Túrabeszámolók


Lábatlan

andrew79Túra éve: 20092010.01.25 21:55:16
Télbõl a nyárba, avagy

Lábatlan 15 teljesítménytúra

A Pest határán rendezés utáni hétvége kedvezõ alkalom volt egy kellemes túrára. A családért kellett mennem Tiszaföldvárra a túra után, így a 15-ös távot választottam. Autóval mentem reggel Tardosra, innen busszal vissza Tatabányára. A rajthely (Turul) megközelítése egybõl izzasztó volt, ráadásul 0 pontért. :-) A nevezés közben (jó hosszú sor volt) láttam, hogy sokan jönnek felfelé a lépcsõn.

Az elsõ ellenõrzõpont az Aknatorony-kilátó volt, ki nem lehetett látni a hatalmas ködtõl (ez a része Tatabányának gyakran burkolódzik ködbe). A térképvázlattal ellentétben tovább kellett menni a P hszög jelzésen, meredek lejtõn. Hamarosan utolért b_feri, aki azonban rövid beszélgetés után tovább kocogott. Kaptató következett a Halyagoshoz, odaérve kitisztult az idõ. A P sáv jelzés felvitt a Kappan-bükk oldalába, nagyon szép erdõs részen haladt a túra, OT Ákosékkal beszélgettem.

Vértestolnára ereszkedvén többször belefutottam a lejtõbe, majd egy falun belüli izmosabb kaptató után elértem a 2. ellenõrzõpontot, a Presszót. Hatalmas volt a tömeg, és a nagy kapkodásban véletlenül a nõi WC-t használtam, néztek is rám rendesen, mikor kijöttem. :-)

Ettem-ittam és elindultam az aszfalton kifelé a faluból, majd a K sáv jelzésen -a tardosi út keresztezése után - fel a domboldalba. Nagyon érdekes volt a kerítéseken átmászás + a csemetekertben a keringés a bokrok között.

Az út enyhén emelkedett és hamarosan elértem Pinkert Laciékat, akikkel együtt mentem a 3. ellenõrzõpontot, a Bánya-hegyi tisztást, amely nekem a túra végállomása volt. Mentem volna még, de várt a család, így a Z jelzésen leereszkedtem Tardosra, ahol szerencsére megvolt a kocsim :-), és várt rám még aznap 350 km autózás.

Képek itt:
http://labatlan2009.andrew79.fotoalbum.hu/