Túrabeszámolók


Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / Bakonyerdő

laszlo.federicsTúra éve: 20122012.07.23 11:45:21

 


Cuha 50


Idén harmadszor álltam "rajthoz" az Õsfenyves turistaháznál, kb hétkor el is indultam. 39-es volt a számom, de látótávolságon belül mégsem ment elõttem senki. Mint az elsõ pontnál megtudtam, ennek az az oka, hogy nem is volt elõttem senki. A szervezõk külön kiemelték, hogy a túra közben meglehetõsen szerények a vízvételi lehetõségek, ezért érdemes sok folyadékkal elindulni. Idén azonban elég esõs és hûvös volt az idõ, ami alacsonyabb fogyasztást jelent, ezért kezdésnek 1 liter bõven elégnek tûnt.


Az elsõ, homokos szakasz sosem volt a kedvencem (a homok miatt), de most a kis esõ jót tett a talajnak, nem süppedt, nem porzott, de még nem is volt sáros. Kifejezettem kellemes volt rajta futni. Egészen addig, amíg egy kanyar után egy vaddisznó nem állta el az utat a kismalacai társaságában. A vaddisznóról annyit tudtam, hogy akkor igazán veszélyes, ha a kicsinyeivel van, és fenyegetést érez. Ezért inkább úgy gondoltam, nem az lenne a jó taktika, ha lendületbõl átugranám õket és mennék tovább a dolgomra, hanem inkább lassan, nyugodtan hátráltam kb 50 métert vissza a kanyarban, hogy kikerüljek a látószögükból. Kb 2 perc várakozás után hallottam és láttam is, ahogy elcsörtetnek az erdõben. Azért a következõ 100 méteren olyan lassan és halkan mentem, mintha hímes tojásokon lépkednék, nehogy felhívjam magamra a figyelmet. Egy szakértõ esetleg leírhaná, mi ilyenkor a helyes magatartás. 1 kicsit késõbb láttam még egy kis õzet, de más állattal nem találkoztam az út során. Amikor az elsõ pontot elértem, a pontõrök épp egy tetõt építettek maguknak az esõ ellen. Nem tudom, nekik szükségük volt-e még arra a tetõre, mindenesetre az út során azután már nem esett egy csepp sem.


Fenyõfõig ilyen idõjárás mellett bõven elég volt az 1 liter víz, innentõl meg már gyakrabban vannak vízvételi helyek, úgyhogy a templommal szemben levõ kútnál csak fél litert vettem magamhoz, minek cipeljem a felesleges súlyt.


Pápalátó-kõnél gyönyörû volt a panoráma, mint mindig.


Porva-Csesznek vasútállomáson mûködött a büfé, ismét csak fél litert tankoltam, a Kõpince forrásig bõven elég.


A Felsõ-Cuha-völgy is szép volt, mint mindig, és a gázlókat is könnyedén lehett száraz lábbal teljesíteni.


A Kõpince-forrásnál ismét tankoltam, és "megrohamoztam" a Zörög-hegyet. Meredek az emelkedõ, esõ után jó magas volt a páratartalom, rendesen kifárasztott. Aztán ellenõriztem, hogy megvan-e még e Cseszneki vár. Cseszneken egyébként szintén útbaesik egy közkút, ahol lehet friss vizet szerezni. Csesznek után nem sokkal elvesztettem valahol az esõtõl szétmállott itinerem felét, pont azt, amelyiken a matricák voltak. De így legalább az útvonalleírás vége megmaradt, hogy eltaláljak az Ördög-rétre és utána a túristaházhoz. Az Alsó-Cuha-völgy is jól járható volt, nem volt szükség Cliffhanger-szerû mutatványokra, mint 2 évvel ezelõtt.


Összességében nagyon jó túra volt, szép útvonallal, jó szervezéssel. Köszönöm, hogy itt lehettem.