Túrabeszámolók


Tündér

engelsfeldTúra éve: 20112011.09.09 17:50:06

Tündér 28


A 291-es busszal, a felkelõ nappal együtt érkeztem a kies Zugligetbe a libegõ alsó végállomásához. Már a rajthoz való felmenetel is számos alkalmat adott a gyönyörködésre: a Szószék sziklás lábánál elvezetõ - százados gesztenyefákkal szegélyezett - a volt villamos végállomásnál völgyhídra kanyarodó mûút, a Biller tõszomszédságában kitárulkozó szépséges Tündérhegy a Tündér-szikla égnek meredõ büszke fokával, vele átellenben a völgy fölött lebegõ, a málladozó téglakerítéssel önmagába zárt, titokzatos Fácán zöld tömbje teljesen elvarázsoltak. A Zugligeti út végtelen hosszú támfalánál visszafordulva - itt tanyáznak a legendás faligyíkok - elámuldoztam a csupasz sziklákkal megtûzdelt, zöld sátras Hunyadorom óriásnak tûnõ tömegén.


Az Ösvénytaposók rendezvényének helyet adó Zugligeti Általános Iskola (http://zugligetisuli.hu/) ebben az évben tölti be 120. születésnapját. Falán emléktábla tudósít arról, hogy 1847-ben itt zajlott le Döbrentei Gábor kezdeményezésére a budai dûlõkeresztelõ, amikor a német nyelvû elnevezéseket magyarra cserélték. Így lett példának okáért Sauwinkelbõl Disznózug, késõbb Zugliget.


A teljesítménytúra az iskolától a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásáig tartó szakaszán semmi érdekes dolog nem történt, hacsak az nem, hogy egy szemrevaló, csinos futó sellõlány-sporttárs suhant el kecsesen mellettünk. Akkor még nem sejtettük, hogy még kétszer fogunk vele találkozni útunk során:)


A Frank-hegy kapaszkodója és a budaörsi Kõ-hegy megmászása nem kis próbatétel volt, egyrészt a nyílt terep, másrészt az egyre inkább izmosodó napsütés miatt. Hiába sikerült lépten-nyomon pótolnunk a folyadékveszteséget, hála a túra vonalvezetésének, mégis jólesett a keszi Kálvária-ellenõrzõpont bõséges málnaszörp-kínálata.


A János-hegyi átjáróbarlangnál is újabb kellemes meglepetésben volt részünk egy meseszép tündérkisasszony-pontõr képében. Ez serkentõleg hatott a célig hátra levõ néhány kilométer megtételére. Már meg sem merem említeni, hogy az egyik kanyarban régi jó ismerõsök, Ziliziék kiránduló csoportjába botlottunk. 


Személyes megjegyzés: Nagy örömömre szolgált, hogy a teljesítménytúra-mozgalom egyik nagy öregjével, Béla bácsival járhattam végig a túrát. 


A rendezõknek dicséret (útvonal, térképszelvényes tájékoztató füzet, szalagozás, feliratok), a pontõröknek elismerés a helytállásért, a jóindulatú, kedves túratársaknak és Béla bácsinak is köszönet.