Túrabeszámolók


Váci Csata /Lakóterületi SE Vízparti kerékpártúrák

VagdalthúsTúra éve: 20102010.04.27 09:33:54

A nemzetõrök adták a biodíszletet

Váci csata-emléktúrák, másodszor (rendezõi beszámoló)


2010. április 10-én az 1849-es dicsõséges tavaszi hadjáratra emlékeztünk Vácon.

A gyalogos teljesítménytúrákat másodízben, a kerékpártúrákat már harmadszor szerveztük meg. Ismét segítséget kaptunk a Váci Huszár és Nemzetõr Bandériumtól, akik a Honvéd-emlékmûnél beöltözve pecsételtek az ellenõrzõponton áthaladóknak. Többen kérdezték tõlük: szabad-e fényképezni? A frappáns válasz imigyen szólt: persze, mi vagyunk a biodíszlet!


A 30 km-es gyalogtúra útvonala lényegesen megváltozott, az egykori csatamezõ helyett ezúttal a Naszály déli oldalába, majd a Látó-hegyre kapaszkodott, osztatlan elismerést aratva. Az útvonal így rövidebb, nehezebb, de szebb lett, több erdei szakasszal. A 20 km-esek útvonala maradt a régi, annyi különbséggel, hogy nem végig a forgalmas Kosdi úton vittük a túrát, hanem elõbb Deákvár mellékutcáin, majd a cselõtepusztai földúton vezettük el a mezõnyt. A kosdi kulcsosházban zsíros kenyér, hagyma, csalamádé, keksz, ásványvíz és házipálinka várta a hosszabb távon gyaloglókat ? ami kellett is, mert nem volt épp nyári kánikula. Épp ezért a rajt-cél helyszínén, a váci Zenepavilonnál a teának volt nagy keletje, a Floch Cukrászat támogatásából kapott háromféle pogácsa mellett. A sétatúra bõ 6 km-es útvonala maradt a korábbi, itt egészen piciket is köszönthettünk.


Két keréken zömmel az 50 km-es távon indultak, Zebegénybõl, ezen útvonal a ?4 évszak a Börzsönyben? túrasorozat része is volt egyben, némi változással: ezúttal Királyrétre is bement a mezõny, ahol az Ákos büfénél némi frissítõ segítette tovább a mezõnyt Vácig. A 15 km-t kerekezõk pedig a tavalyi, Kosdra menõ, a korontálipusztai kemény emelkedõt kétszer megmászó útvonalon mentek ismét. Összesen 155 induló volt minden távon, a megoszlás: 90 nevezõ 30 km-t gyalogolt, 24-en 20 km-t, 11-en hatot. 23 kerekesünk volt a Zebegény-Vác útvonalon, heten pedig a rövid távon. Idén is kombinálták az útvonalakat többen, akik legalább két távot is teljesítettek aznap, külön díjaztuk.


A célban a babtombolán (sötét bab nyer, világos nem) teljesítménytúra-eseménynaptárakat, túrafüzeteket, lovas emlékplaketteket sorsoltunk. Az égiek fenyegetése csak a túra legvégén vált valóra, de akkor is csak szolid zápor formájában. A csapadékot nem, de a részvevõket visszavárjuk 2011-ben is, szintén a csata napján, április 10-én, vasárnap!


Váci csata-emléktúrák, Vízparti kerékpártúrák: akiknek köszönet jár

A 2010. évi szervezéseben részt vettek, vagy támogatták, segítették: Ákos büfé Királyrét, Baksa József, Barton Iván, Branizsa Györgyné, Cselõtepusztai Kulcsosház üzemeltetõi (SZTK), Farkas Bea, Floch Cukrászat Vác, Farmasi Gabriella, Forgács Péter, Forgács Zoltán, Horváth Orsolya, Hangulat Presszó Márianosztra, Kenyeres Oszkár, Kolompár Miklós, MÁV-állomás Zebegény, Nagy Gábor, Oláh Tamás, Oláh Tamásné, Pálinkás Ferenc, Pálma Presszó Kosd, Prontvai Attila, Szabó Emese, Váci Huszár és Nemzetõr Bandérium, Vác Város Önkormányzata, Zsemba József.


 


(A beszámoló a Váci Naplóban megjelenttel azonos)