Túrabeszámolók


Cinege 40/25/10

lomhaTúra éve: 20092009.04.26 15:15:53
A múlt heti Gerecse 50 után amolyan pihentetõ túraként választottuk a Cinege 40-es távját, amelyen ha jól emlékszem, 700 m szint volt, méghozzá egyenletesen elosztva, brutál kaptatók nélkül.
A startnál megkínáltak minket kullancsriasztóval, ami nagyon kedves volt tõlük. A start és az elsõ pont között 2 m magas susnyásban gázoltunk úttalan utakon, nádasban, szántóföldben.Az elsõ pontnál almát kaptunk, ami azért is jó ötlet volt, mert az évszakhoz képest szokatlan melegben elég gyorsan fogyott az ivóvizünk, az alma pedig folyadékpótlásnak is jó volt. Innét gyönyörû tájvédelmi körzetben, tanösvényen vitt tovább az utunk - egy óriási fehér vízi madár, férjem szerint kócsag, méterekre tõlünk repült fel a nádasból. A békák harsányan kuruttyoltak, a pollenallergiám lelkesen gyötört.
A második pontnál szembesültünk a túra egyetlen negatívumánál: nem volt pont! Legalábbis elõször ezt hittük, ugyanis a pont teljes környékén kb. negyed órát bóklásztunk, mire végre ráleltünk a pontõrökre. Az idõs hölgy azt mondta, azért nem ott vannak, ahol az itiner szerint lenniük kellene, mert ott nincs pad.(Megjegyzem, az egész Cinege-forrás tele volt padokkal!!) Mondtuk, akkor legalább tegyenek ki egy cetlit, vagy küldjenek oda valakit, mert mi is majdnem nem találtuk meg a pontot. Nem tudom, megfogadták-e a tanácsunkat...
Eztán felkapaszkodtunk a kilátóhoz, ahol egy nagyon rendes, segítõkész pontõr srác fogadott minket. Már messzirõl láttuk, amint egymagában ücsörög a tûzõ napon. Jól elbeszélgettünk vele, gondolom, örült, hogy végre van kivel beszélnie, útba is igazított minket. végül otthagytuk, folytattuk utunkat.
A pontõrök a továbbiakban is kedvesek és segítõkészek voltak. Eltévedni nem igen lehetett, a zûrös helyeket lelkiismeretesen kiszalagozták nekünk. Vízvételi lehetõség csak 3 helyen volt, de azok jól elosztva, a túra közepe táján, egyik közkútból, másik kocsmából, harmadik szóda az utolsó ponton. Az itiner jól követhetõ volt, leírás és térképvázlat egyaránt. A kitûzõ egy szép fényképet ábrázol egy cinegérõl. A célban várt minket a zsíros és lekváros kenyér, illetve még néhány extrát is kaptunk - azaz kaphattunk volna egy kupont, amellyel részt vehetünk egy helyi hajókiránduláson. Ezt már nem volt módunk igénybe venni, de azért rendes volt a szervezõktõl. Még vasúti menetrenddel is készültek nekünk a célban, ami különösen jól jött.
Jól szervezett, könnyû kis túra volt, habár nem voltak sokan (a 40 es távon asszem 25 induló volt összesen, a rövidebbeken viszont 200), ajánlom mindenkinek.