Túrabeszámolók


A Város Peremén

hkataTúra éve: 20092009.04.05 21:12:28
Túra a Város peremén - Szerintünk a budai (25-ös) túrák közül ez a legkeményebb. Aki rendesen végigjárja a sárgán, igazán elfárad, s ebben nincs semmi szégyellnivaló. Embert és kitartást követelõ túra. Bár a táv inkább 30 km, a szint pedig bõ 1300 - de ettõl csodálatos az egész.
Sikeres nevezés után a Rózsika-forrásnál sikerült az elsõ bélyegzõ begyûjtése. Csak azért mondjuk, mert volt, aki azt állította, hogy a pontõr nem volt a helyén még 8.15-kor. 8.10-kor már javában dolgozott (aki nem járt arra, annak nem adhatott bélyegzõt).
Erõs menet következett a Virágos-nyeregig. A természet már kezdi uralni a tájat, szépen zöldül minden és a virágok is csodálatosak. Lankásabb rész után újabb hegymenet. Gyönyörû odvas keltike mezõk, elbájoló illatot árasztanak. Az Újlaki-hegyen mosolygós õsz szakállú úriember adta a következõ pecsétet. Elbeszélgettünk, milyen jó volna egy pofa sör. Csúcsfotó, majd továbbindulunk Hûvösvölgy felé. A kút a büfé elõtt életmentõ volt. Április elejéhez képest fullasztó meleg volt. A pontõrök jószívvel szemlélték a frissülést. A békés turisták érdeklõdve nézték, honnan jöhettünk. Pecsét, csoki, egy kis dió, majd újabb hegymenet a Hárs-hegyi kilátóhoz. Párc perc szusszanás, csúcsital, bélyegzés és ízületet nem kímélõ lemenet Szépjuhásznéhoz. Újbóli vasutazás le-fel, a Csacsi-rét nem adja könnyen magát. Öröm volt látni a szalonnát sütögetõ embereket, bár õk furcsán nézték a zsákos harcosokat. Következett egy kis pihentetõ rész Makkosmáriáig, a templom látványa mindig csodálatos. Irány tovább, a Sorrentó kápráztató látványa a naptengerrel. Majd a végén a bónusz: a Csíki-hegy hullámvasút-járata. Lilás kökörcsinek és sárga kõtörõk. Egy-egy hérics.
A Csíki csárdához vezetõ aszfalt iszonyú meleg volt, de a szép táj, kedvesem csókja és a hideg sör kárpótolt az egész napi fáradságért. Van már két szép emlékérmünk. Most (mivel nem voltunk benne az elsõ 25-ben) bõven elég lett volna az emléklap, esetleg örültünk volna a legkisebb méretû apró kis kitûzõnek József Attila arcképével.
A csárdában elfogyasztott rántott hús és a kiszolgálás kitûnõ volt.

Köszönet a szervezõknek, jó túra volt. Szép, fárasztó, de nagyszerû túra. Gratuláció minden túratársnak, aki végigjött rajta!

Üdv: Kata és Dezsõ