Túrabeszámolók


Kubát Hugó emléktúra

nafeTúra éve: 20112011.04.06 21:21:53

Kubát Hugó emléktúra, 20-as táv.


GPS-el mért távolság: 23,4 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 860 m, ebbõl 30 m a két kilátó megmászása.


A rajtnál megint ismerõsökkel futottam össze. Gyors nevezés. Az útvonal megint eltért a ttt-s honlapon megadottól, amire föl is hívták a figyelmet. Késõbb javasoltam a szervezõknek, mivel minden évben változik az útvonal, ne adjanak le útvonalat a kiíráshoz, hanem azt írják le, hogy: A túra útvonala minden évben más, azt az indulók a nevezésnél kapják meg. Táv: 20-25 km; szint: 700-1000 m.


Ezen a napon is kellemes idõ fogadott. Neki vágtam a távnak. Szalagozást követve értem el SP jelzést. Pintér Józsiék elõttem indultak, de beszélgetés közben benézték a szalagozást, s kerültek egy kicsit. A piros jelzés mellett láttam idén elõször mocsári gólyahírt. A Pogány-völgy elõtt megálltam, s megszabadultam egy réteg ruhától. Józsiék ekkor elõztek meg. A Pogány-völgy fölfelé menet is gyönyörû, bár izzasztó. Az aszfaltutat elérve utol is értem Józsiékat, s egészen az Írott-kõig együtt mentünk. A Borha-forrás felé, kellemes az út. Egy rövid, meredek nem túl jó ösvény, majd kiváló földút, illetve aszfalt következett, a kék forrás jelzésig. Nagyon szépen felújították az aszfaltutat. Szép, nagyrészt fenyves erdõkben fújtattunk fölfelé menet. A Hörmann-forrás elõtti parkolóban megkaptuk az elsõ pecsétet, az OKT-n megkezdtük a kisebbik kört, ami az Írott-kõre vezetett. Ez a szakasz is gyönyörû. A kilátás viszont igen párás. Hamar letudtuk a fölfelé vezetõ szakaszt. Elég hideg szél fújt, ezért a kilátóba menet elõtt felvettem egy pulóvert. Eddig zömmel az emelkedõkrõl szólt a túra, 12,3 km-t tettünk meg 680 m szinttel. A kilátóból Ausztria felé elfogadható a kilátás, míg kelet felé gyenge.


Mire leértem, Józsiék már sehol. Siettek, mert egy óra elõtt akartak beérni. A DDK-n kezdtem meg az ereszkedést. Az út sokkal jobb állapotban van, mint tavaly az Írottkõ teljesítménytúrán. A K+ jelzésen egy kis hullámvasutazás következett vissza a Hörmann-forrásig, ahol újabb pecsét, majd a kék háromszögjelzésen mentem tovább. Lévén gerincút, gyakran szép a kilátás. A Kopasz-Kendig az út is jó, utána az aszfaltig csak ösvény. A Vörös-kereszttõl ismét az OKT-n mentünk, egészen az Óház-tetõig. Pecsételést követõen fölmentem a kilátóba. A kilátás jobb volt, mint az Írott-kõrõl. A már igen csak jól ismert Z jelzésen szaporáztam lépteimet a célig.

 


A túra szép helyeken vezet, ami a Kõszegi-hegységben nem csoda. A szervezõk rugalmasan álltak hozzá, bármely irányba lehetett teljesíteni.


A túra ár/szolgáltatás aránya korrekt. 500/400 Ft-ért szürke árnyalatos, fénymásolt térkép és itineres igazolólap, a célban oklevél és kitûzõ. Ellátás nem volt, nem is ígértek, s ennyiért nem is várok el semmilyen enni-, innivalót, viszont az igazolólap tartalmazta a vízhez jutási lehetõségeket.