Túrabeszámolók


Dolina túrák

ZETúra éve: 20102010.05.08 12:58:01

Dolina 20 beszámoló - szintidõn belül :)


Reggel igencsak korán indultunk Budapestrõl, mivel a rajtnyitást (7 óra) céloztuk meg. Az autót a strand (cél) elõtt hagyva laza sétával értünk a rajtba. A nevezési díj fejében átvettük a színes térképet, illetve rövid leírást tartalmazó, fényes papírra nyomtatott igazolólapot, majd 7:05-kor nekivágtunk a gyaloglatnak, a S- jelzésen.

A Horgásztóig (elsõ ep.) Albertirsa utcáit róttuk. A tó nagyon hangulatos hely, a zsineget áztató néhány horgászt azért kezdtem sajnálni,hiszen utánunk még bõséggel jöttek túrázók arrafelé... A tó és a 4-es fõút között átvágtunk a Gerje-patakon, illetve egy vizenyõs részen - itt raklapok, illetve pallók segítették az átjutást - a 4-es úton meg polgárõrök - köszönjük!

Az út túloldalán a 30-as és az 50-es táv balra megy tovább a S- jelzésen, mi pedig (a 10-es mezõnyével együtt) jobbra. Jelzés (sárga virág) nagyjából van - azért jó, hogy van velünk olyan, aki már ötödször van itt. Kicsit késõbb, egy kellemes dombocska leküzdése után kiérünk egy szebb napokat is látott aszfaltos útra. Szerencsére az aszfalt nem tart sokáig, jobbra befordulunk a szántóföldek közé, a kellemesen nedves, puha földútra. Egy vízmosásba lemenve, balra, a  Golyófogó völgy felé fordulunk. Itt újabb ep, kapjuk a bélyegzést, picit lóbálom a fényes lapokat, mert nehezen szárad rajtuk a festék...

A szép völgy után újabb pont, itt szétválik a 10-es (bõ 13km) és a 20-as táv, az elõbbi aszfalton visszamegy Albertirsára, nekünk azért még van azért némi gyalogolni valónk (eddig 9,3km, 1:20 menetidõvel - jól megy...). Ezen a ponton kapunk egy-egy almát, amit menet közben el is rágcsálok.

A Hársas ep-n palackos ásványvízzel kínálnak, amit köszönettel elfogadok. Itt találkozunk a 30-as és az 50-es táv útvonalával, és ismét a S- jelzést kell követni. Szép erdõs szakasz következik, itt-ott azért egy-egy pocsolya már mutatja magát, de még nem vészes.

Az idén utolsó ep. a Nyíki-tanya elõtt egy békésen legelészõ birkanyájat mellõzünk - beszélgetni nincs idõ, talán majd legközelebb :) A Kisasszony-völgyig nincs is nagyon gond, bár egy-két faltó-falig pocsolya már itt is szembe jön, a szõlö/gyümölcsös mellett aztán sorra kerülgethetjük a sarat/vizet - végülis a héten azért bõven volt esõ, úgyhogy csodálkozni semmiképp sem szabad ezen.

A gyurgyalagosnál lefotózom a tájékoztató táblát, és robogok a társaim után. A 4-es úton az átkelést itt nem biztosítják polgárõrök - pici belekocogással azért sikerül - némi földút, majd aszfalt, strand, cél: 10:10 a pontos idõ. Igen, most siettünk.


A célban nagyon szép emléklapot kapunk a kitûzõ mellé, majd egy-két szelet zsíroskenyér-lilahagyma-uborka  kombó után hazaindutunk.


 Szép, dombvidéki túrán jártunk, kedves pontõrökkel, úgy gondolom, jövõre ismét jövök.


(Fényképes beszámoló: Túrablog)