Túrabeszámolók


Gyermekvasút nyomában

SomaTúra éve: 20112011.03.15 22:30:51

Sziasztok!


Van egy rossz tulajdonságom: általában a rosszat írom le, de azért, hogy okuljanak belõle mások - illetve a szervezõk abból (mint anno a kitörés 60-nál). Viszont ha már negatív beszámolót írtam, írok pozitívat is - így dukál :)


Januárban találkoztam elõször a gyermekvasutas túrával - akkor is fainos volt, de a mostani szervezés elõtt le a kalappal. Legalább 500, de talán 1000 induló is rajtolt elõttem (8 óra körülre értem a rajthoz, amikor már vaskos sor állt ott), de így is alig kellett várnom 20-25 percet.


A másik pozitívum volt - illetve bizonyos szinten negatívum: a tömeg. Egyszerûen lehetetlen volt eltévedni, mert mindehol túrázókat látott csak az ember - ami viszont rossz hír volt azoknak, akik söröztek a túra valamelyik szakaszán (kivéve Csillebércnél) :) De inkább pozitívum, mert tényleg, ha társaságra vágyott az ember, ott volt karnyújtásnyira. Ha minden állomáson nem is, de törekedtek arra, hogy legalább 1-2 szer kapjunk teát, továbbá a célban egy (még ha nagydarab vagyok, és nem is vittem szendvicset) normális tál étellel várták az embert.


Ami meglepett, hogy sokszor - ahol egyértelmû volt - volt külön tájékozódási pont kiétve (pl. A4-es lapok). Mivel nem mindenki vérbeli tájoló, azért ez sokszor jól jöhetett.


És hogy még egyszer dícsérjem a gyermekvasutas túrákat: minden olyan zsírozottan ment, ahogy a korábbi túrákon (sajnos csak 1 darabon voltam) tapasztaltam - látták, mennyien vannak (kb. gondolom számíthattak is a szervezõk erre), úgy szervezték a túrát... mivel családi programnak is sokan választották, nem nehezítették túl (nem akadályversenyt csináltak belõle, hanem túrát), továbbá rengeteg helyen el is lehetett nézelõdni (és erre volt is idõ) - plusz a kisfüzetben (ahol színes, használható térkép volt - csak annyi volt a szépséghiba, hogy a vasút vonala volt a vastagabb, de ez már tényleg inkább a kákán is csomó :) ) még külön sztorik is voltak a helyekkel kapcsolatban, ami egészen jópofa dolog volt. Más túrákon is így van általában, de itt azért kicsit jobban rágyúrtak erre :)


Aki túrázni vágyik, az nyugodt szívvel vállalhat be - akár 20-25 km-t (hirtelen nem tudom, hogy gyermekvasutas túrákon milyen távok vannak) - egy ilyen túrát...