Túrabeszámolók


Bakonyszentlászlói Mikulás

efemmTúra éve: 20112011.12.10 19:49:18

Bakonyszentlászlói Mikulás

2011.12.10


Jó túra volt, nem igazi téli, de kiváló túraidõben, teljesen száraz terepen és számomra érdekes útvonalon.

A rajtidõ végén indultunk Padlerrel, így pár percet kellett várni, az itinerre, mivel a rendezõk kb. 200 résztvevõre készültek, a tényleges 260 helyett. Mondjuk tavaly is 300-nál többen voltak az ÉDK díjkiosztó zárótúráján.


Maga az itiner meglehetõsen minimál, kézzel rajzolt útvonalvázlattal. A térképvázlat önmagában használhatatlan lett volna, ha nincs a kiváló(!) szalagozás. (Itt azért meg kell jegyeznem, hogy én nem szoktam élõ fába szegelni, itt viszont mindegyik szalag így volt felrögzítve.)


Az útvonal érdekesre sikerült, magam is rendezek a környéken túrát, idén is festettem arrafelé (konkrétan a zöld sáv) turistajelzést, de a fenyõfõi mûútig tartó útvonal, a valamikori sárga sáv jelzés megszüntetett nyomvonala új volt számomra. Ez a jelzés valószínûleg a bauxitbányászat és a vadászház miatt szûnt meg, ahogyan a Bakonyszentlászló-Fenyõfõ közötti zöld sáv is, egy komolyabb, tájegységi jelzésrendezés során. Mindkét korábbi jelzésnek láthatók nyomai. Pár helyen kicsit az volt az érzésem, mintha a túra útvonalának kitalálói 30 évvel korábbi turistatérképbõl terveztek volna. A Hódos-ér másodszori keresztezésénél is felbukkant a volt sárga sáv jelzés, illetve Bakonyszentlászlón is adódott volna az jelenlegi sárga kereszt jelzés az oda-vissza útszakasz (a volt sárga sáv) helyett.

Az útvonalleírás egyedi, a Magas-Tátrában használatos turistatérképek stílusában készült, aholis az távolság mérésének az alapja a térképidõ (kalauzidõ). Idézet az egyébként alapos útleírásból: "Az utca végén (indulástól 9-12 perc) egyenesen megyünk földútra váltva. Ezen jobbra szép a kilátás, majd 3-4 perc után jobbra a víztorony...". Gyöngyszem a hosszú távról: "2 perc múlva a patak 1. hídján megyünk át. 10-12 perc múlva a 2. hídon is átmegyünk. A 3. híd 7-8 perc lesz." - Ez a fajta "táv meghatározás" teljesítménytúrán teljességgel használhatatlan. (Még jó, hogy nem vagyok terepfutó...)

Eltévedni természetesen nem lehetett, bár páran fordítva teljesítették a túrát, elnézve a rajzolt térképvázlat útirányát.

A 10km-es távon két ellenõrzõpont volt, a hosszú távon három. A Vinye.hu büfében, pecsételés után ittam egy forralt bort. A szolgáltatásokra nem lehetett panasz, a Hódos-éri pihenõházaknál tea, a célban pedig zsíros-kenyér várt. A díjazás kitûzõ és emléklap volt.

Átvettük a 2011-es ÉDK kupát is.


Összességében jól éreztem magam a túrán.