Túrabeszámolók


Bocskai Portya

műkedvelőTúra éve: 20102010.08.30 12:21:11

Idén második alkalommal rendezték meg a Hortobágy és Hajdúhadház közötti 70 kilométeres túrát, amely a többi általam látogatott túrához képest igen elenyészõ érdeklõdésre tart számot, álláspontom szerint ok nélkül. A fentiek miatt gondoltam, hogy megosztom a tapasztalataimat.


A túrát a Magyar Honvédség szervezi elsõsorban katonáknak és a rendvédelmi szervek tagjainak, de civilek is részt vehetnek rajta. A szervezés ezért "katonás" annak minden elõnyével és némi hátrányával együtt. A regisztráció Debrecenben van, ahol még a túra napján is lehet az indulásra jelentkezni. Minden résztvevõ szerintem megfelelõ térképet kap, továbbá egy chippes idõmérõ szerkezetet, amely minden ellenõrzõ pontnál rögzíti az aktuális idõt. A regisztrácót követõen busszal szállítanak minden résztvevõt a hortobágyi pásztor múzeumhoz, ahol reggel 9 órakor van egyszerre a rajt. Az ellenõrzõpontok szabályosan 10 kilométerenként követik egymást, ahol a pontõrök katonai sátrakat állítanak fel és vízvételi lehetõség minden pontnál van. A túra útvonala gyakorlatilag nem érint lakott területet és csak néha kell aszfaltúton menni, ahol azonban honvéd járõrök csak akkor engednek tovább, ha láthatósági mellényt veszel fel. A térkép mellé itiner nem jár, ellenben kap mindenki egy listát az ellenõrzõ pontok nyitvatartásáról és az összes szervezõ mobil elérhetõségérõl. Amennyiben valaki a túrát feladni kényszerül és nem tud eljutni a következõ ellenõrzõ pontig, akkor terepjáróval, vagy egészségügyi kocsival kimentik. (Az idei túrára két eü. kocsival is készültek) A túra vége a hajdúhadházi laktanyában van ahol a szervezõk meleg vacsorát és szállást biztosítanak. Szállás kérése az elõzõ éjszakára is lehetséges, akkor reggel beszállítják a szállást igénylõ résztvevõket Debrecenbe a regisztráció helyszínére. A célban a sikeres teljesítõk oklevelet a katonák még felvarrót a civileg pedig érmet kapnak. (tavaly még civilként én is kaptam felvarrót)


Összegzés: Negatívumként csak a 9 órás rajtot tudom felhozni, mert én szeretek korábban indulni, úgyhogy ez szubjektív. Ennek ellenére a Bocskai Portya álláspontom szerint egy jól szervezett és teljesíthetõ túra és ráadásul (két éjszaka szállással, meleg vacsorával, éremmel, oklevéllel, szállítással és chippes idõméréssel együtt) ingyenes. 


Remélem jövõre is megrendezik.