Túrabeszámolók


Pest Megyei Piros - Pest Megye Turistája (teljesítménytúra)

mz/xTúra éve: 20092009.06.29 14:00:04
Pest megyei piros 50
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 49,3 km / 650 m)

A verõcei vasútállomástól a hasonló õrbottyáni építményig tartott a túra, s az útvonal változatosságára aztán igazán nem lehetett panaszunk: a Börzsöny déli szélét megcsípve Katalinpusztától kaptunk egy kis izelítõt a Cserhát nyugati végébõl is, majd a hegyek-dombok szép lassan eltûntek, s egy tipikus alföldi túra lett a vége. Maga a táj talán nem minden idõk legszebb teljesítménytúra útvonala, de itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy végiggyalogoljuk a majd 250 km hosszú Pest megyei piros jelzést, vagy most legalábbis annak az egy ötödét. Ugyanakkor azt sem mondhatnám, hogy az útvonal kifejezetten szûkölködik érdekességekben, mert a Fenyves hegyrõl a Dunára nyíló panoráma, a Gyadai tanösvény ártér feletti gerendaútja vagy éppen az ország legnagyobb piros jelzése mind-mind olyan érdekességek, amelyeket bármikor bárkinek nyugodtan merek ajánlani, hogy egy kirándulás során keresse fel!

A túra -jó értelemben véve- puritán volt: minden nagyon látványos külsõségtõl mentes, de ugyanakkor nagyon jól megszervezett, nem volt nagy felhajtás, de aminek ott kellett lennie, az ott is volt, méghozzá minden a helyén! Az itiner igényes, akárcsak a PMP igazolófüzet, a kettõ együtt pedig tökéletes útitársnak bizonyult, térképpel, leírással…szóval kifogástalan!

Talán csak útviszonyok nem voltak tökéletesek, az elõzõ napok kiadós esõzései ugyanis nem múltak el nyomtalanul, az út -fõleg a börzsönyi szakaszon- ragacsos is és csúszós is volt egyszerre. Ahogy kiértünk az erdõbõl, a kevésbé árnyékvédett helyekre, ott már az útak is jobban voltak, a gyadai réten például egészen kellemes, de aztán Kosd elõtt megint csúszka és ragacs… Utána már nem volt gond a végéig, s mivel a komolyabb esõt megúsztuk, a nap végére egészen jó lett már az út is!

Egy kifejezetten klassz kis túrán vagyunk túl, s szerintem mindenki egyet ért ezzel, aki részt vett rajta! Ha tehetem, én biztosan eljövök a jövõ évire is!


Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4
(ahogy már utaltam rá, talán nem ez a világ legszebb teljesítménytúra-útvonala, de itt nem is ez a lényeg…)

Szervezés (szerintem): 5
(a szervezés abszolút okés, az ellenõrzõpontok ugyan néha nem teljesen ott voltak, ahova vártuk õket, hanem kicsit hamarabb vagy késõbb, de semmi gond nem volt ezzel sem)

Itiner/útleírás (szerintem): 5
(az itiner igényes és szép munka, a PMP igazolófüzettel együtt tökéletes kalauz, mondjuk ha lett volna olyan, aki csak az itinerrel navigál, az talán önmagában kevés lett volna…de én ilyet nem láttam)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 5
(korrekt ellátást kaptunk, Kosdon választható (zsíros, margarinos, lekváros) kenyérrel, Csörögön nápolyi, több helyütt víz, a célban megint kaja)