Túrabeszámolók


Reguly Antal emléktúra (nyári és őszi)

Viktor BakonybélbőlTúra éve: 20122012.07.10 19:17:44

Reguly Antal Emléktúra, Zirc


Hazai pálya, még a vasárnapi - hogy is mondjam finoman - csökkentett mennyiségû buszközlekedéssel is elérhetõ túra. Elõtte szombaton Bakonybélbõl vezettem csoportot a Witt-kilátóhoz, a régies kifejezéssel agit. prop. tevékenység eredményeként 2 sporttárs úgy dönt, velem jön vasárnap is. A 8 órai indulást cálozzuk meg, a minél kellemesebb hõmérséklet reményében.


A rajtban Számel Laci Úr kérdi, hogy melyik távra megyünk, természetesen mindegyikre-hangzik igen bölcs válaszunk az egytávos túra kapcsán. Elindulunk és meglepetésre a Cuha-völgy menti Piros útja igen vizes. Mivel nagyon hamar pirkad mostanában, megegyezünk, hogy ez már nem harmat, itt komolyabb esõ lehetett. De a haladást nem zavarja, ballagunk a cuhai illatárban lefelé Porva-Csesznek Fõpályaudvar irányába. Egy helyen, ahol a Csárda-völgy befut, többször át kellene kelnünk a bakonyi vizek egyik királyán ( a másik természetesen a Gerence), de mint helyi erõ, javaslok egy kis kitérõt a sínen át a vasúti hídig, ott leereszkedve az út kényelmesebben folytatódik. Mondom, hogy várjunk egy kicsit, mert tippem szerint most fog jönni a vonat, de nem várunk, így éppen a sínen vagyunk, amikor ránk üvölt annak jogos használója, háááát., utána ittunk egyet a nagy ijedtségre. Leérünk a mesebeli állomásra, többen összeverõdünk, itt vannak a   gyõriek is többek között. Iszunk egyet itt is, már most fél tíz táján simán üti a 32-t a higyany. Szépen elindulunk Porvára, továbbra sem kapkodjuk el. Közben elmesélem, hogy az ottani hangulatjavító intézményben a sörcsapon, padokon, asztalokon túl a helyi Vince Úr, minden porvai Vincéje is a berendezés részét képezi. Felérünk a falu  fölé, gondos, szorgos porvaiak mindent beültettek, aki hajlamos kispistázni, az sem tud átmenni a tekintélyes méretû kukoricáson, de a nemrég általunk megerõsített zöld jelzés útja le a faluba így is nagyon szép. Beérünk Porvára, megszavaztatok egy hosszabb ücsörgést, tekintettel az elõttünk álló nyílt szakaszra. Valóban itt van Vince úr, társaim is ismerõsként köszöntik már, inkább aze rrefelé klasszikus kocma-bolt kombóra csodálkoznak rá.Lassan cihelõdünk - italjegy is beváltva, ahogy az kell-, indulunk át Borzavárra, tûzõ napon, de remek panorámával. Több sporttárs bizonytalanul álldogál a legmelegebb részen, ott, ahol az Országos Kék és a Dornyai út sárgája elágazik, de határozottságomat látva megnyugszanak, együtt ballagunk be Borzavárra. Szerencsére itt is nyitva még a turistaellátó, benézünk hát ide is, mert nagyon meleg van.  Biztatom a többieket, hogy a falu után szinte már csak erdõs rész lesz, neki is lendülünk., A Fiatalító-forrás sajnos ismét száraz, amint az várható is volt. Bõ km után már Zircen trappolunk, s hamarosan beérünk a célba 5,5 órás, komótos idõvel.


Jól szervezett, bejáratott túra ez már, igaz most új idõpontra került, a névadó Reguly Antal évfordulójához legközelebbi hétvégére. 55-en voltunk, családiasra sikerült, szinte mindenkit ismertem. De hol voltak a többiek ? Ajánlom minden sporttárs szíves figyelmébe ezt a túrát, még így a nyár közepi nagy melegben is kellemes kikapcsolódás csodás Bakonyunkban, jobbára árnyas erdõben, mindig szép helyeken, barátságos emberek lakta vidéken. Jöjjünk sporttársak minél többen el ide !