Túrabeszámolók


Kuruc emléktúra 300 év nyomában

MúzslaTúra éve: 20102010.01.25 10:53:48
Kuruc emléktúra 300 év nyomában
2010. január 24.

Mivel nógrád megyei lakos vagyok, nagyon közel áll a szívemhez a megye. A jelenlegi határokat tekintve – szerintem – a leghíresebb megyei ütközet mindenképpen az 1710. január 22-i Romhányi csata volt. Ez volt a Rákóczi-szabadságharc utolsó hadmûvelete. A kurucok közel 2000 fõs (lengyel, francia, svéd) zsoldosokkal kiegészülve igyekeztek megverni a császáriakat. Az ütközet vége - hivatalosan - döntetlen lett, de a kuruc oldalon felütötte fejét a pestis és óriási veszteségeket okozott és végül a szabadságharc is véget ért.

Szerettem volna ott lenni ezen a különleges, kerek évfordulón, amelyen egy emléktúrával lehetett adózni a 300 évvel ezelõtti hõsöknek. A hétvégi logisztikámhoz illeszkedett ez a túra, így sorozatban már a harmadik „Vagdalthús-féle” teljesítménytúrán vehettem részt. Le is szerveztem mindent, amikor hirtelen jött a hír, hogy vadászat miatt a túra egy nappal késõbb kerül megrendezésre. Ekkor nagyon elszomorodtam és le is tettem a túráról, mert a vasárnap kora délután már úton kellett lennem. Végül át tudtam alakítani a hétvége programjait, sõt még jobban is jött így ki a lépés.

A délelõtt tíz órás indulást már elõre tudtam, hogy nem érem el. Le is egyeztettem Vagdalthússal, hogy én csak 11 körül fogok utánuk indulni, ráadásul amennyivel késõbb indulok, annyival hamarabb kell majd beérnem. Így két és fél óra volt kitûzve a 15 km-re.

Gyönyörû napsütéses, de fagyos idõben közelítettem meg Romhányt, ahol az autót leraktam. Innen egy nagyon kedves kollégám átvitt Nézsára. Útközben sikerült egy-két építkezést is leegyeztetnünk, ahová hamarosan kilátogathatunk.

Elég gyorsan átértünk Nézsára. Összeszedtem magamat és 10.48-kor sikerült elrajtolnom az Arizona presszóból. A kastély mellett elhaladva hamar ráfordultam a Belegrád (nem tévesztendõ össze Szerbia fõvárosával) nevû területre. Az útvonal végig a 2009-ben felfesett sárga sáv jelzésen vitt. Ez azért is érdekelt nagyon, mert így teljesen új területeket fedezhettem fel. Tetszett nagyon a táj!

Hamarosan elértem a Kõ-hegy lábához, ami a túra leghosszabb emelkedõjével kecsegtetett. Elõtte még tett a jelzés egy-két kanyart, majd elkezdte adni a szintet. Nem sokára emberek tûntek fel elõttem. Egyiküknek a lába sérült volt, a többiek pedig szépen kisérték. Egy váci ismerõssel is összefutottam, aki rögtön a bringám után érdeklõdött. Így utólag megállapíthatom, hogy bringával is járható lett volna a terep, de azért ebben az idõben én inkább a gyaloglást választom, ráadásul így most gyorsabb is volt.

A Kõ-hegy tetején értem utol a csapatot. Üdvözöltem Vagdalthúst és néhány ismerõst. Elkészítettem a csúcsfotót és indultam tovább. Egy-két ember volt még elõttem, akiket utolértem. A legnagyobb tempót Polgár Zoli diktálta. Pár szót váltottam vele és elárulta, hogy õ a kettes buszhoz siet.

Mellõztem a sárga négyzet majd a sárga+ jelzéseket és egy rövid idõ erejéig friss hóban lépkedtem. Aztán újra lett keréknyom és lehet haladni rendesen. Az erdõk továbbra is nagyon tetszettek és szép volt a Rovnya körüli csemetés is. A fák között jobbra nézegetve még Szécsénke házai is látszódtak. Innen lejtmenetben egy érdekes betérõvel kellett irányt váltani, de nagyon jól volt jelezve. Aztán a távolban feltûnt Romhány. Hosszú lejtmenetben, néhány hétvégi ház érintésével értem be végül a faluba. Elérve a központot elindultam a kék+ jelzésen a Rákóczi fáig. Ez a törökmogyorófa emlékeztet arra a helyre, ahonnan a fejedelem irányította a csatát. Fent a dombon eltûnõdtem a múlton. Kicsit sétálgattam még, aztán elindultam a kocsim felé. Útközben találkoztam ismét Polgár Zolival, aki szintén a fához igyekezett. Ekkor döntöttem el, hogy felajánlok neki egy fuvart Gödig. Ez így is történt. A kocsiban átöltöztem és visszamentem érte. Innen aztán egy nagyon kellemes beszélgetés következett.

Szép túra volt, köszönöm a szervezést!

Néhány kép:

Belegrád
http://farm5.static.flickr.com/4019/4303464198_ea355296d0_o.jpg

Rovnya
http://farm3.static.flickr.com/2716/4302717079_daf2160bb0_o.jpg

Emléklap és kitûzõ
http://farm3.static.flickr.com/2769/4302719719_9c1bfdc13d_o.jpg