Túrabeszámolók


Budai Trapp

SipiTúra éve: 20112011.02.19 18:14:52

2011.02.19. Budai Trapp, avagy tél végi dagonyázás a budai hegyekben...


táv: 30 km


szint: 1100 méter (itiner szerint)


Angyalföldnél szálltam fel a fél nyolcas piros "luxusvonatra",amilyen kevesen voltak az állomáson, olyan sokan a szerelvényen.Tömve volt túrázóval és futóval, Újpestnél még felszálltak annyian, hogy állóhely is alig akadt! Olyan jól fûtöttek a vonaton, hogy volt aki rövid nadrágra vetkõzött.Benyomtam szendvicsemet, átöltöztem én is futó szerelésbe, összecsomagoltam a feladni  való holmit  -  élve a szervezõk általi csomagküldés lehetõségével - , és próbáltam jó poziciót elfoglalni az elsõ kocsi ajtajánál, hogy ne 200-adik legyek a sorállásnál! Negyed kilenc után sikerült is aránylag az elején nevezni (meglepetésemre a 144-es sorszámot kaptam, ami azt feltételezi, hogy igen sokan indultak, és fognak is a túrán), rövid szerelvény igazitás után még beszélgetés egy túrázó hölggyel - most indult elõször ezen a rendezvényen, tanácsot kért  - , majd 8,25-kor elrajtoltam. 


Piliscsaba belterülete, majd kiérve a faluból végig a kéken, a Kõris -völgyben kocogva, beérve két kutyás futó lányt, akikkel egy darabig haladtam, de a kutyák szabadon elég idegesítõek voltak, a létra átmászásnál a kamáslit majdnem "leszedte" rólam az egyik.., na akkor tempót váltva ott hagytam õket.Jól futható kellemes útvonal eddig, emlékezve a tavalyi túrán bokáig érõ jégkása volt , amiben nagyon nehezen lehetett menni. Ahogy haladtam felfelé ,úgy változott  a táj.Elõször csak havas lett, majd a kék, kék kereszt elágazásánál(elsõ ellenõrzõpont) már köd is volt! Így a  Nagy -Szénáson a "szokásos" helyzet állt elõ, keresgélni a ködben a lejáratot a piroson, eddig ahányszor erre jöttem , mindig kicsit elkavartam. Most aránylag rövid nézelõdés után meglett az út Nagykovácsi felé, le is zúdultam hamar.Nem sokat idõztem Yoyo földjén, Kovács cuki csábítónak tûnt , de nem esik útba, így kimaradt.Kifelé a faluból az emelkedõn elfogyasztottam hozott ellátmányom nagy részét, tea, étcsoki, és egy fél alma, majd kocogtam tovább a második ellenõrzõ ponthoz (Vörös-pocsolya), ahol egy futó elõzött meg , az egész túrán õ egyedül.Ezen a részen, fõleg a Petneházy lovas csárda elõtt már volt  bõven sár, elõlegezve a sárga sáv egyes szakaszait!


Közben folyamatosan elõzgettem a túrázókat, üdvözölve pár ismerõst is.A harmadik ellenõrzõpont, a Fekete-fej lejtõjének aljában volt a padnál, a BTSSZ-es túrákról ismert öregúr pecsételt  komótos tempóban....:))  A Szépjuhászné mûút utáni piros emelkedõnél, már majdnem négykézláb  -  fákban kapaszkodva -  mentem fel a meredeken, annyira ki volt taposva a saras út. Hamar feljutottam a Hárs-hegyi körútra, el a sárga elágazásig - örömmel konstatálva, hogy nem kell felmenni a Nagy-Hárs-hegyre - , ahol a következõ ponton(4.-ik) még egy sport szeletet is kaptam! Érdekes, és nem rossz megoldás ezen a túrán, a pontok rövidülése a cél felé haladva  - persze a helyi viszonyokat figyelembe véve, kispistázási lehetõségek kiszorítása miatt is gondolom  -  , a vége fele már 2-3 kilométerenként találhatóak! Hûvösvölgyben a lángosos elõtt ittam a nyomós kútból egy kis vizet, majd elkezdtem kapaszkodni fel a Nyéki-hegyre, ahol pár km-en keresztül - már a Kitörésen múlt hétvégén is tapasztaltuk -   le volt kaparva a jelzés a fákról! Itt már elégé egyedül maradtam, kevesen voltak az erdõben  - pár fát vágó hajléktalan kivételével -  , azok a futók aki elõttem indultak, gondolom, már célba értek!?


Újlaki-hegy elõtti kapaszkodó ismét megizzasztott, fent a pontõr hölgytõl megkaptam utolsó pecsétemet, majd kocogtam Virágos-nyereg felé.Na, ezen a szakaszon minden elképzelést felülmúló volt a dagonya! Azt hittem beleragad a cipõm a sárba,  nagyon nehezen lehetett haladni ezen a másfél-két km-es részen.Kék keresztet elérve, a szervezõk pont akasztották ki az útjelzõ- táblát, zúdultam le egészen a Menedékház utcáig, ott pár száz méter emelkedõ, és déli 12, 05-kor,  3 óra 40 perces idõvel célba értem, második teljesítésû Budai Trapp túrámon, majdnem másfél órát javítva a tavalyi idõmön.


Rövid mosakodás-átöltözés (a szervezõk csodálkozásával kisérve), úgy látszik nem szokás itt!? Hamár fürdõszoba van a turistaházban, és vittem váltó cipõt-ruhát, használjuk ki gondoltam.....:)))  A cél ellátmány viszont bõséges volt, forró tea, virsli, zsíros kenyér lila hagymával , plusz benyomtam a csomaggal "feladott" sörömet is, rövid beszélgetés Part Dávidékkal, majd leballagtam a 137-es megállójához. Jó kis edzõ-túra volt, nem bántam meg a részvételt!