Túrabeszámolók


Erdőkerülő 25 - Foltán János Emléktúra

VagdalthúsTúra éve: 20102010.08.30 07:49:28
Túlélni a Börzsönyi vihart

Erdõkerülõ-túrák, harmadszor, 2010. 08. 15.

 

Két éve még egytávos, 25 km-es gyalogtúrának indult az Erdõkerülõ 25-Foltán János-emléktúra. Tavaly már egy 60 km-es kerékpáros és egy 50 km-es gyalogos útvonallal bõvült a repertoár, utóbbit a két éve elhunyt túratársunk, Schelcz Albert emlékére szerveztük.

Idén már a bringásoknak is volt hivatalos „féltáv”, azaz a hatvanas útvonalán a Királyrétig tartó szakaszra kiírtunk egy 30 km-es résztávot.

2010-ben többször sújtotta a meteorológia a túránkat. Májusban és június elején olyan mennyiségû esõ és vihar zúzta meg a Börzsönyt, hogy maga az erdészet kérte egy hónappal a júliusra tervezett rendezés elõtt, hogy halasszunk, hatalmas terület járhatatlan a bedõlt fák miatt. Több hétre elõre nem láttak esélyt a biztonságos lebonyolításra. Így került augusztus 15-ére, egy nappal az Ipoly-Erdõ Hegyi futóverseny után.

A Foltán-keresztnél bizony a hangulatos pihenõt az esõk, és a kidõlt fák folyamatos kármentése, a terepi munkák átrendezték a tájat. Idõ kell még, mire újból a régi varázsát nyújtja ez a szép terület – bár erre talán rájátszott aznap újból a meteorológia. Lehet, hogy napsütésben más az összkép. De azt arrafelé nem sokat láttak a nevezõk, merthogy valódi túlélõtúra kerekedett a rendezvénybõl. 7 és fél nyolc között még csak egy-két bemelegítõ égzengés és nyári esõ áztatta az amúgy is erõsen sáros terepet és a korán indulókat. Délelõtt tíztõl csaknem délig, közel két órán át viszont, mikor már mindenki két lábon vagy két keréken falta a kilométereket, megállt a szupercella a Börzsöny felett, és több túrázó állította: halálfélelme volt, amint folyamatosan a méterekre cikázó villámok között ment elõre. A Dobó-bérc pontõre is leereszkedett a kitett csúcsról, pedig a nemzeti park munkatársaként nyilván átélt már arra egyet s mást.

Csoda, hogy ilyen viszonyok között volt 82 indulónk, s talán még nagyobb bravúr, hogy alig fejezték be idõ elõtt a vállalt feladatot. Királyrétre, a két köztes frissítõpont utáni melegételes pontra –a helyszín autentikus pontjára, Ákos bá büféjébe-, továbbá a hosszabb távok céljába, a nógrádi vár alá edzett és elégedett emberek érkeztek. A Börzsöny nem viccelt most sem, de õk vették a lapot, túlélték, sõt legyõzték aznap a körülményeket és magukat is.

Nógrádon késõ délután már a nap kis kisütött, remek közösségi hangulat alakult ki a célban. Minden elismerés megilleti a bátrakat, akárhány km-t is teljesítettek. Két tragikus sorsú, erdõt járó ember elõtt tisztelegtünk, Vörösmartyt idézve: ez jó mulatság, férfimunka volt!

Jövõre visszavárunk mindenkit ugyanezen a négy távon és útvonalon, remélhetõleg az eredeti terv szerint júliusban, és ennél szebb idõvel.

 

 

Erdõkerülõ-túrák, statisztikák


 Erdõkerülõ 50-Schelcz Albert-emléktúra, gyalogos, nevezõ: 43, teljesítõ: 37


Erdõkerülõ 25-Foltán János-emléktúra, gyalogos, nevezõ: 33, teljesítõ: 33 (itt a statisztika csalóka, nem 100%-os a teljesítés, hanem az átnevezések maitt egyezik a két szám)


Erdõkerülõ 60 MTB, nevezõ: 4, teljesítõ: 4


Erdõkerülõ 30 MTB, nevezõ: 2, teljesítõ: 2


 Köszönjük még egyszer mindenkinek, aki eljött, és vállalta a börzsönyi túlélõtúrát az ítéletidõben! Az idõpont ugye egy kényszeres módosítás miatt alakult így, az eredeti dátum napján (július elsõ vasárnapja) ragyogó idõ volt :-) Jövõre valószínû ismét a július eleje lesz a cél, aztán meglátjuk, mikor is lesz valójában :-)



 

Forgács Péter

Váci Lakóterületi SE Túraszakosztály