Túrabeszámolók


Normafa

napvirágTúra éve: 20092009.03.08 14:00:09
:-) Sokadik túrám teljesítése után, most tört rám elõször a beszámolás vágya.

Nyolc órára értem fel barátaimmal a Síházhoz. Baljóslatú köd fogadott minket! Miután épp sikerült elfoglalnunk az utolsó parkolóhelyet elindultunk, hogy túl essünk a kötelezõ adminisztráción. 08.10 kor startoltunk, követve a leírás útvonalát. Az elsõ pontig sima volt az út, kivéve a kilátóig vezetõ utolsó jó pár vádliszaggató métert. Kicsit kellemetlen volt, hogy lépcsõt is kellett mászni a pecsétért, de a pontõrnek még rosszabb lett volna a barátságosnak nem mondható idõben a kilátó elõtt ácsorognia órákig. ... Érdemes tudni, hogy a torony 23,5 m magas, kerek alapformájú, teraszos elrendezésû, neoromán stílusú. Tetejére 101 fokból álló csigalépcsõ vezet fel. A kilátót Schulek Frigyes tervei alapján, részben közadakozásból építették. A körülötte fekvõ teraszt 1931-ben alakították ki.
A mai, kõbõl épült kilátó helyén korábban fa messzelátó hely állt. A János-hegy már a XIX. században a fõvárosban élõk kedvelt kirándulóhelyévé vált. 1882-ben Erzsébet királyné is tett kirándulást a János-hegy tetejére. Az õ tiszteletére kapta nevét a kilátó. ... Innen lefelé indultunk a sáros úton reményteljesen, hogy végre magunk mögött hagyhatjuk a ködöt. A Csacsi-réten egy éjszakai túra alkalmával már jártam, de mivel akkor az orromig is csak alig láttam, most az újdonság erejével hatott rám a hely, hogy milyen jól kiépített pihenõ rész várja itt a megfáradt turistákat, a pontõr által felkínált Sport szeletrõl már nem is beszélve.
Makkosmária,( nevét egy legenda szerint arról kapta, hogy az itt álló kisebb kápolna a törökdúlás idején elpusztult, és a benne õrzött Szûz Mária képet a környékbeliek egy tölgyfa törzsére akasztva õrizték. A ma itt található Mária kép természetesen csak az eredeti festmény másolata )Végvári-szikla, Piktortégla üregek útvonal, korábbi geoládázásaink miatt volt már ismerõs számunkra. A sár ellenére is jól esett az erdei "erõltetett menet". A hatodik ellenõrzõpont - köszönet még egyszer a bõséges és szívélyes vendéglátásért! - után sajnos betonos úton kellett folytatni utunkat, amely nem túl kellemes és sajnos elkerülhetetlen is, de a fájó térdek csak kiállták ezt a próbát is. A Farkasvölgy után az utolsó nagy neki fohászkodás a kápolnához való feljutás volt a zöld háromszög jelzésen. Az "Úti Madonna" nevû erdei kápolnát Berger János teológus professzor a Farkasvölgyben épített - még ma is meglévõ - nyaralójától 300 méterre 1883-ban emeltette.
Az egyre pusztuló kápolna a Pilisi Parkerdõ Gazdaság, a Magyar Cserkész-Szövetség és a Farkasvölgyi Baráti Kör közös munkájával épült újjá. A megújult kápolna ünneplésére 1998. május 13-n, felszentelésére 1998 október 3-n került sor.
Elhagyva az ellenõrzõpontot a tovább kanyargó ösvény hamar kivezetett minket a Gyermekvasút végállomásához, majd onnan szinte már csak be kellett sétálnunk a célba. Itt minimális várakozás után megkaptuk az oklevelet, a kitûzõt és a ropit. Négy óra 35 perc alatt teljesítettünk!
Folyadékpótlásként a Síházban még elfogyasztottunk egy üdítõt.

Gratulálunk a szervezéshez és köszönjük a lehetõséget!