Túrabeszámolók


Sárpentele

efemmTúra éve: 20122012.04.23 16:02:26

2012 - Sárpentele 15 teljesítménytúra - Széchenyi Zsigmond emléktúra rendezõi összegzés.

Kedves Túrázók!

Köszönjük, hogy az idei, negyedik alkalommal rendezett Sárpentele 15 teljesítménytúránkon - Széchenyi Zsigmond emléktúrán az eddigi legnagyobb létszámban, 182-en vettetek részt! A párhuzamosan zajló kerékpáros emléktúra és családi túra szintén népszerû volt, 50 fõ kerékpározott.

A munkanap áthelyezések miatti rövid hétvégén bár országszerte sok túrát rendeztek, a környezõ megyékben már viszonylag kevesebbet, és nagyobb helyi rendezvényekkel sem volt ütközés.

Az idõjárás tökéletes volt, egész napos napsütés, 16-18 fok körüli tavaszi meleg, a beígért esõk csak a túra után, késõ délután érkeztek meg.

Az idei túra is népszerû volt a teljesítménytúra mozgalmak kedvelõi körében, több, mint 50-en igazoltak az Észak-Dunántúli Kupa (ÉDK) füzetükbe, valamint a Fejér Megye Teljesítménytúrázója és a Fejér Megye Természetjárója mozgalmak könyveibe is.

A két évvel ezelõtti turista útjelzés felújításnak köszönhetõen, a jelzett szakaszok jól követhetõk voltak, a túra elõtt másfél héttel bejárás formájában is ellenõriztük ezt. A tavalyi évhez képest csak a Szárcsa utca mellett épült egy kapu és egy kerítés, ami viszont szerencsére továbbra is nyitható, szabadon átjárható volt. A bejáráson találkoztunk a Sóstó tanösvény környékét gondozó, a benõtt részeket megtisztító városgondnoksági munkásokkal is, munkájukat köszönjük! Örömmel láttuk, hogy a sóstói Zöld Ház környéke megújult, újabb közösségi és kiszolgáló épülettel bõvült. A tanösvény útvonalán az irányító táblákra a felújítás ráférne már sajnos.

A túra megtartásához megkértük és meg is kaptuk a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelõség és a székesfehérvári Önkormányzat természetvédelmi engedélyét a Sóstó illetve a Homokbánya természetvédelmi terület és tanösvény használatához, a parkerdõ használatához a VADEX engedélyét, a rajthely használatához a Fejér Megyei Kormányhivatal engedélyét.

Pontõreink, akik az útvonalat is végigjárták, és a Sóstón az útvonal mentén található szemetet is összegyûjtötték : Ádám László, Pintér József. Seprû: Csörgõ Róbert.

A célban Durmitsné Baics Rózsa és Lõrentei Margit segített.

Köszönjük a székesfehérvári Gyöngyvirág TE tagjainak a célban, a zsíroskenyerek készítésében végzett munkájukat, a házi lekvárjaikat!

A Székesfehérvár Városi Természetbarát Találkozó idén több programmal is bõvült, a játékos tájékozódási versenyt is nagyrészt a az emlékmûsorral is készülõ Kossuth Iskola tanulóinak rendezték. Látogatható volt Sárpentelén a kápolna is. A találkozóval egy idõben zajlott az ARAK tájfutóinak diákolimpia tájékozódási futó versenye is.


A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség új túramozgalmat hirdet meg Széchenyi Zsigmond emlékhelyek felkeresése céljából, tisztelegve a nagy vadász-író halálának 45. évfordulójára.

- A Széchenyi Zsigmond emlékhelyek túramozgalom kiírása.

- A Széchenyi Zsigmond emlékhelyek túramozgalom igazolólapja.

- A Széchenyi Zsigmond emlékhelyek túramozgalom képekben.


Statisztika:

Túranév: Sárpentele 15 teljesítménytúra - Széchenyi Zsigmond emléktúra

A túra idõpontja: 2012. április 22. (vasárnap), 4. rendezés.

Túratáv: 13,5 km. Szint: ~50m. Szintidõ: 5 óra.

Résztvevõk száma: 182 fõ + 1 fõ rendezõi bejárás. Célbaért szintidõn belül: mindenki.

A következõ egyesületektõl jöttek jelentõs létszámban túrázók: Gyöngyvirág TE (30 fõ), Zrínyis Bakancsosok Tárnoki Szakosztálya (18 fõ), SZKTE Szántód (13 fõ), Asbóth TISK Keszthely, Bánki TE Ajka, Borostyánkõ TSE Szombathely, BRTSZ, Enyingi Egyesület, Építõk TSE Veszprém, Erdõjárók Klubja Nagyvenyim, Fürge Mókusok Székesfehérvár, Gimnázium Fonyód, Göcsej SE Zalaegerszeg, Gyõri Vasutas TE, Origo SE Székesfehérvár, Pentele TE Dunaújváros, Pucúttnyúl SE , Tápiószelei Természetbarát Klub, Tatabányai Volán SE, Vértes Meteor TSE Székesfehérvár, Vértesi Erõmû SE, Vízivárosi LSE, Vulkán SE Tatabánya, Teljesítménytúrázók Társasága Budapest.

Egyesületet 129-en jelöltek meg, 53-an egyéni vagy családos túrázók.

Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Aba, Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonszemes, Bicske, Budakeszi, Budapest, Dunaújváros, Eger, Enying, Érd, Etyek, Fehérvárcsurgó, Fonyód, Gyenesdiás, Hajmáskér, Környe, Lenti, Martonvásár, Mór, Nagyvenyim, Polgárdi, Sárosd, Sárvár, Seregélyes, Siófok, Szabadbattyán, Szántód, Szeged, Székesfehérvár (68 fõ, a tavalyival azonos létszám), Szombathely, Szõlõsgyörök, Tápióság, Tápiószele, Tárnok, Tata, Tatabánya, Várpalota, Vértesszõlõs, Veszprém, Zamárdi.

Túránk továbbra is leginkább a székesfehérvári túrázók és a környezõ megyék túrázói között népszerû, "regionális" jellegû teljesítménytúra.

Életkor szerinti megoszlás: 0-10 év: 6 fõ - 3 %, 10-20 év: 27 fõ - 15 %, 20-30 év: 23 fõ - 13 %, 30-40 év: 42 fõ - 23 %, 40-50 év: 27 fõ - 15 %, 50-60 év: 19 fõ - 10 %, 60 év felett: 38 fõ - 21 %.

Legidõsebb teljesítõnk: 83 éves.

Rajtidõk: 8:00-8:30: 68 fõ - 37 %, 8:30-9:00: 53 fõ - 29 %, 9:00-9:30: 61 fõ - 33 %.

Teljesítési idõk: 2:00-n belül: 1 fõ – 1%, 2:00-2:30: 8 fõ - 4 %, 2:30-3:00: 34 fõ - 18 %, 3:00-3:30: 56 fõ - 30 %, 3:30-4:00: 48 fõ - 26 %, 4:00-5:00: 35 fõ - 20 %.

Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2013-ban is!

Köszönettel:

Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk.

Asbóth Katalin, Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség, Fejér Megyei Természetbarát Szövetség.

  Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára ! (www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/beszamolo?a=a&id=584)