Túrabeszámolók


Barlangtól-barlangig

biborTúra éve: 20112011.12.05 19:56:59

Barlangtól-barlangig


Hajnal 3-kor megszólal az ébresztõ és úgy van vele az egyszeri túrázó, mint a medve: visszabújjak a barlangba, vagy menjek barlangtól-barlangig?

Utóbbi felé csalogat minket a lámpa fénye és 6-kor már a néptelen Szemlõ-hegyi barlang elõtt toporgunk. Megérkeznek Balázs Andiék, átvesszük a Hármashatár-hegyi pecsétet és fél 7 után elindulunk az útvonalon. Kettõs célból indulunk: pontõrködni utána pedig végigjárni az útvonalat. A túra elõtt Vagdalthús már szalagozott, azonban több helyen hiányoznak, talán gyújtósnak szedték le.. Ezeket pótoljuk, s éppen nyitásra érünk a Mátyás-hegy alatti pontra. Szaloncukrot kapunk, ezzel is felvértezve érünk a Hármashatár-hegyre. Köd és zúzmara fogad minket. Kipakoljuk a cuccokat, 4 liter saját házi pálinkát hoztunk. Indításképpen húzunk 1-1 adagot belõle, majd az OKT füzetembe próbálok egy olvasható pecsétet nyomni az õsi befagyott vasbélyegzõvel. Kevés sikerrel.. 8 elõtt elsõként Sali Gabi ér fel, aki még egy másik túra rajtjába is szeretne aznap eljutni.

8 után már folyamatosan jönnek az emberek, a pecsétet én adom, Vagdalthús pedig a pálinkát.

A többség él a lehetõséggel és belsõ fûtéssel tuningolja magát. A 4 liter pálinka bõ másfél óra alatt elfogy..: ) Feltámad a szél, néha a tornyot is látni a ködben.

Eredetileg 10:15-ig van nyitva a pont, ám még 10-kor is indultak, ráhúzunk még egy órát a seprûk megérkezéséig. Elõtte már a betonasztal körül járkáltunk, hogy ne fagyjunk oda: )

Átvedlünk mezei turistákká és elindulunk a Határ-nyereg felé. Hûvösvölgyig a kis hullámzás kifejezetten jól jön, majd a Nagy-rétig a mezõny végét sikerül beérni.

Nápolyi után a Nagy-Hárs hegyre felfelé melegedünk, itt a kesztyûm is lemertem venni, pedig fázósak az ujjaim: )

Leereszkedünk a városba, majd a zöldön a (szerencsére) rég látott budai lépcsõk nyomában járunk.

A Vaskapuhoz az ösvény mellé kifeszített kötél is segíti a feljutást. Fent forralt borral kínálnak, mi pedig nem utasítjuk vissza: )

Innen már csak bõ 4 kili volt a célig. A Ferenc-hegy elõtt rejtett pont volt, az elõzõ évek tapasztalata miatt, mert volt aki BKV-val ment a célba..

Még célzárás elõtt érünk be, leadjuk a Bp. kupa füzeteket, majd rácsúszunk a botrányosan finom, májból sütött zsíros kenyérre. Ezt megszavaznám az év zsíros kenyerének: )