Túrabeszámolók


Csabdi

mz/xTúra éve: 20092009.08.01 17:08:01
Csabdi 30
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 30,0 km / 570 m)

Különbözõ okok miatt olyan túrát kerestem a hétvégére, ami viszonylag gyorsan letudható, s hogy amit keresek a réven, ne veszítsem el vámon, az utazással sem akartam túl sok idõt tölteni, így nyugodtan kijelenthetem, hogy a Csabdi 30-at erre a hétvégére szinte nekem találták ki!

Értelemszerûen korán rajtoltam, hogy hamar célba érjek, mert sietõs volt, meg hát egy ilyen meleg nyári napon amúgy is praktikus dolog a felkelõ nappal indulni… Ami elsõre feltûnt, hogy az -egyébként nem túl takaros, de egyáltalán nem rossz- itinerben folyamatosan olyan tájékozódási pontokra hivatkoznak, amiket egy nem helyi ember aligha ismer! Az olyan mondatokkal, hogy „A bánya mûútjáról a Mayer tanya mellett leereszkedünk a vasztélyi mûútra” nehéz mit kezdeni, mert ugyan valószínûleg eljöttem ugyan mellette, de ennek ellenére még most sem tudom, hogy melyik a Mayer tanya… Ez biztos tök egyértelmû egy helyismerettel rendelkezõ embernek, de nekem nem volt olyan evidens…

Egyébként más gond nem volt az útvonallal és az azon való eligazodással, a jelzések ugyan néha ritkák voltak, de semmi komoly eltévedés nem fenyegetett, ahol pedig szalagozás volt, az rendben volt. Egyedül az elsõ szalag utáni susnyákosban hiányoltam még egy szalagot, mert ott több felé lehetett menni (látható út egyik irányban sem volt) és a két nem létezõ út közül természetesen -olyan Pierre Richard-osan- én azt választottam, amelyik nem a jó út volt, de 30 méter után nyilvánvalóvá vált a tévedés, úgyhogy máris módosítottam. Szóval ez sem volt ez nagy probléma, de oda szerintem jó lett volna még egy apró szalagocska… De ez tényleg csak kötözködés, mert soha ennél nagyobb mulasztást! :-)

Maga az út meglepõen szép volt, a végén az Óbarok-Csabdi közötti szakaszt ugyan nem feltétlenül zártam a szívembe amolyan tipikus alföldi jellege miatt (meg valószínûleg véleményem formálásába a dél körüli idõhöz pontosan passzoló hõmérséklet is erõsen belejátszott), de a többi abszolút rendben volt, s az útvonal még látványosságokban sem szenvedett hiányt! Szép volt a mûúttól Tükröspusztáig, majd onnan a Somlyó kulcsosházig vezetõ út is, a lefele vezetõ szakasz is tetszett, a Nagyegyháza körüli utak nem hagytak bennem mély nyomot, de összességében az útvonal szerintem jó és szép volt. A végérõl meg már úgyis beszéltem… :-)

Az itiner? Hát az biztos, hogy nem esztétikus és professzionális kinézetérõl válik híressé, de azért legyünk õszinték, jó, ha szép egy itiner, de azért nem ez a legfontosabb! Ami ezt illeti, ez sima kétoldalas tintasugaras nyomtatás volt egyik felén egy nem túl éles térképpel, úgyhogy ezt szépnek erõs túlzással sem lehet mondani, viszont amire való, annak tökéletesen megfelelt. Egy nagy hiányosságára azért felhívnám a rendezõk figyelmét: az útvonal adatok a táblázatban és a térképen nagyon nem egyeznek, pedig ott vannak egymás alatt… A táblázat szerint például a nagyegyházi EP 17,8 km-nél van, az alatta lévõ szinttérképen meg bõven 20.0 km után van jelölve. Óbarok fent 22,3, lent 24,6… A dizájn olyan amilyen, de ezt szerintem nem ártana javítani…

Ellátás terén nem voltunk extrán elkényeztetve (hja, a múlt heti Patai Mátra nagyon magasra tette a lécet e téren :-)), viszont a fontos helyeken mindig adtak vizet, méghozzá viszonylag hideget, a célban meg volt minden, ami kell, szóval ez is rendben volt, szerintem… A gyulai kolbászos kenyér fõleg finom volt, bár nagy mûvész lehetett, aki ezt a kolbászt ilyen nagyon vékonyra fel tudta szelni…  De még így is sokkal jobb volt, mint a sima vajas kenyér, szóval köszönet érte!
Összességében szerintem ez egy nagy cirádáktól és mindenféle megafelhajtástól abszolút mentes túra volt, de aminek a helyén kellett lennie, az ott is volt. Aki erre a túrára indul, az ne számítson extra felhajtásra, viszont azt nyugodtan biztosra veheti, hogy egy szép útvonalon, egy abszolút jó kis túra elõtt áll. Nekem tetszett.

Ja, még valami! A jelvényekbõl az olyanokat szeretem (és szerintem ezzel nem vagyok egyedül), amin szerepel a táv is, azt furcsának találtam, hogy a 15-ös jelvényen rajta van, hogy Csabdi 15, a 30-ason meg csak annyi, hogy Csabdi teljesítménytúrák, osztjónapot… Teszem hozzá: a jelvény se túl szép, de az oklevél…húhhh…azt igazából kár is adni, mert komolytalan! :-) Ha meg már adni akarnak és azt is házilag készítik, hát jó, okés, de akkor legalább ne ollóval vágnák szét az A4-es lapot ketté, hogy legalább a széle egyenes legyen…

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4
(jó kis útvonal volt, elég sok érdekességgel útközben, szép tájakkal, a nagyegyházi rész és az Óbarok-Csabdi szakasz volt csak kicsit snasszabb)

Szervezés (szerintem): 4,5
(nem volt vele semmi baj, bár reggel kicsit jöhettek volna korábban is a szervezõk…)

Itiner/útleírás (szerintem): 3,5
(a dizájnt nem értékelném, mert tragédia, de a tartalom szerintem teljesen okés lenne, ha a fent említetthez hasonló hibákat számûznék belõle)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 4
(semmi kiugró, de rendben volt, a Somlyón csoki, a fontos helyeken mindenhol víz, a célban a szokásos + a gyulai kolbászos vajas kenyér)