Túrabeszámolók


Mindszenty Bíboros Emléktúra

efemmTúra éve: 20122012.06.09 20:49:22

Beszámoló a túráról a Vasvár.hu honlapon.


Az elmúlt esztendõk emléktúráinak statisztikáját, a résztvevõk névsorát itt letöltheti!



Mindszenty Bíboros emléktúra és zarándoklat 1997-2012 - teljesítõk, legaktívabb túrázók.














Túrabottal az emlékezés útján
2012. május 25. 19:56:05   



Idén immár tizenhatodik alkalommal barangolhatták végig a Hegyhát legszebb tájait a hagyományos Mindszenty gyalogtúra és zarándoklat résztvevõi. A 120 esztendeje született esztergomi érsek emléke elõtt tisztelegve ezúttal 206-an vállalkoztak a közel húsz kilométeres táv teljesítésére.


Május harmadik szombatján már korán reggel megtöltötték a város új rendezvényterét az ország különbözõ pontjáról érkezett túrázók, zarándokok. Ahogy évek óta mindig – az idõjárás ezúttal is a legszebb arcát mutatta a rendezvény résztvevõinek, akik között sokan évek óta résztvevõi a zarándoklatnak: egy Tápigyörgyérõl érkezett család például már a túra elõtt három nappal a Hegyhátra látogatott, megismerkedtek a környékkel és ötödik alkalommal nevezetek a túrára. Nagykanizsáról és Csehimindszentrõl egy-egy busznyi zarándok érkezett, s a püspökmolnári diákok csapata is ismét rajthoz állt. Vasvárról ezúttal 186-an indultak útnak, s hozzájuk csatlakozott 20 fõvel a kámiak csapata, így idén 206 zarándok indult el az emlékezés útján.


Vasváron, a Petõfi utcán haladtak végig a túrázók a volt oszkói vasútállomáshoz vezetõ út felé, a kemény aszfalt megviseli a lábat, de mindezt feledtette az út két oldalán elterülõ erdõ és fasor: az akác édeskés illata betöltötte a levegõt. A piros jelzést elérve a Katonák útja volt a további cél. Ám az erdei útvonalon ezúttal változtatnia kellett a szervezõknek, mert a tervben szereplõ utat méhkaptárak szegélyezték. Jeliben aztán az elsõ pecsét megszerzése mellett az ünnepbõl is ízelítõt kaptak a túrázók: a kertalapító Ambrózy-Migazzi István felújított sírját avatták e napon. S bár ezúttal a virágzás már vége felé közeledett, de a csodálatosan virágzó rododendronok nélkül is különleges látványt nyújtott a kert. Jelit elhagyva a Borhordó út következett. Akik már jártak erre, azok is rácsodálkozhattak, hogy mennyit változik a táj egy esztendõ alatt. E hosszú egyenes szakaszt talán unalmasnak is tarthatnánk, ha nem lenne ilyen gyönyörû a vidék: frissen zöldellõ erdõ, virágok lepik el az út mentét. Majd az oszkói szõlõhegybe vezetett a túrázók útja, itt akinek „szerencséje” volt még a hegy levét is megkóstolhatta. A Hegypásztorok „birodalmába” érkezõ turisták itt találhattak rá a második eligazító pontra. A présház hátuljánál van elhelyezve a Hegyhát turistája kihelyezett bélyegzõje. A hegy szépen felújított pincéinek, modern közösségi háznak búcsút intve aztán az utolsó szakasz következett. Miközben elhaladtak a csehimindszenti hegy hatalmas gesztenyefái mellett a teraszról csodálatos panoráma nyílt a Ság-hegy felé. Eztán a magukkal vitt feszületet kézrõl kézre adó zarándokok Csehimindszenten értek célba. A napköziotthonban aztán zsíros kenyér tea és vörösbor várta a kipirult arcú emlékezõket, akik közül idén mindössze két budapesti nevezõ nem teljesítette a távot. A rövid pihenõ közben minden túrázó megkapta a megérdemelt emléklapot és kitûzõt, melybõl sokaknak ilyenkor több is díszíti a ruháját. A pihenõ után aztán a zarándokok útja más-más irányt vett. Voltak, akik gyalog indultak vissza Vasvárra, mások meglátogatták a bíboros úr szüleinek sírját, felkeresték a szülõi házat, vagy éppen megnézték a templomot, ahol ezúttal is szentmise zárta a zarándoklatot. Az istentiszteletet Horváth Lóránt, a nagykanizsai Szent József templom plébánosa és Dósai Attila piarista atya, paptanár celebrálta, akik maguk is a zarándokokkal érkeztek. A szentmisét követõen a résztvevõk az emlékezés koszorúját helyezték el a bíboros szobránál, majd a zarándokokat autóbusz hozta vissza Vasvárra.


A kitûnõ szervezést, az emlékezetes zarándoklatot ezúttal is Benke Tibornak köszönhették a túrázók, aki nemcsak megálmodója a bíboros emlékét 16 éve õrzõ rendezvénynek, hanem fáradhatatlan szervezõje is.


Benke Tibor úgy látja, napjainkban egyre inkább kezdik felismerni, hogy ki is volt Mindszenty bíboros és mit tett az országért. Hangsúlyozta: bár a számos megemlékezés között a Vasvárról induló emléktúra és zarándoklat porszem csupán, de egyben mégis egyedi: 16 esztendeje minden évben ismétlõdik.


- Nem divatból kezdõdött el az emlékezés, célunk a fõhajtás volt a nagy elõd emléke elõtt. S mára bizonyossá vált, hogy az az út, ami itt elindult helyes volt. Egyre többen kezdik megismerni a hercegprímás életét, köztük az a 2551 zarándok, akik az elmúlt esztendõkben teljesítették a májusi túrát. A statisztika azt mutatja, hogy rengetegen térnek vissza újra és újra, hogy a bíboros emléke elõtt tisztelegjenek. Kiss Ilona tizenegyszer állt rajthoz, míg Vasvár polgármestere Kovács Tilda tízszer járta végig a Vasvár-Csehimindszent között zarándokutat. Nekik abban a templomban, ahol Mindszenty bíborost is megkeresztelték egy ferences atya által felszentelt rózsafüzérrel kedveskedtünk – hangsúlyozta Benke Tibor. Majd hozzátette: köszönettel tartozik a segítõknek és ígéri, hogy a kis csapat idõt, pénzt és fáradtságot nem sajnálva tovább munkálkodik Mindszenty emlékének õrzésén, s a rendezvény életre hívásával jövõre is tartalmas idõtöltést kínál a természet kedvelõinek, a Vasi-Hegyhát szerelmeseinek, s a zarándoklati lehetõséget Mindszenty József bíboros, hercegprímás esztergomi érsek tisztelõinek.


-vv-


Fotó: Barbalics Andrea




2012.05.19. Mindszenty bíboros emléktúra (Fotó: Barbalics Andrea)