Túrabeszámolók


Erdőkerülő 25 - Foltán János Emléktúra

engelsfeldTúra éve: 20112011.07.02 18:15:13

Erdõkerülõ 25 - Foltán János-emléktúra


Teljesítménytúrázásom kezdetét annak idején, Pénzásás után, egy hatalmas pereceléssel tettem emlékezetessé, most nagyon észnél voltam a nevezetes balcsapás után a meredek ösvényen, hogy még egyszer ez ne ismétlõdjék meg. Király-kútig - ahol az ötvenesek nagyobb pontõri pátyolgatásban részesültek mint a huszönötösök :) - és innen Királyházáig eseménytelenül zajlott a túra.


A Dobó (Dobogó)-bérctõl féltem egy kicsit, de ma kezesbárányként simult pálcás kezemhez, egyenesen élmény volt rajta lendületesen felfelé kaptatni egészen a Hárombarát-nyeregig. Út közben egy fiatal, kedves németjuhász kutya ölelgetett meg, de inkább a velem szembejövõ, Királyháza felé igyekvõ turistacsoporttal tartott.


A Foltán-keresztnél jó volt egy picit megpihenni, de már látszott, hogy a sûrûsödõ felhõk valamire készülnek. Lett is nemsokára nagy haddelhadd, elõször csak záporesõ, aztán jégverés zúdult a vándorok nyakába, még a zöld lombsátor se nagyon segített. A vályúszerû ösvény megszûnt ösvényként mûködni, lett belõle vízlevezetõ csatorna. Kiöntött ürgeként értem le a Kárpát-kulcsosházhoz.


Nagyon nehezen emésztettem meg a csúszós Suta-berki kapaszkodót - most jobban esett volna az unalmasan hosszú aszfaltút - de csak beevickéltem a királyréti célba.


A rendezõknek és a pontõröknek dicséret, a fekete-fehérrõl színesre váltott igazolófüzet mestermunka,  Ákos-mester virslije, mustárja és kenyere Michelin-csillag után kiált.


Köszönet a kedves, jóindulatú és csendes túratársaknak.