-en egyéni vagy családos túrázók.



Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Abda, Ács, Ajka, Ajka-Padragkút, Ászár, Bajna, Bak, Balatonfüred, Bánd, Békéscsaba, Berhida, Bokod, Budaörs, Budapest, Csákvár, Dorog, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd, Fehérvárcsurgó, Gyõr, Gyõrszemere, Gyõrzámoly, Herend, Ikrény, Káld, Kám, Komárom, Környe, Litér, Mezõlak, Mocsa, Mór, Nyíregyháza, Oroszlány, Pápa, Pázmánd, Pétfürdõ, Püspökladány, Sárvár, Siófok, Sopron, Szákszend, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca, Tata, Tatabánya, Telki, Úrkút, Várgesztes, Vecsés, Veszprém, Zánka, Zirc.



Idén is a legtöbben Budapestrõl érkeztek (25 fõ), valamint a környezõ megyékbõl (131 fõ), így túránk továbbra is inkább regionális jellegû teljesítménytúra.



Távok szerint:

50km: 44 fõ induló, 44 fõ teljesítõ.

35km: 23 fõ induló, 23 fõ teljesítõ.

25km: 110 fõ induló, 110 fõ teljesítõ.



Életkor szerinti megoszlás: 0-10 év: 2 fõ - 1%, 10-20 év: 17 fõ - 10%, 20-30 év: 27 fõ - 15%, 30-40 év: 67 fõ - 38%, 40-50 év: 40 fõ - 22%, 50-60 év: 13 fõ - 7%, 60 év felett: 6 fõ - 3%.

Legidõsebb teljesítõnk: 70 éves, Legfiatalabb teljesítõnk: 8 éves.

Rajtidõk: 7:00-8:00: 64 fõ - 36%, 8:00-9:00: 52 fõ - 29%, 9:00-10:00: 51 fõ - 28%, 10:00 után: 12 fõ - 7%.

Indulás száma szerint: 7x: 1 fõ - 1% (Pinkert László), 6x: 1 fõ - 1% (Unzeitig László), 5x: 1 fõ - 1%, 4x: 9 fõ - 5%, 3x: 12 fõ - 7%, 2x: 20 fõ - 11%, 1x: 131 fõ - 74%.



Szintidõt felezett: 25km-en: 2 fõ.

Szintidõn kívül ért célba: 25km-en: 2 fõ. A többi teljesítõ mind a távja szintidején belül ért célba. Mindenki célba ért!



Szolgáltatás (elfogyott): 100 liter szóda, 3 liter szörp, 40 db fél literes ásványvíz, 36 doboz sör, 12 kg nápolyi, 160 db sós ropi, 40 db Cerbona-szelet, 18 kg kenyér, 1 üveg házi lekvár, 3 doboz zsír, 2 doboz margarin, 2 doboz vegyes savanyú, 2 kg vöröshagyma.



Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2013 nyarán is, amikor -tervek szerint- az ideihez hasonlóan hosszú- és középtáv is teljesíthetõ lesz majd, a megszokott Cuha 25km-es táv mellett.



Köszönettel:

Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk

2012. július



Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára.

A túra honlapja: cuha.teljesitmenytura.com




Szabó Zsuzsa honlapjáról:


Cuha 25 - Bakony 2012.07.21.


Bakonyszentlászló -> Régi fenyõfõi út -> Õsfenyves -> Pápalátó-kõ -> Alízháza -> Hódos-ér völgye -> Kopasz-hegy -> Porva-Csesznek vá. -> Cuha-völgy -> Zsidó-rét -> Kõpince-forrás -> Alsó-Cuha-völgy -> Ördög-rét -> Tilos-fenyõ -> Bakonyszentlászló


Táv: 25 km, szint: 450 m.    térkép,    szint,    itiner,    részletes leírás,    TTT kiírása,    kitûzõ,    pecsét,    oklevél,    a túra honlapja,    túrabeszámolók,    2011-es túra képei