Túrabeszámolók


EKF / Aragonit/Dolomit/Kalcit /Zsíros Deszka túrák

ZETúra éve: 20102010.12.07 16:44:28

A hét esõs napokkal telt, úgyhogy a tervezett EKF10+Mazzarello Mária 50 helyett nem nagyon kellett rábeszélnem magamat a 20-as távra - pláne, hogy a hét végére "szokás szerint" esõt ígértek...

Szilvit felvettem a megbeszélt helyen, majd megcéloztuk Normafát - pontosabban Csillebérci Úttörõ Ifjúsági tábort. Egy srác a hátsó kapuhoz terelt minden autót, bementünk, majd gyalog ki... Bent valami 24 órás hegyikerékpáros verseny zajlott, és a túra rajtja/célja kiszorult a kapuhoz. Itt gyorsan letudtuk a nevezést, és kézhez kaptuk a háromrét hajtott A4-es méretû lapot, ami a túra itinerének a szerepét kívánta betölteni. Az egyik oldalon egy fekete-fehér térképvázlat, a másikon 1/3-ad részben fedõlap, 1/3-ad részben társrendezõi/támogatói logók és 1/3-ad részben öt bélyegzõhely.

Táv- és szintadatok, rendezõi elérhetõség, leírás gyakorlatilag nincs, a követendõ jelzések a térképvázlaton feltüntetve. A terep jórészt ismerõs, úgyhogy inkább elindulunk - aszfalt Normafáig (utána z+, s+, s-,p+), eseménytelen séta Budakesziig - esõ nincs, Szilvi megjegyzi, hogy lehet, hogy a napszemüvegét el kellett volna hoznia - ezen itt még jót derülök: napszemüveg? Ma...?

Budakeszin aszfalt balra, járda, majd egy kedves helybélivel váltunk pár szót - beszédes a néni, na... Sikerül azért ezt az akadály leküzdeni, és eljutni az elsõ EP-ig. A bélyegzés mellé egy (na jó, két) szem omlós cukorka "jár". A következõ EP Makkosmária - mi tudunk egy hosszabb utat a -múlt héten kihagyott- Meteor szurdokon keresztül, ergo követjük a z+ jelzést, ami körbekerüli Budakeszit. (Tudom, persze, senki sem megy az aszfalton...)

A szurdok egészen jól járható, az egyik botomat azért kölcsönadom Szilvinek, mert sár és csúszkálás azért akad. Röviden megcsodáljuk a szebb napokat látott jármûveket, majd balra indulunk a falu szélén, hogy a trükkös jobbos letérést majdnem benézzük :)

Szerencsére néhány túratárs szól, hogy merre van az arra. A makkosmáriai ponton kellemes idõ fogad minket, nomeg egy újabb bélyegzés és egy szelet csoki. A ponton néhányan pihennek, mi is szusszanunk egyet, hiszen nagyjából a felénél lehetünk a távnak.

Innen a p- jelzést követjük, amit, ha minden jól megy idén még fogunk taposni - igaz itt már bõven benne az éjszakában... Azért ez az emelkedõ elég szemét dolog itt, de ha idenõtt, akkor fel kell rá menni.

Az idõ egyre jobb, balról érkezik a s-, és jobbra le is tér, úgyhogy elbúcsúzunk a pirostól, Nagyszénászug, Kies-völgy, Sorrento irányába megyünk tovább. A Kies-völgybõl nagyon hiányoznak az elmúlt években kivágott fák - nehéz megszokni ezt a látványt... Az ösvényen jól jön a bot, pláne Sorrento elõtt a meredek részen. Sorrento szép, a lejtõ után keresztezzük a Szekrényes-hegyet megkerülõ murvás utat (nem, szerintem itt sem ment senki balra...), és megyünk tovább Budaörs felé a jelzést követve.

A s+ jelzésre érve ismeretlen terepre érünk, ráadásul a jelzések is eléggé hiányosak - két helyen is hezitálunk, hogy merre - jól jön a gps meg a helyi segítség a helyes útvonal megtalálásához. Közben jelzést váltunk a p+-ra, amin elérjük a korábban már keresztezett murvás utat, illetve a Meteor túra S- felé haladó levágását is (persze, errõl sem jött senki sem...).

No, itt már helyben vagyunk, jobbra a Farkas-hegy, rajta pont - szép a kilátás, süt a nap - lehet, hogy a napszemüveg terén igaza volt Szilvinek?

A pontõrtõl egy nyalókát kapunk a bélyegzés mellé - a szél ugyan hûvös, de egy rövid ücsörgés meg szendvicsezés belefér az idõnkbe. Felsétálunk a repülõs emlékmûhöz, aztán rákapcsolunk, és irány csillebérci cél, elõbb a p+, majd a p-/sc jelzést követve. Aztán persze kényszerû aszfalt, majd cél, emléklap, kitûzõ, bent a porta mellett némi "szokásos" túrakaja vár ránk.

Az idõjárás, legalábbis a késõn indulókhoz kegyes volt ma, a terep persze nem volt a legjobb, hiszen sok esõ után esélye sem volt felszáradni, de ezt idén "megszoktuk"... A túra útvonala bár aszfalttal jócskán tarkított, jónak mondható - az más kérdés, hogy elég sok "optimalizálási" lehetõséget (4-6km) hagytak a rendezõk. A kitûzõ... szóval érdekes. A felirata "Pécs Európa Kulturális Fõvárosa 2010" - gondolom erre az alkalomra készült (mármint arra, hogy Pécs lett az idei évre Európa Kulturális Fõvárosa), mint ahogy a túra is ennek apropóján került megrendezésre.


(Bõvebben, fotókkal: Túrablog, 2010.09.27)