Túrabeszámolók


Meteor

mz/xTúra éve: 20092009.09.14 10:33:28
Meteor 2x21
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 21,4 km / 750 m illetve 21,9 km / 480 m, összesen 43,3 km / 1230 m)

Soha nem találkoztam még olyan lehetõséggel, mint amit a rendezõk a Meteoron kínálnak: gyakorlatilag a maratoni távot két külön 21 km-es túraként is lehet teljesíteni, ami azért jó, mert egyrészt az ember egybõl két darabot szerezhet a sikeres teljesítésért járó -kifejezetten szép- jelvénybõl, s fõleg, mert a túra „féltávjánál” akár egy órácskát is heverészhet Budakeszin a Mammutfenyõk árnyékában anélkül, hogy a szinitidõn belüli beérkezést kockáztatná vagy arra kárhoztatná magát, hogy a túra vége felé folyamatosan az órát nézegesse! Megjegyzem, a Meteor szervezõi amúgy sem kifejezetten „idõfüggõk”, aki beér, az gyakorlatilag teljesítõnek számít, úgyhogy itt az idõ amúgy sem annyira feszített, de akkor is… Szóval nem tudom ki hogy van vele, de nekem megtetszett ez a 2x21-es lehetõség (még úgy is, hogy ezért természetesen kétszer kell nevezési díjat is fizetni, de engem ez sem tudott elriasztani), s úgy döntöttem, hogy ezt az igazán ritkán kínálkozó alkalmat nem szalasztom el, így a 2x21-es távra neveztem.

Az elsõ 21-est nyugodtan nevezhetnénk egy „Best of Budai hegységnek” is, hiszen ami látványos vagy érdekes hely errefelé és erre az útvonalra felfûzhetõ, azt szerintem érintettük is, úgyhogy az elsõ 21-es útvonala nagyon tetszett. A második már nem annyira, az utolsó harmadát sanos lakott területen tettük meg, ami tõlem mindig is nagyon távol állt. Én kifejezetten nem szeretek a pesti flaszteron túrázni, mert unalmas és semmi köze ahhoz, amit én túrázásnak tekintek. Nyilván valahogy vissza kell érni a városba, tudom, de én azokat az útvonalakat szoktam szeretni, amik arra törekednek, hogy a város aszfalt minél kevesebb legyen… Hát ez itt sajnos nem állt fenn, mert Máriaremete utcáin kanyarogni hosszú kilométereken keresztül nem nagy élmény… Tudom, hogy erre megy az OKT is, de a máriaremetei kegytemplom szerintem akkor is nagyon kilóg ebbõl az útvonalból – megkockáztatom: egy tök felesleges kitérõ! Végig lakott területen vezet oda az út, szinte végig aszfalton, néhol nem is kisforgalmú utcákon át… Szóval ez a rés szerintem nagyon nem ide illik, ez minden, csak nem egy túrába való útszakasz… Persze ez csak egy magánvélemény, lehet, hogy valaki más egészen máshogy látja! Azt a véleményt is tiszteletben tartom – de az enyém ez.

Ami nagyon tetszett a túrán, hogy a –térkép szerint- jelöletlen útakon végig külön M jelzés van felfestve, néhány kanyarban külön kis útbaigazító táblát is láttam, ez klassz és a rendezõket dicséri! Megjegyzem: szükség is van a jelekre, mert ami térképet kaptunk az itinerben…hát az térképnek dráma, de gondolom nem is annak szánták… Inkább csak arra való, hogy segítse megtalálni a RENDES térképen azt az útvonalat, amin haladunk. Egyébként a túrán jól végig lehet menni, de egy rendes térkép kell hozzá (itt azt nem adnak), aki anélkül neki indul, az azért vakmerõ legény!

Akárcsak a „térképvázlat”, az itiner sem sikerült túl szépre, ami azért volt számomra kicsit meglepõ, mert azt hittem, hogy ha valaki ennyire igényes a jelvény terén, akkor az bizonyára egyéb dolgokban sem adja alább, hát ebben mondjuk tévedtem… Soha nincs kifogásom az ellen, ha az itiner fénymásolt, de amikor a tavaly elõtti fénymásolatáról másolják, az már többnyire nagyon meglátszik. Ezen is…

Ami feltûnt, hogy ennyi futót szerintem elég rég láttam TT-n, mint… Ez csak azért említésre érdemes, mert az itinerben külön kiírták, hogy „a túra nem futóverseny, kérjük a futás mellõzését”… :-) Mintha a futók direkt szivatni akarnák a szervezõket... :-) Hiába, ez egy viszonylag jól futható terep, nem csoda, ha a futók kedvelik...

Egyébként nekem semmi bajom a túrán futókkal, kivéve persze azokat, akik valamifajta felsõbbrendûséget éreznek a túrázókkal szemben, de szerencsére õk vannak sokkal kevesebben, s az intelligencia meg úgye nem futás vagy gyaloglás kérdése… Szóval nekem semmi bajom azzal, ha valaki fut, de úgy látszik a rendezõk nem szeretnék ha a túra szép lassan futóversennyé alakulna! :-) Ezen törekvésüket meg abszolút támogatom, de ha valaki futni akar, szerintem hát hadd fusson…

A szervezéssel nem volt semmi baj, nekem tetszett. Érdekes volt, hogy a pontõrök többnyire idõseb urak és hölgyek voltak, de kedvesek, segítõkészek voltak, s ami a lényeg: felkészültek is! Sajnos ezt nem minden TT személyzete mondhatja el magáról, a Meteor igen! Egy szó még az ellátásról: csak egy darab 2 dl-es dobozos narancslét kaptunk a célban, máshol semmit. Szóval aki ide készül, az vizet legalább hozzon magával!

S még valamit mindenképpen ki kell emelnem: a jelvény nagyon szép!

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4,25
(az elsõ 21-es 5-ös, a második nem nyûgözött le a vége miatt, így az 3,5)

Szervezés (szerintem): 4,5
(semmi extra, de rendben volt, az útvonaljelölés is okés volt)

Itiner/útleírás (szerintem): 3,5
(láttam már sokkal jobbakat is…a tavalyi teljesítõk biztos büszkék rá, hogy benne vannak, ezúton is gratulálok nekik, de a tavalyi teljesítõk több oldalnyi felsorolása helyett az idei teljesítõk biztos jobban örültek volna egy jobb térképnek vagy egy részletesebb leírásnak)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 3,75
(a jelvény gyönyörû, az ellátás viszont azért elég szerény…)