Túrabeszámolók


Less Nándor emléktúra (Nomád terepfutás/No megállj csak!)

atomcatTúra éve: 20092009.10.14 23:38:54
Less Nándor 60.

Szombat reggel. 24 oraval ezelott meg a repteren varakoztam Osloban, hogy felszalljuon a gep, most meg a Citromot hajtom, hogy odaerjunk a startba, es meglegyen a szokasos 7 ora koruli indulas, hogy lampa nelkul bent legyek gyalogosan. Az ido miatt aggodom kicsit, felhos, es elozo nap nem jott meg a beigert egi aldas. Tartok tole, hogy rafaragunk. Az eg alapjan meg barmi lehet. Cserepvaralja, ralli a szolohegyen, es mar Cserepfalun is vagyunk. Pont beletrafalunk a TF startjaba. Atcsorgunk az embertomegen, kiugrok a kocsibol, felesegem parkol, en megkeresem Zalant, es nevezek.

Gyors bucsu Anditol, es mar toljuk is a tavot. A ket honapos fix tavollet boven kinal beszelnivalot, a tarsalgassal gyorsan daraljuk a tavot - gyalogtempohoz viszonyitva.

Hamarosan a Mango-teton vagyunk, pecset, es indulas a sokak altal tavaly annyira nem preferalt hegykerulo uton a piros jelzeshez. Par kanyar, tisztas, es mar a Felso-szorosban is vagyunk. Utolagos sajnalatomra annyira belemerulunk a beszelgetesbe, hogy el is flejtetem kello alapossaggal megcsodalni a volgy lenyugozo formakincset. Pedig az meg 4. alkalommal is csodalattal tolti el az embert!

Fiatalos, es ki a Dobi-retre. Az EP-ben gyors pecset, es indulas a sarga jel becserkeszere. Az oszi reggelben jo ertelemben vett pikans hangulatot kolcsonoz a pasztorkunyhoknal a frissen hatrahagyott tehentragya jellegzetes szaga:)

Keresztezzuk a muutat, szembol egy eltevedt futo erkezik, es mar capaltunk is felfele az elso komolyabb emelkedon. Felerve atvagunk a reten, es hamarosan a Hor-volgybe erunk. Nagy oromomre a szokasos nepmozgalom elmarad, csak egy-ket ember lezeng a volgyben. Oriasi otlet volt a rovid tavokat kesessel inditani, es hogy csak a 48, es a 60 maszta az Odor-maszast, igy nem volt tumultus erzese az embernek.

Hamarosan Oszlara erunk, ahol poenbol beszolok a szolgaltatas minosegere, amit az egyik idosebb rendezo kicist mellre sziv, de utana kapcsol, hogy nincs az a hulye, akinek barmi kifogasa lenne a felkinalt tobb kilo kenyer, hagyma, csalamade, sok liter udito, es egyeb nyalanksagok lattan:)

Az EPbol meg egyutt indulunk el, de hamarosan kulon valik utunk baratommal, mert o mara csak a 35-ot celozta meg nemi futassal.

Gyors bucsu a nem tul tavoli voszontlatas tudataban, majd kikanyarodok a volgybol, es start felfele. Az elso visszatores elott utolerek ket lanyt, akik a ruhazat es a tempo alapjan garantaltan nem a 60 vagy a 48 mezonyehez tartoznak. Rakerdezek, emlekezetbol mentek, visszafordulnak a 15 nyomvonalara. Egy kanyarral feljebb hallom vidam nevegelesuket, ahogy a sajat bakijukon mulatnak. Odor-var meg utoljara megmutatja egyre csokkeno magassagi folenyet, es kezdodik a brutal maszas. A dozerutig befogok egy kisebb bojt, es az EPbe kozel egyszerre erunk be. Ki a csucsra, pillantas Tar-kore. Az ido meg mindig elegge lutrinak tunik, sot a fennsik feletti lila egszin nem sok jot sejtet.

Visszafele, a kunyhonal osszefutok Zalannal meg egy kezfogasra, es indulok le, nomeg feltolteni a viztartalekot a forrasnal. A forras nem hazudtolta meg onmagat, az aszalyos ido ellenere boven adott vizet. Bekeverek egy Isostart, es usgyi tovabb. A kek L-en lefele galoppozok kicsit. A rovidebb tav versenyzoi nemi irigykedessel neznek rank, pedig felesleges, a tuloldalt legalabb ekkorat szivtunk, ha nem nagyobbat :)

Leboritas az Egres fele, a jutalom EPbe. Kis szemeteles az egbol, de azert meg kandikal a nap. Meg is jegyzem, hogy tavaszias az ido kicsit:)

Pecset, es indulas a Hor-volgy festoien szep szin- es sziklakavalkadjaban. Kicsit hianyolom a napsutest, ami most igencsak bearanyozna a lekemet. A Pazsag-volgy fele kozeledve a sziklak egyre fogynak, es "csak" a cseppet sem unalmas oszi szinkoronak maradnak a fakon. Vegre elerem a Pazsag-volgyet. Alkalmilag szegodott 48kmes utitarsamtol mindkettonk meglepetesere bucsut veszek (nem tudtam, hogy a 48 kimegy Penz-patakra, mindig a 60-on megyek, o meg nem tudta, hogy a 60 kiborit a volgybol).

A Pazsag-volgy mint mindig, most is kicsit nedves, akarmennyire is porszaraz a videk tobbi resze. Megerkezik a sarga, jobbra le is borit. Sietek tovabb a Pokol-volgy fele. A Pokolban meglepetesemre egeszen sok viz van. Hat igen, a karszt nagy viztarolo szivacs! Felerek a gerincre, le Repasra, es ujabb maszas a zold negyzeten. A muutra erve utolerek par embert, es egyutt erunk be az EPbe. Itt szokasomhoz hiven elkezdem befalni a sajat szendvicseim, hogy ne kelljen tovabb cugolni. Rovid piheno, mert mar kozel feltavnal vagyok, aztan hamarosan ujra a lovak koze csapok.

A zold negyzeten felfele hirtelen fajdalom a bal combban. Valszeg meghuztam Odorvarrol lefele galoppozas kozben. Eleinte nem torodok a fajdalommal, tovabb megyek, de hamarosan ujabb hullamban tamad, es a gerincemig hasit az eles tuszuras. Meg kell allnom, kisse lemaradok az iment befogott embercsoporttol. Lassan probalok ujra elindulni, a fajdalommal nem torodve. Hamarosan kiderul, hogy felfele nem, csak vizszintesen, es lefele huzodik valami, de akkor nagyon. A kinlodassal egybekotott eroltetett menet egeszen Tar-koig kitart. Szerencsere a fennseges panorama nemi vigaszt nyujt a szenvedesre:)

Tar-ko utan jelentosen javult a helyzet, helenykent bele-bele is futok, hogy a muszaki hiba miatti csorban hozzak picit:) Eleinte egy ujabb alkalmi tarssal haladok, aztan a Hereg-vagason lefele lemaradok tole. Az o tempoja tul sok lenne, es azert meg tobb, mint 20 km hatra van, nem kene "veghajrazni". Az Imo-forrasnal alma, es a szokasos plusz tabletta. Kihagyhatatlan. Titkon mar a tarkanyi ut melletti halastonal tavaly lebecolo frissitopont ottleten kattog az agyam. Nagyon jol esne a frissites a Volgyfo-haz elotti maszasnal. De elotte meg ott van nagy kedvencem, a Bujdoso-ko. Lelekileg probalom felkesziteni magam, hogy bizony ez hosszu menet, es hogy minden evben parszor mar azt hiszem, hogy ott vagyok, mig vegre tenyleg elerem az EPt. Sajnos ennek ellenere iden is sikerult lyukra ugranom, es az EP egy heggyel arrebb volt, mint szamitottam:) Azert a monoton gyaloglast ezen a szakaszon nagyban feldobja a Pes-ko es Voros-ko nyujtotta panorama, es az echte venasszonyok nyara napsutes - vegre stabilan jo idonk lett. Elerem a pontot, a kedves pontor lanynak koszonhetoen ket kokuszos "mezes" is uti a markomat.

A Bujdoso-ko mellett futok lefele, hozni akarok az elveszettnek hitt idon (az oram nem ellenoriztem, hogy hogy allok). A tonal szerencsere ott az EP. Megdobom a vercukrot egy kis kolaval, es az izmoknak is juttatok egy kis kaliumot a bevitt banannal. Monoton gylaoglas a bitumenen, boritas jobbra, es maszas a Volgyfo-hazhoz. Utolerek egy turaban hitet vesztett futo lanyt, majd egy elso turas sracot, aki a tekreppel bajlodik. Kb. Odor-hegyig kerulgetjuk egymast, mivel en veszek nemi vizet a kihagyhatatlan Szt. Erzsebet-forrasbol. A mar latott EP-ben gyors pecset, es megtudom, hogy meg csak 16:40-re jar az ora. Ez nemileg feldob, igy a tavalyi ido megjavitasanak remenyeben ugrok neki az utolso 7.5 kmnek. Lejtokon belefutasokkal hamarosan elerek a jellegzetes, Nyomo-hegyi 90 fokos kanyarhoz, ahonnan az utolso megprobaltatas mar oly vegletesen kozelinek tunik, aztan usgyi, le a nyaralok kozott, es mar irtom is a kaposztat a kaposztafoldon, hogy mihamarabb elnyelessem magam a Nyomo-hegy bozotos oldalaval. Felfele a szokasos atomkiserletekre, es Trollokra emlekezteto tablak kozott haladok. Az EP alott "Nem jovok" kialtassal jelzem erkeztemet, es hamarosan megkapom utolso elotti pecsetemet.

Futas kovetkezik a szolok kozott. Egy terepjarot latok meg, benne apuka, anyuka. Az auto mellett gyermekuk csoszog, szemmel lathatolag faj nei minden lepes. Apuka meglehetosen elitelendo modon gyermeket arra probalja rabeszelni, hogy uljon be a kocsiba, es leviszi a celba... Rakialtok a gyerekre, hogy "Csak kemenyen!", es latom a szemeben a lenyeget: nem fog beulni:) Apuka meg elgondolkodhat, hogy a gyerek hany "kocsit" fog kapni az eletben, amibe csak ugy beleulhet:) Inkabb tanulja meg, hogy hogyha elkezdett valamit, azt be is kell fejeznie!

Arrebb egy 7 eves 26 kmes gyerkovel futok ossze, toljak a tavot anyukaval. Az elozo pelda ellentetje - szuloben.:)

Hamarosan pincesor, es nemi utcarally utan a foter, es mar latom is a sulit.

Cel. Ujra megvan. Mit ujra, 10:40, az eddigi legjobb idom.

Koszonom szepen a rendezosegnek, hogy ismet ennyire szinvonalasan megszerveztek a turat! Velemenyem szerint ez a legjob tura jelenleg hazankban. Jovore ugyanitt, mar foglalom a repjegyet :)