Túrabeszámolók


Kaszó

efemmTúra éve: 20102010.05.15 15:23:07

A Kaszó 10-et (Zöldgömb túra) behúztuk, újabb túrával bõvítve a Kisvasutak Túrázója mozgalmat. Tavaly már bejártuk a Baláta-tó környékét, most az egész 10km-es távot.


A rövid távon ketten voltunk Padlerrel, a hosszú 20km-esen még egy túrázó, rajta kívül a bicajos távon egy kerékpáros és a futóversenyen négy futó. A kisvasúti napon kb. 50-en voltak, általában 10x ennyien szoktak lenni, pedig volt kürtõskalács és vadpörkölt is. A célban (korlátlan) zsíroskenyeret fogyasztottam. A 3 ellenõrzõponton kódot kellett felírni, eltévedni pedig nem lehetett - mivel én készítettem az itinert. :)


Egész nap esett itt Somogyban is, egyetlen százalékot sem tévedett az idõjárás jelentés, amikor tegnap az ország 100%-ára jósolt esõt. A kaszói erdõ nagyon szép, nagyon gondozott, látszik, hogy komoly vadász élet van.


Az útvonalat, a tavalyihoz képest bõvítettem a másfél km-es Öregerdõ tanösvénnyel, így 10.6km-t gyalogoltunk. A terep nagyobb részén alig volt sár, nagyon homokos a talaj, egy hetes esõ csak jót tesz neki. A Baláta-tó utáni útvonalon nagy láperdõket láttunk. Mindenfelé, szép sárgán virágzott a seprõzanót, és máshol is jó illata volt az erdõnek.


A kisvasutazást (vizesen) most kihagytuk.