Túrabeszámolók


Mezőföld

ZETúra éve: 20102010.07.12 13:38:52

Szúnyogetetés a sötétben, avagy Iringó 15 éjjel...


A szokásosnak mondható hármas jött elsõ körben össze erre az utazásra/túrára is, szerencsére Tihamér este hat körül felhívott a szombati Szurdokkal kapcsolatban, mire mondtam neki,hogy a mai éjszakai gyaloglattól függ a dolog - rövid töprengés és egyeztetés után visszahívott, hogy õ is jönne - végtére is a Cartographa kupa miatt neki is jól jön ez a gyaloglat.


Hét után pár perccel indulás Újpestrõl, Szötske és Tihamér a Móriczon gyorsan beszállnak, aztán irány a hatos út. Némi falukon keresztüli tekergéssel sikerült Nagylókra érni. A kommunikáció csodákra képes, egy kevés földút beiktatásával helybéli (az 1. EP-on késõbb viszont látott) fiatalok segítettek eljutni a rajtba. Itt gyors nevezés, illetve részemrõl a kérdés, hogy miben különbözik az útvonal az Iringó 15-tõl... Gyakorlatilag semmiben, volt a közelítõ válasz, meg hogy 16km, most mérték le.

Szerelvény igazítás, GPS-ek élesítése után nekivágunk - nem túl sokkal vagyunk naplemente után, úgyhogy a szúnyogok még erõsen zabálnak, ezért igyekszünk tempósan haladni a lekaszált réten itt-ott felfedezhetõ földúton. Az elsõ EP-ig egy hídon, meg a tanösvény egyik tábláján kívül igazán semmi emlékezetes dolog nincs, egy-két vonat zakatol el a távolban.

Az elsõ ponton viszontlátjuk a segítõkész trabantos társaságot, megkapjuk a bélyegzést, aztán megyünk tovább.

Kicsivel késõbb szalagokkal is jelezve terelésbe botlunk: Egy magánterületnek jelölt részt kerülünk ezzel ki. Apropo, szalagok. Volt szalag, nem is kevés, azonban a fehér fóliacsík az éjszakában bár a semminél több, de igen erõsen kell mereszteni a szemünket, hogy észrevegyük azokat.

Kicsivel késõbb a tuhus-térképen jobbra jelölt út gyakorlatilag nincs, az egyel távolabbi felé vezet a szalagozás, nézzük a csillagos eget - no igen, nagyvárosban vagy a közelében ilyenhez nincs szerencsénk.

A 2. EP-nél találkozunk újra a gps szerint is a tanösvénnyel, szúnyog itt is van, igyekszünk tovább. Beérünk egy keskeny erdõsáv közepén futó szakaszra, itt már lámpát is kell gyújtani, nem elég csak követni az elõttünk haladók fényeit. Az erdõsáv végén aszfaltra érünk, itt rákapcsolok a következõ EP-ig. A ponton szólnak, hogy lesz az útról egy letérés jobbra, kötöttek keresztbe is szalagot - és tényleg: az utat lezáró szalagnál jobbra be a sûrûbe... Szalagozás szerencsére van, kitaposott ösvény is akad, úgyhogy robogok tovább. Egy kis híd következik, csak egyik oldalon van korlát, szerencsére eltalálom a pallót, mert eléggé gusztustalan "izé" van alatta.

Úttalan út, szántóföld széle, kevés szalag - a következõ szakaszt nagyjából ezzel lehet jellemezni - végülis iránymenet a vizenyõs területként jelölt rész DNy-i csücske felé. Késõbb ritkán, de azért járt földút kerül a talpam alá - térképen még nincs, úgyhogy rajzoni is lesz mit - aztán egy magasles balról, utána pedig egy T-elágazás. A térkép szerint jobbra, a vizenyõs részben(!) húzódik a tanösvény, elindulok arra - sár van, nyomok nincsenek, úgyhogy visszafordulok - ekkor felfedezek picit távolabb egy szalagot, meg egy kitaposott nyomot is fölfelé.

Megvárom a többieket, a közben érkezõknek is szólok, hogy merre lehet az arra...

Az erdõsávon átvágunk, közben néhány fán azért feltûnik a tanösvény jelzése(?) is. Földút, aztán egy elágazásban némi hezitálás után sikerül a helyes ágat eltalálni, innetõl aztán a tópart és néhány horgász ami emlékként megmaradt.

A Piroska-tó végénél jobbra megyünk, balra feltûnik a cél, átvágunk a gazon, még pár méter, és beérkeztünk. A kitûzõ nagyon szép, az oklevél is - a fõtt virsli, a szóda pedig igencsak jólesik.


A mért táv 16km körüli, amit bõ három óra alatt tettünk meg. Ha leszámítom a véráldozatot, amivel a szúnyogokat etettük, akkor kellemeset gyalogoltunk. Ha hozzászámítom azt, hogy saját térkép és GPS nélkül egy-két helyen "fejvakarós" még így, kiszalagozva is az útvonal, akkor azért árnyaltabb a kép... Útvonalleírás gyakorlatilag nincs, a kapott fénymásolt térkép, amin filccel volt körbehúzva a 20-as, illetve a 40-es táv "útvonala", az nagyjából arra jó, hogy kitöltse a papír egyik oldalát... Szolgáltatásban jó, terepi munkan közepes, a kapott írásos anyagot nézve viszont elégtelen az osztályzat. Ha valaki kalandra vágyik, akkor ez egy jó lehetõség, a saját térképet persze ebben az esetben se hagyja otthon...


(Túrablog)