Túrabeszámolók


Tolna 50/25/50 MTB/25 MTB

r.eszterTúra éve: 20092009.09.15 20:45:43
Tolna 50 (gyalogosan)

Táv: 52, 3 km
Szint: 640 m
Idõjárás: meleg
Terep: kiváló
Itiner: fénymásolt, sajnos sok dolog nem látszódik, nem hátrány egy turistatérkép, de a kérdéses helyeken szalagok is segítenek.

Szubjektív:
Reggel 6-kor indultunk Danival Sásdról, útközben felkaptuk Andrást, majd irány Bonyhád. 7:20-kor rajtoltunk. Friss reggeli lendülettel hamar elértük Ladományt, az elsõ ept-t, ahol utolértük Ábrist is. Innen 6 km-re volt a következõ állomás. Kis emelkedõn feljutva szép kilátás nyílt a dombvidékre, a völgyben alant pedig egy ismerõsökbõl álló csoporttal is találkoztunk, õk már visszafele tartottak a sötét völgyi ellenõrzõpontról. Kaptunk enni-inni, majd megérkezett egy nagyobb bringás csoport is. Sokat nem idõztünk, erõs tempót diktálva indultunk a következõ pont felé. Körülbelül félúton egy szarvasbika száguldott át az úton nagyjából 20 méterre tõlünk.

A 3. ep Grábócon, a görögkeleti kolostornál volt. András már az érkezés elõtt mesélt pár érdekes dolgot, így nem kellett rábeszélni, hogy megnézzük közelebbrõl is, Magyarország egyetlen mûködõ szerb templomát és kolostorát. A templomban egy fekete ruhás nõvér fogadott, aki bemutatta a templom és kolostor történetét, mesélt érdekességeket és még humorérzéke is volt: „hát a francba, miatyánk közben a „tizenhárom fodor van a szoknyámon” címû népdal jár a fejemben, hogy lehet így imádkozni?!” :) A templom berendezése díszes, barokk stílusú, az ortodox egyházmûvészet különleges alkotása.
Származási hely: Tolna 50 (2009.09.12.)


Innen mintegy 3,5 km-re volt a következõ pont, Szálka. A sörözõ mellett található bronz szarvassal is összebarátkoztunk, csak nagyon forró volt, így nem tudtunk ráülni (hiába, imádunk rendetlenkedni :)).
A szálkai tavat elhagyva a túra nem túl kellemes szakasza következett: sok aszfalt és nyári meleg. Külön külön sem túl jó, de együtt meg aztán különösen ki tudnak nyúvasztani. Zsibrikre beérve azonban egy plüsskutya-szerû kis pamacs hamar elûzte a morcos kedvemet:)
Származási hely: Tolna 50 (2009.09.12.)

Az ellenõrzõponton ismerõsöket értünk be, majd egy szalámis kenyér és fél liter víz elfogyasztása után csökkentett üzemmódban és szarvasbõgést hallgatva mentünk Ófalura. Ófalu határában egy templomromban gyönyörködtem, miközben András a fontos tudnivalókat ismertette róla:)
Származási hely: Tolna 50 (2009.09.12.)


Ófalu német portái mellett elhaladva a falu végében volt a kocsma az ellenõrzõponttal. Itt bevártuk a többieket, majd indulás elõtt csocsóztunk is, bár az eredménnyel inkább nem dicsekednék :)
Ezután a túra utolsó emelkedõje következett. A János laknál volt az utolsó elõtti ep. Kaptunk cukrot, de a fiúk a szalonnának sem tudtak ellenállni:) Továbbindulva egy õszi kikericsekkel teli mezõ nyújtott páratlan látványt.
Származási hely: Tolna 50 (2009.09.12.)

A hangunkat meghallva, a völgyben lévõ egyetlen házban élõ néni már friss hideg vízzel várt bennünket. Mindannyian meglepõdtünk kedvességén, de a víz nagyon jólesett. Valószínûleg sokáig tudott volna még mesélni, de udvariasan továbbindultunk a szintidõre hivatkozva. Innen mintegy 9 km volt vissza a célig.
Dícséret illeti a rendezõket a következõ ep helyszínének kiválasztásában: a „misztikus” Máriaszéplaki templomrom Cikó határában.
Származási hely: Tolna 50 (2009.09.12.)



Ezután már csak a cél, Bonyhád következett 6 km múlva. Zsíros és lekváros kenyérrel valamint borral vártak bennünket. Lassan megérkeztek a többiek is, és a kialakult jó hangulat, a sok ismerõs összeverõdése megkoronázta a napot. Köszönöm a társaságot és a jó hangulatot, a történeteket és a poénokat Andrásnak, Daninak, Ábrisnak, és Tamásnak aki aranyköpéseivel beírta magát a túratörténelembe , Misinek és mindenkinek akivel találkoztam :)