Túrabeszámolók


Királyháza

biborTúra éve: 20102010.07.25 23:42:14

Évfordulós hétvége- Királyháza 30



Tavaly ezen a hétvégén töltöttem ki elõször nevezési lapot tt-re és indultam neki a km-eknek. Azóta majdnem 60szor megtettem ugyanezt, talán rutinosabban  írom már a nevem:)

A 20as táv helyett most a 30ast pártolom, mégiscsak rendesebb táv és az útvonala is szebb. Reggel kicsit kómásan baktatok a rajthoz, mivel este a Heted7 Vigasság nagyszínpadától légvonalban  3-400 méterre sikerült tábort vernem..Jönnek szembe az indulók és a kisvasút végállomásnál talán utolsónak nevezek 9 elõtt. Indulás elõtt még szólnak, hogy a  Csóványoson nem lesz pontõr számoljuk meg a létrákat.


No, nem szólok semmit inkább nekirugaszkodok a börzsönyi kéknek. Fekete- völgyig aszfalt, most nem bánom sietni akarok azon pedig lehet nyomatni. Még itt utolérek pár embert, a panzió után az elmosott kisvasút mentén néhány patakátkelés a Hamuházig. Itt megállok kicsit, ragasztok egy matricát becsületpontként és bevizezem kezem - arcom a pataknál, meleg van. Tovább a K+en, a kisvasút sínei mellett, valamikor a Halyagosi házig pöfékelt.A Fekete- rétig csak virulok a lazsálós úton, eddig a 8,5 átlag megvan, legyen mibõl rontani:) A K3-re térve kezdõdik a játék, az emelkedõ lassan kopik. 26 perc kell a K+tõl a P3ig=) Amin jobbra kanyar, a megszokottól eltérõen az Oltár-kõ felé. Nagyon párás az idõ,mintha cseperegne is valami.A Spari-forrás elõtt fel a gerincre a P+ön. Örömmel elõzök meg pár fiút, akik szintén a kiírt útvonalon közelítik meg a Csóvit. Fent már alig 7es átlaggal a hátam mögött írok a csúcskönyvbe, a létrákat nem számolom úgyis tudom fejbõl azt is hány lépcsõfok vezet fel a tetejére:) Megiszom a maradék vizem és a P3ön megkezdem a szabadesést -vagyis az ereszkedést. A pogányvári kaszáló után térdelek egyet a görgeteges lejtõn aztán már óvatosabban teszem meg a maradék távot a Bodosházi- kútig. Jólesne a víz, de inkább majd a Tûzköves forrásból merítek, az bizalomgerjesztõbb. Az esõzés néhol átrendezte a köveket addig, ám a patakátkelések egyszerûbbek lettek. A forrásnál hûsölök és egy számomra új emléktáblát is elolvasok a Bársony István tábla közelében.



Királyházán (20,2 km-nél..) van az elsõ emberes pont és málnaszörp, chips stb. Minõ meglepetés..Jóllakottan és nem szomjasan nekirontok a maradék egyetlen normális emelkedõnek fel a PS-ig, "ugyanmár 150 szint simán felkoccanok". Ezzel eléggé elcseszem ugyanis  gyorsan felérek de muszály  megállni a gerincen.Ivás és a Lopona- fõig minden bajom van. Majd a S végtelenített egyenes földútján haladva idõszámításunk után túl sokkkal elérem a rétet és a balos letérést Kemencére. A KZ-ön rövid aszfaltozás a célig. 4:33 lett a vége. Az útvonal maga elég jól kitalált, csak a 30 km-re jutó egyetlen e.p. kevés, legalább  zsírkrétát kitehettek volna pár helyre -ja, hogy ahhoz be kéne járni..-  mert ezt így akár 15-18 km-bõl és 100 m szintbõl ki lehetne hozni..A szervezõi pont- hiányosságoktól eltekintve teljesen jó túra volt: 25 fok körüli idõvel, szúnyog- és muslicamentesen.