Túrabeszámolók


Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / Bakonyerdő

efemmTúra éve: 20122012.07.28 10:01:05

CUHA 50-35-25 rendezõi összegzés. 2012.

Cuha teljesítménytúra

50km - 35km - 25km


Cuha 50 teljesítménytúra kitûzõ 2012 Cuha 35 teljesítménytúra kitûzõ 2012 Cuha 25 teljesítménytúra kitûzõ 2012

Kedves Teljesítménytúrázók!Köszönjük, hogy 2012-ben is eljöttetek a túránkra, és az esõs nap miatt a tavalyinál kisebb létszámban,

 de így is 177-en vágtatok neki a 7. alkalommal megrendezett CUHA 50-35-25km-es teljesítménytúra távoknak!Az idei július kicsit szeszélyes volt, a túra hetében is többször esett, A túra napjára az idõjósok esõt jósoltak a térségre, ami be is jött. A hõmérséklet 30 fok körül volt, a nagyrészt borult idõ is ideális túraidõ, aki megúszta a reggeli csapadékot, annak délelõtt 9 óra és délután 4 között könnyebb túrája volt, mint a legtöbb Cuha túrán a 35+ fokos forróságban.

A túra elõtt három héttel bejártuk a klasszikus táv útvonalát, akkor is kevés víz volt a Cuhában, éppen csak csordogált, a Hódos-ér szintén ki volt száradva. Tavaly Vinyénél, a gyaloghídnál, teljesen száraz volt a Cuha medre, idén szerencsére egy kevés víz volt benne. A Cuha-patak nagyjából 30 cm-es volt, csak nem ilyen mély, hanem ilyen széles... (2010-ben, amikor a medret átrendezte a nyár eleji esõzés, a Cuha vízszintje 10 cm-re volt a gyaloghíd alatt, a mostani szinthez képest több, mint másfél méterrel magasabban.)

A túra elõtti napon szalagoztunk, ekkor még kifejezetten meleg volt. A mély homokos terep járhatóságának jót tett a hét közbeni kis esõ. Szerencsére a tavalyi darazsakkal idén nem találkozunk sehol sem a túra útvonalán.A túra útvonalán a tavalyi túra óta a zöld sávot újítottuk fel Fenyõfõ - Pápalátó-kõ - Hódos-ér között tavaly õsszel, valamint idén, a március 15-i hosszú hétvégén a Vinye - Kõpince-forrás - gyaloghíd - Zsidó-rét közötti sokjelzéses szakaszt, és a túra hetében a Csesznek-Suttony - Fatelep között a sárga sávot, a zöld-sárga közös jelzést, és egy keveset a zöld sávból, a sárga kereszt elágazásig. A klasszikus táv teljes útvonalán, beleértve a Felsõ-Cuha-völgyet is, a bejáráskor összeszedtünk 3 kisebb szatyor szemetet, ami nem volt sok a tavalyi mennyiséghez képest, és az is pozitív, hogy a Felsõ-Cuha-völgyben a pihenõk rendezettek voltak, szeméttartó konténerekkel jól ellátva. A klasszikus útvonalon is irtottunk bozótot a jelzéseink elõl, és Pápateszérig szintén ki kellett pucolni pár bodzabokrot, hogy a jelzés követhetõ legyen. Ezen a szakaszon, bár 2010-ben erõsítettük meg a jelzéseket, azóta némelyiket reménytelenül benõtte a gaz, az elején az erdõ is eltûnt több száz méteres szakaszon, úgyhogy a jövõ évi jelzésfestési teendõk közé a Bakonyszentlászló - Pápateszér közötti piros sávot felvettük. A túra elõtti napokban felfestettük a piros sáv Bakonyszentlászlón belüli szakaszát, kapcsolódva mások idei festéséhez, akik a fõúton Bakonyszentlászló vasútállomásig a piros sáv helyett piros négyzetet tettek, az Ördög-rét felõl Bakonyszentlászló központjába így nem a fõúton érkezik az útvonal, hanem a vasútállomást kihagyva, a vasút keresztezése után egy erdei földúton, majd a bauxitszállító úton, kevésbé nyílt szakaszon.

A Pakucs-pihenõ, Alsó-Cuha-völgy környékén az erdészet szépen kitisztította az erdõt, kezd kirándulóerdõ formát ölteni.A túra távjai 2012-ben változatlanok voltak az elõzõ évihez képest, megtartottuk az 50 és 35km-es hosszabb távokat is.

A klasszikus, 25km-es táv továbbra is a régi-fenyõfõi úton érte el az Õsfenyvest és a frissítõpontot Fenyõfõ-szélénél, ahol nápolyi és szóda, valamint vásárolható sör várt mindenkit. A Pápalátó-kõi önkiszolgáló ellenõrzõpontot is megtalálta mindenki, itt kódot kellett felírni vagy matricát ragasztani. Az Alízháza után völgy sem volt idén túlságosan kimosva, bár a túra napján, esõ után azért oda kellett figyelni a kisebb vízmosta lyukakra.

A Hódos-éren idén nem ütköztünk cserkésztáborba, és az Üveghuta elõtti szakaszon lecsúszott patakpartot is helyreállították korábban.

Porva-Csesznek vasútállomáson már megbízhatóan és folyamatosan üzemel a büfé (www.porvacsesznek.hu), valamint a turistaház is.

A Viadukt után, az erdei iskola ellenõrzõpont a fedett esõbeálló alá költözött, a szolgáltatás idén sós ropi volt.

A Felsõ-Kõpince-forrás, mint egész évben, most is megbízhatóan üzemelt.

Az Alsó-Cuha-völgy gázlói az esõ miatt csúszósak voltak, de csak pár túrázó vette igénybe a kerülõ útvonalat a Pakucs-pihenõ felé.Az idei túránkon mindenki célba ért!Az esõ miatt a rajt és a cél is az Õsfenyves Turistaház étkezõjében volt egész nap, délután ki tudtuk tenni a célba érkezõknek a padokat, asztalokat is.

A célban a szolgáltatás a megszokott zsíroskenyér hagymával, vegyes savanyúsággal és házi erõspistával, vajas és házi-lekváros kenyér volt, szörp és szóda. Hideg sör önköltségi áron, valamint kávé is kapható volt. A tavalyi lebonyolításból okulva, idén már több segítõvel dolgoztunk a célban.A tavalyi 300 fõ után hasonló létszámra készültünk, viszont 177 fõ túrázott, így mindenkinek jutott bõven szolgáltatás és természetesen díjazás is.

Az idei évre is új kitûzõk és emléklapok készülnek.A leghosszabb, 50km-es táv túrázói idén is végigjárták Bakonyszentlászló szebb részeit, a Kerek-templomot és környékét, majd a  piros sáv jelzésen gyalogoltak át Pápateszérre, a falu szélén található szõlõhegyre. Mivel az 50km-es táv elsõ 17km-én nincs vízvételi lehetõség, így az indulók egy-egy fél literes ásványvízzel indulhattak útjukra. Az ellenõrzõ ponton idén szolgáltatás is volt, cerbona szelet.

Fenyõfõn igénybe lehetett venni a hosszútávnak útba esõ kocsmát frissítésre, bár mivel meleg nem volt, szerintem nem sokan éltek ezzel a lehetõséggel. Innen Vinyéig a táv azonos volt a 25km-es távval.

Azért, hogy az 50 és 35km-es távok kihívást is jelentsenek, a Kõpince-forrás után az útvonal a Zörög-tetõn (+240m szint) keresztül vezet Csesznekig, a Kõmosó-völgyig, majd vissza a Zörög-hegy oldalában. A Dóc-árok tetejétõl a Kenyeri-hegyen át szalagozás vezetett vissza a Zsidó-rét széléig, a klasszikus táv útvonalába.Köszönjük a bakonyszentlászlói turistaház üzemeltetõinek, a Gyõri Meteor Természetbarát Egyesületnek, hogy a rendezvénynek rajt-cél helyszínt, felszerelést és szállást biztosítottak. A Teljesítménytúrázók Társaságának a rendezési segítséget. A Bakonyerdõ Zrt.-nek a túra engedélyét és a karbantartott sétautakat, pihenõhelyeket. A Porva-Csesznek Turistaháznak, hogy nyitva volt a büfé.Pontõreink: Fehérvári József, Gethe László, Petróné Felleg Annamária, Petró Zoltán. Akik seprûként és pontõrként is teljesítették a túra valamelyik távját: Ádám László, Csörgõ Róbert, Pinkert László, Pintér József, Szabó Zsuzsa.

Segítõink a rajt-célban: Jakab Annamária, Szirtey Zsuzsa.Statisztika:

Résztvevõk száma: 177 fõ, továbbá 2 fõ rendezõi bejárás. Célba ért: 177 fõ.

Vonattal érkezett: 23 fõ - 13%. Számukra 33%-os nevezési díj kedvezményt biztosítottunk, kárpótlásul, hogy 3km-re található Bakonyszentlászló és Vinye vasútállomása is.A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Alföldi TE, Arany János DSE, Bakony TSE, Balatonfüredi Természetbarát Egyesület, Bánki Donát TE, Borostyánkõ TSE, BTHE, Diósgyõri VTK, Dorogi Gyógyszergyártók TE, Fate-Rock, Gyöngyvirág TE, Gyõri Vasutas TE, Komárom, Navigátor Túra Klub, Ösvénytaposó Baráti Társaság, Szentendrei Kinizsi Honvéd SE, SZHSK, Tatabányai SC, TTT, Vértes Meteor TSE, Vértesi Erõmû, Zöld Bakancs Túraklub.Egyesületet 52-en jelöltek meg, 125-en egyéni vagy családos túrázók.Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Abda, Ács, Ajka, Ajka-Padragkút, Ászár, Bajna, Bak, Balatonfüred, Bánd, Békéscsaba, Berhida, Bokod, Budaörs, Budapest, Csákvár, Dorog, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd, Fehérvárcsurgó, Gyõr, Gyõrszemere, Gyõrzámoly, Herend, Ikrény, Káld, Kám, Komárom, Környe, Litér, Mezõlak, Mocsa, Mór, Nyíregyháza, Oroszlány, Pápa, Pázmánd, Pétfürdõ, Püspökladány, Sárvár, Siófok, Sopron, Szákszend, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca, Tata, Tatabánya, Telki, Úrkút, Várgesztes, Vecsés, Veszprém, Zánka, Zirc.Idén is a legtöbben Budapestrõl érkeztek (25 fõ), valamint a környezõ megyékbõl (131 fõ), így túránk továbbra is inkább regionális jellegû teljesítménytúra.Távok szerint:

50km: 44 fõ induló, 44 fõ teljesítõ.

35km: 23 fõ induló, 23 fõ teljesítõ.

25km: 110 fõ induló, 110 fõ teljesítõ.Életkor szerinti megoszlás: 0-10 év: 2 fõ - 1%, 10-20 év: 17 fõ - 10%, 20-30 év: 27 fõ - 15%, 30-40 év: 67 fõ - 38%, 40-50 év: 40 fõ - 22%, 50-60 év: 13 fõ - 7%, 60 év felett: 6 fõ - 3%.

Legidõsebb teljesítõnk: 70 éves, Legfiatalabb teljesítõnk: 8 éves.

Rajtidõk: 7:00-8:00: 64 fõ - 36%, 8:00-9:00: 52 fõ - 29%, 9:00-10:00: 51 fõ - 28%, 10:00 után: 12 fõ - 7%.

Indulás száma szerint: 7x: 1 fõ - 1% (Pinkert László), 6x: 1 fõ - 1% (Unzeitig László), 5x: 1 fõ - 1%, 4x: 9 fõ - 5%, 3x: 12 fõ - 7%, 2x: 20 fõ - 11%, 1x: 131 fõ - 74%.Szintidõt felezett: 25km-en: 2 fõ.

Szintidõn kívül ért célba: 25km-en: 2 fõ. A többi teljesítõ mind a távja szintidején belül ért célba. Mindenki célba ért!Szolgáltatás (elfogyott): 100 liter szóda, 3 liter szörp, 40 db fél literes ásványvíz, 36 doboz sör, 12 kg nápolyi, 160 db sós ropi, 40 db Cerbona-szelet, 18 kg kenyér, 1 üveg házi lekvár, 3 doboz zsír, 2 doboz margarin, 2 doboz vegyes savanyú, 2 kg vöröshagyma.Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2013 nyarán is, amikor -tervek szerint- az ideihez hasonlóan hosszú- és középtáv is teljesíthetõ lesz majd, a megszokott Cuha 25km-es táv mellett.Köszönettel:

Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk

2012. júliusKérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára.

A túra honlapja: cuha.teljesitmenytura.com
Szabó Zsuzsa honlapjáról:


Cuha 25 - Bakony 2012.07.21.


Bakonyszentlászló -> Régi fenyõfõi út -> Õsfenyves -> Pápalátó-kõ -> Alízháza -> Hódos-ér völgye -> Kopasz-hegy -> Porva-Csesznek vá. -> Cuha-völgy -> Zsidó-rét -> Kõpince-forrás -> Alsó-Cuha-völgy -> Ördög-rét -> Tilos-fenyõ -> Bakonyszentlászló


Táv: 25 km, szint: 450 m.    térkép,    szint,    itiner,    részletes leírás,    TTT kiírása,    kitûzõ,    pecsét,    oklevél,    a túra honlapja,    túrabeszámolók,    2011-es túra képei