Túrabeszámolók


Lábatlan

mz/xTúra éve: 20092009.08.31 15:15:56
Lábatlan 35
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 33,1 km / 895 m)

Ezzel a túrával csak egyetlen bajom van és máris azzal kezdem: akárhogy is variálok, az oda-vissza jutás nagyon nehézkes és nagyon körülményes! Mivel a túra Tatabányáról indul és Piszkére érkezik, a két település közötti, a Gerecse körüli kb. 60 km-es távot valahogy át kell hidalni. S feltételezve azt, hogy a résztvevõk nem mind Lábatlanból vagy Tatabányáról jönnek, ezzel a problémával valszeg nem egyedül kerültem szembe…

Én a „kocsit a célban hagyós” megoldást választottam, de Piszke Pestrõl eleve egy óra, aztán akkor még a vasárnapi egyetlen szóba jöhetõ busszal át kell menni Tatabányára, ami újabb egy óra… Valszeg mégis ez volt az egyik legjobbnak igérkezõ megoldás a sok rossz közül, mert a buszvezetõ szemmel láthatóan döbbenten konstatálta Lábatlanban, hogy alaposan megnõtt az átlagos vasárnapi utaslétszám…Feltételezhetõen a vonat mellett voksolók sem jártak sokkal jobban, mert odafele biztosan rövidebb idõ alatt értek, ellenben Piszkérõl visszafelé minden irányba elég körülményes a vonat, esztergomi meg almásfüzítõi átszállásokkal tarkítva…

S akkor még ott van az az „apróság”, hogy a rajt Tatabányán a Turul emlékmûnél van. Ez a vasúti és a busz pályaudvartól is kb 1,5 km, ezen belül van még vagy 150 méter szintemelkedés is ebben a rövidke 1500 méterben…ez még túrán kívül! Öröm volt nézni a sok megizzadt nevezõt a rajtban – beleértve persze magamat is… :-)
Ennyire megizzadva még soha nem neveztem túrára! :-)

Maga a túra egyébként szép tájakon vezet, nem kell csalódnia annak, aki egy jó kis túrára készül és ezt választja. Vértestolna hosszú mûútja meg a Piszkére bevezetõ köves, göröngyös lejtõ ugyan nem lopta be magát a szívembe, de hát szinte minden túrán van egy-egy ilyen szakasz…

A túra részvételi díja nyugodtan mondható szokatlanul alacsonynak, 400 Ft illetve kedvezményekkel 300 azért még erõs költõi túlzásokkal sem nevezhetõ soknak. Ezért a summáért a rendezõktõl egy nagyon korrekt itinert, Bányahegyen egy csokit, szörpöt, vizet, a célban meg a jól megérdemelt kitûzõt és egy emléklapot és persze egy jó szervezést kaptunk.

Az itinerre külön kitérnék, mert benne van minden olyan tudnivaló, amit egy itinernek tartalmaznia kell, útvonal- és távadatokkal, egy korrekt térképpel, leírással, ismertõkkel az útba esõ településekrõl és látnivalókról (ezekben nekem kicsit sok volt a történelem, talán egy kicsit célratörõbb, rövidebb ezúttal több lett volna) vízvételi helyekkel, sõt még menetrend kivonatok is helyet kaptak benne. Abszolút korrekt!

Ki kell emelnem az EP-n használt bélyegzõket is, nagyon szépek, klasszak, kár, hogy a vértestolnai kilóg a sorból… Amúgy elismerésem azért is, mert mindenütt figyeltek arra, hogy a bélyegzõket fejjel felfelé üssék be, azt hiszem, ezt hívják rendezõi igényességnek, úgye? Megjegyzem, ez az elismerés a kilátós cimborának nem jár, õ a cigizés közben fél kézzel lazán benyomta a bélyegzõt fejjel lefelé, meg ferdén…

Szóval jó kis túra volt ez, nekem tetszett, csak az oda-vissza jutást találtam nagyon-nagyon körülményesnek és bonyolultnak… Minden egyéb abszolút rendben volt!


Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4,5
(jó kis útvonal ez, kifejezetten szép részekkel)

Szervezés (szerintem): 5
(ez egy amolyan nem túlcifrázott, puritán kis túra volt, a szervezés oldala szerintem kifogástalan)

Itiner/útleírás (szerintem): 5
(fekete-fehér nyomdai, korrekt térképpel, leírással (a nevezetességekrõl is), tudnivalókkal, menetrendekkel, vízvételi helyekkel, szintadatokkal…abszolút okés)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 4,5
(a részvételi díj kifejezetten szerény volt, így nem számítottam rá, hogy lakomák sora lesz útközben - nem is volt! A Bányahegyen adott csoki és frissítõ ital szerintem ilyen részvételi díj mellett abszolút elégséges volt, nem érheti szó a ház elejét)