Túrabeszámolók


Őszi Mátra

mz/xTúra éve: 20092009.09.30 09:35:15
Õszi Mátra 30
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 32,0 km / 1100 m)

A túra nevéhez illõen szép kis õszi túrára készülõdtünk, s idén elõször bizony jól jött a pulóver is a rajtnál, mert a reggel már elég csípõs volt, a hõmérséklet frankóra belakta magát 10 fok alá...

A túra rövidnek, de mászósnak ígérkezett, hiszen -a TTT honlapon szereplõ adattal ellentétben- az itinerben már 1200 m volt szintemelkedésnek megadva, s ami elsõre kicsit furcsa volt ebben a túrában, hogy a rajt és a cél helyszíne egyben a túra legmagasabb pontja is! Nincs ezzel baj, csak némiképp szokatlan, de ezek tükrében az egyáltalán nem volt meglepõ, hogy a túra útvonala az elsõ kilométerekben folyamatos lejtéssel haladt. Az elsõ pozitív elõjelû szintkülönbség aztán rögtön a Szalajkaház után jött, méghozzá egy elég húzós kaptatóval, de persze sejthetõ volt, hogy azért az az 1200 méternyi szintemelkedés csak meg lesz valahol… :-)

A túra útvonala Mátrakeresztes és Fallóskút között jelzetlen útvonalon haladt, szalagozással. Egyébként nem is értem, hogy ezt az utat miért nem jelölik, mert amúgy a két település között szerintem ez a legrövidebb út, ráadásul végig jól járható, nyugodtan lehetne ez valamilyen jelzett út is… A S+ mondjuk nyugodtan mehetne arra… Na mindegy, nem megy… Illetve most mégis jelzett út volt, piros-fehér csíkos szalagok által jelzett, teszem hozzá, egészen egyszerûen hibátlanul!

Összességében a túráról csak jókat tudok mondani, a szervezés nagyszerû volt, a szalagozás egész egyszerûen kifogástalan, az útvonal szép, az ellátás szintén kitûnõ, ráadásul a kora reggeli órákat leszámítva még az idõjárás is nyárt idézõ volt! Mi mást kívánhat az ember egy õszi túrahétvégére???

Nem akarom ragozni, a lényeg, hogy ez egy nagyon jó kis túra volt, amire joggal lehetnek büszkék mindazok, akik szervezték! Voltam már idén pár teljesítménytúrán, de egészen biztos, hogy az Õszi Mátra ott van az idei legjobb ötben!


Táj/útvonal/feeling (szerintem): 5
(végig nagyon szép volt az útvonal, a Mátra kevésbé frekventált területeire is eljuthattunk, egyedül a Mátrakeresztes utáni bõ egy kilométeres országút nem volt annyira nyerõ, de ez még bõven belefér, s tudom, nem sok lehetõség van, ha egyszer arra vezet az út…)

Szervezés (szerintem): 5
(kedves pontõrök, kifogástalan szalagozás, nagyon jó tájékoztatás)

Itiner/útleírás (szerintem): 5
(az itiner nincs túlcirádázva, egyszerû, de igényes és profi munka, én minden olyat megtaláltam benne, amire a túra alatt szükségem lehetett volna, s a jelvény is nagyon szép, dizájnos, nekem nagyon tetszik)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(nagyon jópofa volt a keresztesi pezsgõtablettás ital, s az is nagyon tetszett, hogy miután megittam, még utána is kínáltak vízzel, a célban a gyümölcslevek szenzációsak voltak, a kaja a szokásos, de nagyon bõséges, szóval én nagyon kielégítõnek találtam)