Túrabeszámolók


Meteor

efemmTúra éve: 20052005.09.17 20:40:31
Meteor 21B

Tökéletes idõzítéssel sikerült megtalálni a Meteor túrák egyetlen esõmentes távját, a 21B-t. Délelõtt családi programom volt, de délben meggyõztem magam, hogy kell a túrafutás, így -hála a késõ rajtzárásnak- 13:20-kor el is tudtam rajtolni Budakeszi, Mamutfenyõktõl.

A rajtban találkoztam Ryan, Nagyondinnye és Pygmea topiktársakkal, akik kissé csodálkoztak, amikor a "Merre van a rajt?" kérdéssel üdvözöltem õket. Kissé elcsigázottnak tûntek, valamint ázottnak, ami nem meglepõ a délelõtti esõk után.

Az idõjárás érdekes volt. Délben Óbudán borult volt, de a felhõzet szakadozóban, a Budakeszi úton Szépjuhászné körül sütött a nap, a Mamutfenyõktõl pedig a párába burkolózott hegyeket lehetett csak látni.
Elrajtoltam, rögtön futással indítottam, a célom a két és fél és a három órán belüli teljesítés volt. A fatelep, majd a kerítésmászás után beértem Sanciékat, majd meg is elõztem õket. Bíztattak, hogy TZH csak 5km-rel lehet elõttem, de valahogy nem tudtam beérni.

A hosszúhajtási kõbányánál igyekeztem gyorsan pecsételni. A pontõr hölgyek már várták nagyon a végét, még 10 percük volt az állomás nyitvatartásából. (résztáv: 4.1km, 29:30). Utána kellemes lejtõ, aztán a vadak által feltúrt erdei út, ahol most jól haladtam, de emlékszem olyan Zöld45-re, ahol nagyon utáltam visszafelé ezt a részt.

A Zhsz-n kocogva valahogy egészen hamar következett a kerítés. Utána a kanyarból megnéztem, hogy most látszik-e a János-hegy, de felhõben volt. Így csak a mezõn legelészõ lovat es a mellette pihenõ csikóját fotóztam le. Mûút, majd a murvás út a kerítés mellett. A mezõ végén nem emlékeztem, hogy el kell fordulni balra, de túrázók kisegítettek. A Zhsz nem látszott ebbõl az irányból. Ezután már nem tévesztettem, csak a tempómból kellett visszavennem az emelkedõkön. Inkabb csak a lábam alá néztem, de örömmel láttam, hogy mennyi arrafelé a som.

A Fekete-hegyek mindig gyönyörûek. Visszaemlékeztem a tavalyi októberi topiktúrára, amin szintén jártunk arra. (5.4km, 42:59)
A Tarnai-pihenõnél a pont õrzéssel együtt üzemelt, bár a blöki fáradt lehetett -vagy lusta, mint én?:)-, mert csak feküdt a gazdi mellett. Két túrázó hölgy segítségével megbeszéltük, hogy a 21B-s távomon Vöröspocsolyánál lesz-e pont, vagy sem. Az itinerben a felsorolásnál szerepel -nyitvatartással-, viszont a pecséteknél nem volt feltüntetve csak a hosszútávosoknak Zsíros-hegy. A Zhsz-Phsz elágazásánál visszakiabáltam egy párt, akik a Nagy-Kopasz felé indultak.. Láttam, hogy mögöttük nem sokkal nagyobb csapat is jön abból az irányból.

Lefelé a Kopasz-erdõn elég jól haladtam, csak valahogy nagyon soká akart jönni a Vöröspocsolya a P sávon. (4.5km, 47:26) Érzésem szerint alá van mérve 1.5km-rel, de lehet, hogy tévedek. A pontõr 5m-rel a P+ leágazás elõtt üzemelt, ami nekem nem volt gond, de a mögöttem érkezõ túratárs csodálkozva kérdezte, hogy honnan tudom, hogy arra kell lekanyarodni? Igaz, hogy jól ki volt taposva, de jelezve nincs. (Illetve -ha jól értettem a célban a rendezõket-, akkor ki volt, csak reggelre ismeretlenek leszedték..)

Lefelé Remeteszõlõsre már ismerõs volt az útvonal a Budai tájakon túráról. Most is igénybe vettem a település közepén a kék kutat. A Remete-szurdok pontot is megtalaltam. :) Láttam, hogy volt, aki valami miatt a pont elõtt 100m-re keresztülment a patakon és elindult felfelé a hegyre. (2.9km, 25:18)
A Máriaremetei templomnál a pontõrõk már messzirõl integettek, de a turistaútra kitett piros-fehér lapról is fel lehetett ismerni az állomást. Ezt más túrán is szeretem ezt a jelzést, így nem lehet elmenni a pont mellett, meg nem kell kérdezõsködni az út mellett állókat, hogy "Te vagy a pont?".)(1.8km, 12:32).

A Zsíroshegyi út mindig kifog rajtam, pedig emelkedõ már nincs benne. Azt viszont szeretem, hogy minden második utcasarkon van nyomóskút. Most nem használtam ki, mert nem volt nagyon meleg.
Itt elfogy az erõm, csak bele-belefutni tudok, pedig jó lenne 3 órán belül célbaérni. Nagy-rét széle, innen már nincs sok hátra, de a tervezett idõ nem lesz meg, még keresztül kell menni egy dombon. Egy villanyoszlopnyi futás, egy gyaloglás. Lefelé azért már futok, keresztül a gyermekvasút vágányai alatt, majd futás közben cél-fotózom az állomás épületét. Az ajtó elõtt leállítom az órát. 03:02, 21.9km-en. Nem baj, közel voltam. (utolsó résztáv: 3.2km, 24:34)

Jó túra volt! Az ötvenesbõl már van 4 teljesítésem, a 21A-ból egy tavalyról és így benne van a nevem az idei itinerben. :) A Meteor 21B az egyik legkönnyebb lehetõség teljesítménytúrán jelvény megszerzéséhez. Éltem vele, és még csak el sem áztam. :) Cserébe jól elfáradtam, a szolgáltatásként adott kétdecis üdítõ, majd fél liter kóla is csak akkor tett rendbe, mikor az utolsó 1decijét turbóztam két 300mg-os magnéziumos plusszal.

Jövõre ismét jövõk valamelyik távon.
A Meteor 21B túrán készült fotóim.
efemm.