Túrabeszámolók


Őszi Mátra

PlecsTúra éve: 20102010.09.29 07:47:27
 

Õszi Mátra 30

Az idei Õszi Mátra eleinte inkább még a nyárt idézte, merthogy remek idõ és sokkal inkább zöldellõ fák jellemezték a tájat, mintsem õszi hangulat, de azért voltak pillanatok, amikor az idõjárás megmutatta, hogy ha akarna, nagyon „õszi” is tudna lenni: Bagolyirtás után egyszer úgy beborult, hogy azt hittem már csak formalitás, hogy mikor veszem elõ a hátizsákból az esõkabátot, de láss csodát, esõnek nyoma sem lett, megint elõbukkant a nap és a jó idõ ki is tartott a túra végéig!

Amirõl még emlékezetes marad ez a túra, az a rengeteg gomba, hihetetlen mennyiségû gombát láttunk szinte mindenütt, de a Tót-hegyesen igazi bõségkosár várt ránk! Sokan szedték is az õzlábat, de ez most nem volt túl nagy megerõltetés, mert ezen a túrán tényleg csak az nem gyûjtötte meg ez esti vacsorára valót, aki nem is akarta! Persze akadtak „csak egyszer ehetõ” gombafajták is szép számmal, de azért aki túrázik, az ha nem is gombaszakértõ, de talán annyira nem butuska, hogy gyilkos galóca pörit üssön össze vacsira! :-) Szóval remélem meg vagyunk még mind! :-)

Egy szónak is száz a vége, errõl a túráról csak jókat tudok mondani, a szervezés nagyszerû, a jelzések, az útvonal, a szalagozás egész egyszerûen kifogástalan, az útvonal szép, az ellátás abszolút kitûnõ! Na persze egy dolog azért van, amin én változtatnék, az pedig a rajt idõpontja. Csak 8 órakor lehet indulni, emiatt elég sokan indulnak viszonylag rövid idõn belül, ezért a túra eleje néhol kicsit „zsufis”. Én a szervezõk helyében megfontolnám a 7 órás indítást, egyrészt ez orvosolná ezt az apró kényelmetlenséget, másrészt aki akarna, picivel hamarabb hazaérhetne, több idõ jutna az esti programokra… Ráadásul a kora reggeli erdõnél nincs szebb!

Ha körbenéznétek a nyárt idézõ õszi Mátrában vagy megkukkolnátok a Tót-hegyesen szembejövõ sokszínû gombafelhozatalt, a túrán készült képeimet megtaláljátok az õszi túrák között a www.plecs.hu oldalon!