Túrabeszámolók


Zselici gyalogtúra (Zöldpont) - Olimpiai Ötpróba

efemmTúra éve: 20122012.03.10 19:19:13

Zselici Gyalogtúra 32km - Hosszú táv, 2012. tavasz


táv: 31.5km, szint: 585m



Végre sikerült eljutnom a Zöldpont zselici túrájára, teljesítménytúra szempontból csak egy régi Zselic 50-et és egy Deseda körtúrát tudok felmutatni. Mivel az elõzõ hetek 20km-es túrái jól mentek, és ez az idei 8. teljesítménytúrám, így a 32km-es Hosszútávot céloztam meg. Reggel még mindenhol deres volt a fû aztán ahová kezdett odasütni a nap, onnan ez is eltûnt.


Mivel olimpiai ötpróba is volt, így az Gárdonyi iskolát könnyû volt megismerni az elõtte felállított rajt-cél kapuról. Iskolás csoportok várakoztak az iskola elõtt, bent viszont semmi sorállás sem volt, 6 rendezõnél is lehetett nevezni bármelyik távra, a szervezés profi volt. A 300Ft-os nevezési díj minimál, de ötpróba gyalogtúráknál ez a megszokott, és természetesen a díjazáson kívül mást ennyiért nem is várok. A rajtban kaptunk mindjárt egy kitûzõt és egy itinert, Cartographia-s térkép másolattal (a cél logojával, támogatásával), illetve egy kisregénynek is beillõ, részletes, szöveges útvonalleírással. A térképen talán kicsit jobban ki lehetett volna emelve az adott táv útvonala, de mivel volt nálam GPS is Turistautak.hu-val feltöltve, nem aggódtam, hogy eltévedek. A jelzések is nagyon jók voltak végig, ahol hiányoztak mondjuk fakitermelés miatt, ott nem is lehetett eltévedni. (pl. 3km dózerút egy gerincen, DDK)


A rajt után a viszonylag frissen felújított piros négyzeten indultunk, majd a Töröcskei-tónál szétvált a rövid és a hosszú táv, innen sem volt bonyolult az útvonal. A Négy Testvér-forrásnál abba is hagytam a szöveges kisregény olvasgatását, mivel onnan végig a túra nagyjából 5km-enként váltott csak jelzést.

A reggeli fagyott talaj jól jött az elsõ emelkedõkön, és meglepõ módon a túra útvonalának csak elenyészõ részén volt komolyabb sár. Az igazi somogyi-zselici sár megismeréséhez majd valamelyik késõbbi túrán lesz lehetõség.

Ropolypusztán, a minimál szolgáltatásnak megfelelõen, a pecsét mellé víz járt, ittam is két pohárral, majd az faipari tanpálya mellett, egy naposabb padon elfogyasztottam a szendvicsemet és könnyítettem a hátizsákon tartalmát egy doboz sörrel. Amikor megálltam még melegem volt, a negyedórás pihenõ után azért éreztem, hogy még március van.

Ezután jött az 5km-es völgymenet, napsütésben, sár nélkül, 100m-enként magaslessel az út mellett. Az erdõ alja mindenhol tele volt hóvirággal, más virágot (valami aprób lila színût, de nem ibolyát) csak elvétve láttam.


A túra útvonala nekem új volt, egy-két helyszínt érintettem már rövidebb geoládázás közben korábban.

A Töröcskére levezetõ mélyút érdekes volt, de már nem esett jól az izmaimnak. Sajnos a település presszói közül az egyik du. 4-kor, a másik 3-kor nyitott, viszont csak fél kettõ felé járt az idõ.

A rövid táv a Töröcskei-tavat kerülte, említésre méltó 100m-nyi sár csak a távok közös szakaszon volt, és itt láttam egy egyik vizesárokban jeget, a víz tetjén. A tavon mérsékelt horgászélet volt még, a túraútvonal itt viszont kifejezetten tetszett. A Vackor-tanyán egy pohár vizet ittam, majd a már ismert útvonalon, a tó gátja után a reggeli útvonalat követve, 6:29 alatt beértem a célba. A végén kicsit siettem, hogy a hat és fél óra meglegyen (nagyjából 5km/h-s átlag).

Az otthagyott túranaptárakból 3 db el is fogyott, nemhiába vittünk, kértem egy célbélyegzõt, átvettem egy sportszeletet és frissítettem a mosdóban.


A tempó miatt ennél hosszabb táv nem is hiányzott volna, jól éreztem magam, az útvonal jól követhetõ volt, ebben a szép idõben kár lett volna kihagyni. 404 résztvevõ túrázott a három távon, az iskolás többség inkább a röviden.