Túrabeszámolók


KINIZSI SZÁZAS és Terep Százas (2006-2008)

zsuzskaTúra éve: 20102010.07.13 09:30:09

 Elõször is minden teljesítõnek gratulálok! Akik elindultak, de nem tudtak végig menni, nekik is minden elismerésem. Biztos vagyok benne, hogy valami nyomós oka volt, hogy feladni kényszerültek.


Rendhagyó módon nem rendes túrabeszámolót írtam, azt elõttem már megtették elegen. Aktív teljesítmény túrázásom harmadik évében másodszor indultam el Magyarország egyik legnépszerûbb túráján, a Kinizsi 100-on. Tavalyi sikeres célba érésemkor döntöttem el, hogy ha az égiek is úgy akarják és a lábaim sem rakoncátlankodnak, akkor újra végigmegyek a távon.


Lehet, hogy csak „véletlen” volt az elsõ sikeres teljesítés? Tettem fel magamnak a költõi kérdést. Itt mire gondolok? Például: más idõjárási körülmények, más talajviszonyok, más csapat-összetétel, szerencse… szóval sok-sok mindennek kellett együtt lenni a teljesítéshez. Csak sejteni véltem, de nem tudtam, hogy mi vár rám újra a közel 24 órás gyaloglás alatt. Azt viszont tudtam, hogy minden, ami monoton, egyhangú és mások által már-már unalmas dolog, az kitartásra nevel - ami elengedhetetlen a gyõzelemhez. Az elsõ 50 km az edzettségtõl, erõnléttõl függ. A másik 50 km a kitartásról, küzdésrõl, lelkesedésrõl szól, szólt. Ha fejben is rendbe raktuk a sok-sok kérdést: miért is kell ez nekem, mit ad ez nekem, miért kell gyötörni magát az embernek több órán keresztül? stb. stb. stb. – és „lélekben is edzettek” vagyunk - akkor minden tényezõ adott ahhoz, hogy a tatai célban gyõztesen ünnepeljük meg a teljesítményünket.


Ha összehasonlítom a kettõ Kinizsit - amin részt vettem - akkor az idei nekem sokkal nehezebbnek tûnt. Tavaly kétfõs volt a „csapatom” Tanár úr (aki már 22 kinizsis jelvénnyel rendelkezik) és én. Idén kiegészültünk Adriennel, egy katonalánnyal. Õ pár évvel ezelõtt feladni kényszerült idõhiány miatt.


Tavaly több szakaszon futásra alkalmas volt a terület, ott most „sártenger”, csúszós lejtõk vagy emelkedõk fogadtak. Így sok helyen lépésben, araszolva lehetett csak haladni, jelentõs idõveszteséggel. A tokodi pincéknél, az etetõpontnál még örültem is a frissítõ kis nyári zápornak, de ennek is meglett a következménye. A hirtelen lezúduló nagy esõ miatt a jó minõségû talajból sáros, majdnem hogy járhatatlan út lett. Láttunk érdekesen kivitelezett eséseket-keléseket is. Mi szerencsére megúsztuk ezeket…


Végezetül szeretném Veletek megosztani az idézeteket, melyekkel lelkesítettem magam amikor jöttek azok a „bizonyos holtpontok”.


 


„Csak szimbólum a hegy és a hegymászás: minden valamirevaló embernek kell, hogy legyen egy Matterhornja (hegye), amit tûzön-vízen keresztül meg akar mászni. Nem a hegy a szép, ha még oly festõien is világítja meg a hold, hanem az a szép, hogy vannak Hegyeink, amelyek kikényszerítik belõlünk az igazi emberi magatartást: a küzdést. Nem a küzdést a létért, hiszen éppen ez az, ami bennünk az állattal közös, hanem a léten felüli küzdést: azt a küzdelmet, amit nem az élet szükségletei kényszerítenek ránk, hanem emberi mivoltunk: a szenvedély. Az állatnak nincs szenvedélye. Él és meghal, közben küzd a létért, ez a dolga. Az ember ott kezdõdik, ahol túllép azon, ami benne csak biológiai: átadja magát a szenvedélynek, a léten felüli küzdelemnek. Egyedül ez lehet szép”.


 


Jövõre május 28-29-én találkozunk.


 


Zsuzska