Túrabeszámolók


Óbudavár éjszakai

nafeTúra éve: 20102010.11.10 21:34:01

Óbudavár éjjel


GPS-el mért távolság: 21,6 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 385 m.


Óbudaváron a tavalyinál sokkal könnyebben sikerült kiszállnom az autóból, dacára a Fehér-Vár-Palotán teljesített nagyobb tempónak. Ezzel el is dõlt: benevezek. Korán volt még, így komótosan készülõdtem. Mentem nevezni. Istvánék már átestek a procedúrán, s éppen teáztak. Mondtam menjenek nyugodtan, mert én annak is örülni fogok, ha 4-es átlagra leszek képes. Mire ittam egy kis teát el is tûntek.


A bakancsváltásnak köszönhetõen nem fájt annyira a talpam, ezért egész jól haladtam a túra elején. Végig nagy segítséget jelentett a GPS-re feltöltött tavalyi track. Ha szalagozás, vagy annak hiánya egy kicsit elbizonytalanított, csak megnéztem a GPS-t. Egy helyen még így is félrevitt, de gyorsan helyesbítettem. Csillagos ég alatt talpalhattam. Az idõjárás enyhébbnek bizonyult, mint tavaly. Érdekes volt viszont, hogy többször is párszáz méteren belül 4-5 fokot változott a hõmérséklet. Ha melegedett, akkor egy darabig braille-be mentem, úgy bepárásodott a szemüvegem. Balatonhenye közelében megelõzött pár csoport, s a Hegyestû elõtt találkoztam pár emberrel. Ezt leszámítva végig egyedül mentem. Nem találkoztam túl sok sárral, de nem is hiányoltam. Beérve Balatonhenyén a kocsmába, megettem egy szendvicset, ittam egy alkoholmentes sört, s gyerünk tovább. A Hegyestûre menet (lefelé még inkább) az aszfalt rendesen csúszott a páralecsapódástól. Mondjuk a szembejövõ két gyerek élvezte.


A tavalyiból tanulva vittem magammal bögrét, s azt is használtam, bár most volt pohár is. Ittam egy kis teát, s meg kezdtem a hegyrõl történõ leereszkedést. Ahogy az itiner írta, boróka bozót rendesen összeszurkált. A Tagyon-hegy derekáról szép látványt nyújtott az éjszakai Balaton.


A szõlõk között gyalogolva, egy háznál, jól megtermett német juhászkutya õrködött, meglehetõsen éberen. Kerítés persze ismeretlen fogalom. Szép nyugodtan mentem tovább, miközben a kutya követte a tekintetével a mozgásomat. Szentantalfánál szép a forrás. A faluban végül is rátértem az aszfaltra, s azon is maradtam a célig. A falu után, bár az idõjárás nem indokolta, felvettem a láthatósági színû szélmellényt. Többször is hasznát vettem ezen a szakaszon a biciklilámpámnak. Ha a fejlámpa nem bírta rá a szembejövõ autósokat, hogy ne vakítsanak el (általában nem bírta rá), csak bekapcsoltam a lámpát, a sofõrre irányítottam, s csodák-csodája, azonnal tompítottra kapcsoltak. Idén valahogy könnyebben vettem ezt az utolsó szakaszt, mint tavaly. Öt órás idõvel beértem a célba. Átvettem az emléklapot és kitûzõt, megettem a finom babos káposztát, a kocsiban megittam egy Red Bull-t, s elindultam haza. Most csak egyszer kellett a hazaúton megállnom, hogy el ne aludjak.


Az idõjárásnak, illetve a tapasztalatoknak köszönhetõen egész kellemesnek bizonyult a túra. Valószínûleg ennek a kellemes idõnek köszönhetõ a 200 fõ fölötti induló is.


A túra ár/szolgáltatás aránya nem a legjobb, de van nála sokkal rosszabb is. 1200/1100 Ft-ért. Szürkeárnyalatos nem túl jó fénymásolt térképlap (turista térkép nélkül nem sokat ér), viszont használható itiner jár hozzá. Elfogadható szalagozás, és útvonal kitáblázás. . A henyei kocsmában fél áron lehetett vagy egy üdítõt, vagy egy sört vásárolni, a Hegyestûn tea. A célban a babos káposzta és tea, vagy forralt bor. Ez utóbbiakat egyébként a túra elején is kínálták. Érdekes, de itt is megfigyelhetõ volt, az a gyakorlat, miszerint a gyengén jelzett útvonalon, ahol csak több száz méterenként van egy jelzés, ott a szalagot, csak elvétve helyezik el két jelzés között, hanem az egyébként is jól látható jelzéssel együtt szerepel. Mennyivel többet segítene, ha a két turistajelzés közt úgy félúton helyeznék el! Ez annál is feltûnõbb, hiszen egy hagyományosan, szinte hülye biztosan kiszalagozott túráról érkeztem. Azért lehetett követni a jelzéseket. Szerintem ez évben azoknak kedveztek, akiknek tavaly az volt a véleménye, hogy már túl is van szalagozva az útvonal. Még mindig megvan a túra elsõ szakaszán az-az egy kritikus pont, ahol a villanykaróknál kissé jobbra kell tartani. Mivel máshová nem lehet szalagot kötni, fûcsomókra, vagy gazszálakra kéne 2-3 db.