Túrabeszámolók


Normafa

ZETúra éve: 20092009.03.07 14:41:07
Beszámoló szintidõn belül :)
Reggel hezitáltam, hiszen az elmúlt napok esõi után úgy gondoltam, hogy sáros lesz a túra, amihez -mármint a sárhoz- nem nagyon volt kedvem.
Mégis belevágtam, és negyed tízkor el is rajtoltam, lesz ami lesz alapon sima túracipõben. Normafa és környéke, meg az egész hegytetõ ködben, a kék körtúra jelzésen itt-ott jégfoltok, némi sár is, de jóval kevesebb, mint amire számítottam. A hideg szél nem esett jól, de szerencsére kevés szélnek kitett szakasz volt.
A János-hegy, pontosabban az Erzsébet kilátó volt az elsõ EP, itt utánam kellett kiabálnia a pontõrnek, mert szegény behúzódott a kilátóba a szél ellen -- egy bója azért jó lett volna...

A piroson lefelé kényelmesen, térd- és bokakímélõ puha, de nem csúszós talajon lehetett haladni, egészen a P- S- találkozásáig, ahol a következõ pont volt, itt a bélyegzés mellé cukorkával kínáltak. Innen sárga sáv, Csacsi rét (ep, sport szelet), majd Z+ következett, az idõjárás alapján "remélt" sár nélkül. Csacsi rét után a Z+-on lementünk Makkosmária felé, ahonnan a P- jelzést követtük a Piktortégla üregekig. Innen széles erdészeti útin le az Irhás-árok tetejénél lévõ etetõpontig (zsíros kenyér, hagyma, vegyes savanyúság, tea), majd bõven szalagozottan következett az Irhás árok -- gyakorlatilag kényelmetlen sár nélkül. A következõ ponthoz (Hörcsög utca) a balra letérést majdnem benéztük, de idõben sikerült korrigálni :) Itt "szokás szerint" autóból kaptunk bélyegzést, majd "Némi" emelkedés, a rondán teleszemetelt Ördög-orom után zöld háromszög jelzés következett. Az aszfaltról késõbb jobbra letér a jelzés, ezt a felfestés is, és a szalagozás is szépen mutatta -- ahogy olvastam, itt korábban másoknak volt problémája.
A Farkas-völgybe lefelé az ösvény kényelmesen járható volt; a híd után pedig nekivágtunk a túra utolsó emelkedõjének. A káplnánál kaptunk még egy bélyegzést, majd a TV-torony után némi beton/aszfalt koptatás után visszaértünk a Normafához, ahol kitûzõ, oklevél, és egy csomag ropi járt a teljesítõknek.