Túrabeszámolók


Jókai Emlék- és Teljesítménytúra

czenegabiTúra éve: 20122012.05.08 13:09:37

Üdvözlet mindenkinek!


Idén végre sikerült eljutni erre a túrára, ami a természetjárás mellett jelentõs kultúrális és érzelmi töltettel is rendelkezett.


Egy remek kis csapattal hozott össze a sors, akik egy nagyon remek szervezést hajtottak végre. Budapesten csatlakoztam a különítményhez és ügyesen el is indultunk Kolozsvár felé. Útközben megnéztük a csucsai Boncza kastélyt, ahol egykoron Ady is töltötte napjait Csinszkával. Az Unitárius Kollégiumban tornateremben töltöttük az éjszakát, majd a hosszútávosokkal másnap a Silva kempinghez ment a busz. Én a rövid távosok közé tartoztam így Szindrõl indultunk el.


A korábbi túrabeszámolók alapján igen csapadékos idõre számítottam, azonban igazi, mondhatni strandidõ fogadott. A Tordai-hasadékig való leereszkedés könnyen ment a bokros-fás közegben, amik helyenként meglepõen szúrtak. A hasadék maga fantasztikus élmény: hatalmas sziklafalak között kell a völgy alján rohanó patakon átkelve ide-oda haladni és közben a természetben lehet gyönyörködni.


A hasadék elhagyása után egy szépen zöldellõ mezõn találjuk magunkan, ahol a patakon utoljára átkelve kell az emelkedést megkezdeni a Monasteria felé. Számomra ez igazi kis kihívás volt, mert ez lett a legmeredekebb szakasza a távnak. Szerencsére a kialakult tapasztalat segített: egyenletes tempó és akkor nem is olyan szörnyû. :)


Kiérve a fennsíkra egy nagyon köves karrmezõ fogadott, ahol bizony nagyon nehéz volt lépkedni, mert a köveken bicsaklik a láb rendesen. A tetõ elhagyása után jött egy kisebb ereszkedõ szakasz a várfalvai ellenõrzõpontig. A ponton volt egy kis esõ azonban ez hamar elállt.


A Székelykõ-nyeregre való emelkedés ismét embert próbáló volt, azonban egyenletes emelkedéssel ezt is sikerült teljesíteni. Fentrõl a látvány leírhatatlan. A Nagyárkon való leereszkedés eléggé megviselte a térdeimet így mindenképpen a következõ nap pihentetni kellett.


A túra végén nagyon jól esett a leves és pillanatok alatt eltûnt.


Köszönet a szervezésért és a jó hangulatért a szervezõknek és a túratársaknak. Jövõre ismétlés következik.


A következõ napokon elsõsorban kultúrális tevékenységgel pihentem: Torockó és Gyulafehérvár is sok látnivalót kínál.