Túrabeszámolók


Tatabánya

nafeTúra éve: 20092009.10.18 20:35:43
Tatabánya 20 teljesítménytúra.
GPS-el mért távolság: 20 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintkülönbség: 640 m.

Tervezés közben kacérkodtam a 30-as távval is, de a szombati Írottkõ túrán összeszedett vízhólyagok felülírták, s egyértelmû lett a rövidebbik táv. A vártnál hamarabb sikerült nevezni, mivel a sorban állók zöme a hosszabbik távot választotta. Ismét hideg, de szélcsendes idõben indultam el. Jól fogytak a kilométerek. Csákányospuszta elõtt látható volt, hogy a hegyek teteje felhõbe burkolózik, erre a napra is esõt ígérve. Pecsételést követõen irány a Mária-szakadék. Szép, de számomra a Vértesben is vannak szebb helyek.

Körtvélyespuszta elõtt belegyalogoltam a felhõbe, s hamarosan el is kezdett szemerkélni az esõ. Visszavettem a szélmellényt, s mentem tovább. A Macska-bükk közelében is elég látványos helyen ballagtam. Szerencsére, még nem zavart túlzottan a sarkam, így egész elfogadható volt a sebességem. Az Új-Osztás-nál lévõ EP után szétvált a két táv, s egy kissé sáros úton folytattam, de csak néhány percig, mivel elértem az aszfaltutat, s azon vitt tovább a jelzés.

A Mátyás-kútnál láttam, megint csak gondot okoz néhány embernek a kék jelzés követése, ahogy tavaly nekem is meggyûlt vele a bajom. Most viszont legálisan mentem az aszfalton, mert a húszas táv ott megy. A kék és piros jelzések elágazásától rátértem arra. Hamarosan ott voltam a Szarvaskúti Ep-n Szegény pontõröknek nem volt melegük. Következett az utolsó, egy rövid lejtõvel kombinált hosszú emelkedõ. De hol van ez a Kõszegi hegység emelkedõitõl! Nekem most határozottan jobban esett, mint a lejtõk. Elballagtam a Vitányvár mellett. Az aszfalt elérése elõtt erdõirtás, aminek áldozatul esett jó pár száz méteren keresztül a kék jelzés is. Hja! Ide még nem érkezett meg a kultúra a Soproni-hegységbõl. Ott ilyen esetekben a jelzést tartalmazó fák egy részét a jelzés fölött vágják le.

Rövid aszfaltozást követõen irány újra a Mária-szakadék. Itt valakinek reggeli ottjártam óta sikerült kidöntenie a korlát egy részét. Mentem tovább, bár egyre jobban éreztem a sarkamat. Egyértelmûen helyesen döntöttem a rövid táv mellett. Az újabb csákányospusztai pecsét után már csak egy kellemes séta maradt a célig. Négy óra 20 perc alatt bent is voltam a célban. Ebédnek beillõ frissítés után irány Pestre tanulni.

Már többször leírtam, a Vértes nagyon kellemes sétaterep, az most is így volt.
A túra ár/szolgáltatás aránya kiváló. 600/550 Ft-ért kiváló útvonal jelzés, az Újosztásnál cukorka és víz, Csákányospusztán víz, a Szarvaskútnál Sportszelet; a célban zsíros- margarinos- és lekváros kenyér és tea; az. oklevél és kitûzõ, s a 10. rendezés tiszteletére egy csomag DVD lemez. Biztos ami biztos vittem magammal az Írottkõrõl megmaradt három szendvicset, de itt is megmaradtak.