Túrabeszámolók


Hol a következő?

barlangimedveTúra éve: 20112011.07.04 10:17:46


Tájékozódós túra a Pilisben...


Nemrég volt az elsõ ilyen túra, és lassan már a tizedik jön… De nem sok változás van, az egyes pontok megtalálásához szükséges rejtvényes útbaigazítások szellemesek és változatosak. A feladatok mindig megoldhatóak, csak egy kis böngészést, méricskélést és odafigyelést igényelnek. Persze az a helyes taktika, ha mindenképpen közöljük a pontõrrel a megfejtést – és ha rábólint, akkor mehetünk, ha meg nem, akkor keresünk másik megoldást. 


Az idei túra a Holdvilág árok bejáratánál kezdõdött – persze nem azon kellett végigmászni bemelegítésként. Korán reggel az agyunkat kellett volna elkezdeni tornáztatni, és akkor nem bóklászott volna össze-vissza a társaság egy része (mi is) az elsõ pont környékén.


 Tanulságképpen szó szerint idézném a pont meghatározását:


 „Szóval itt a rajthoz legközelebb esõ buszmegállót kell venni kiindulási pontnak (ahova a P+ jelzés visz). Innen légvonalban 1240 méterre 82 fokos irányszög alatt található egy forrás. Izgalmas, mi? Ennek a forrásnak a közelében van egy erdei nyiladék, amely 132-312 fokos irányban metszi el az erdõt. Az ellenõrzõpont, ami egy fából készült tereptárgy, ebben a nyiladékban van.”


 Elõvettük a térképet, bemértük az adott szög alatti adott távot, simán ráleltünk a szóbanforgó forrásra, és már robogtunk is felé. Odaérve a forráshoz, annak a közelében van egy-két árok, szekérút, nyiladék, ami nagyjából az adott irányban áll, azokban elkezdtünk fel-alá rohangálni – bízva abban, hogy egyszer csak meglesz az a fából lévõ pont, talán egy pihenõ, vagy egy magasles…


 De ha a feladatot kicsit alaposabban átgondoljuk, akkor nem ezt tesszük, hanem a térképen keresünk a  forrás közelében egy olyan nyiladékot, amiben egy bejelölt tereptárgy is látható – és akkor el se kell mennünk a forrásig. Azt hiszem, hogy nem voltunk még bemelegedve, azért  estünk abba a hibába sokan, hogy megelégedtünk a feladat elsõ felének a megoldásával. Nem szenteltünk elég figyelmet a második részre, így nem a térképen kerestük meg a pont helyét, hanem az erdõben fel-alá csatangolva próbáltunk rábukkanni.


 A továbbiakra viszont tanulságokkal szolgált az elsõ pont körüli bizonytalanságunk: 


- a soron következõ pontok helyére vonatkozó információkat alaposabban olvastuk el


- elhittük, hogy a térképen látható tájékozódási pontokat, utakat követve kell haladnunk


Nem is volt több olyan kalandunk, mint az elején, addig el se indultunk, amíg a következõ pont helyét nem tudtuk a térképen 100%-os biztonsággal beazonosítani, így persze mindegyikre egybõl ráleltünk. Az utolsó pontnál meg érdekes helyzetbe keveredtünk, ugyanis olyan helyen volt, ahonnan legalább három különbözõ útvonalon is a célba lehetett jutni, így válogathattunk.


Végül is nagyon szép helyeken vezetett a túra, menetközben több helyen forrásvíz és némi ellátás, a célban meg a szokásos trakta várt ránk. Az idõjárás is kegyes volt, míg Budapesten többször volt esõ napközben, oda csak pár csepp jutott, szinte észre sem vettük.


 Jövõre is megyünk, ha jól tudom, akkor tavasszal lesz…