Túrabeszámolók


Gyermekvasút nyomában

efemmTúra éve: 20102010.03.15 16:00:13

Gyermekvasút 20 nappali, 2010-03-15


Elsõ feladott GYVT-m, a sokból.


Az idõ tökéletes volt, napsütés egész nap, bár kissé erõs széllel, +3-4 fok hõmérséklet. A rajt igazán gyorsan ment, legalább négy asztalnál, igaz, a nevezési lapon csak a nevet és a nevezési díjat kellett feltüntetni. Külön asztalnál adtak idõpontos rajtbélyegzõt. Az itiner a szokásos 20(!) oldalas, benne részletes szöveges útvonalleírással, térképvázlattal, igazoló lap külön.


Széchenyi-emlékig arra mentem amerre a többiek, illetve amerre szoktam... A tavaszt minden évben az jelzi számomra, hogy az adótorony mögötti Apáca-réten tömegével nyílnak a kökörcsinek. Idén meglehetõsen késésben van a természet - egyet sem láttam. A Kápolnához vezetõ kis ösvény picit volt csak sáros, a Farkas-völgy nagyon. Nem ment rosszul az emelkedõ, de azért Sancimanó és Pít elhúztak mellettem, csak Lutak ismert fel. :)


Normafa vm-nél inkább havas volt az erdõ, havas-jeges a turistaút. Csillebércnél kicsit hosszab sor állt a ponton, a pontõrõk lelkesen x-elték az áthaladókat. Nem jött rosszul a kis pihenés a sorban, közben még egy gõzmozdony is befutott az állomásra. Normafánál most kihagytam a rétesest, talán ez volt a baj. Disznófõnek lefelé inkább havas volt a lejtõ, jól jöttek a túrabotok. Az Anna-réti emelkedõn, szokásosan jó sokan jöttek szembe is. Virág-völgy állomáson gyors pecsét, és a tea is jól jött. Makkosmáriának lefelé most a sárga keresztet választottam, Csacsi-réttõl pedig a Mária-út átkötõ szakasztát, vissza a zöld keresztre. Ezen a rövid szakaszon még nem jártam idén.


Makkormáriára pont a déli harangszóra érkeztem, ez idáig 2:20-as idõ. Itt még kiválóan éreztem magam, aztán a piroson felfelé, egyszerûen elfogyott az erõm. Idén pedig már többször is, több irányból is jártam ezen az úton, de valahogy nem ment az emelkedõ. János-hegy vá-nál végre leültem, megettem a szendvicsemet, ittam, pihentem 20percet, de ez is kevés volt, nem bírtam volna erõvel tovább a túrát, úgyhogy felszálltam a kisvasútra és bevonatoztam a célba.


Buktam a harmadik BP Kupa bélyegzést, de sebaj, ezt még bepótolom másik túrával az idén, a GYVT-re pedig biztosan jövök jövõre is. Jól éreztem magam a túrán (amíg jól ment).