Túrabeszámolók


Írottkő

nafeTúra éve: 20082008.11.03 20:32:33
Írottkõ 35
GPS-el mért távolság: 32 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintkülönbség: 1225 m.
A Tatabánya 30-on a kelleténél egy kicsit szorosabbra húztam az új bakancsom fûzõjét, így rendesen megnyomta a bokámat. Emiatt nehezen tudtam dönteni, bevállaljam-e az 50-est, vagy csak a 35-öst. Reggel a kocsihoz menet döntöttem a rövidebb táv mellett. Még sötétben neveztem be, s indultam neki a távnak. A rajt után nem sokkal, az internetes kiírás alapján félrevezettem egy 50-es távon induló túrázót. Két éve már indultam ezen a túrán, így az Internetes kiírás alapján tudtam, az 50-esek a 35-ösök Velembõl visszajövõ ágát teszik meg, fordított irányban. Fel sem merült bennem, hogy a kiírás és a tényleges útvonal ilyen mértékben eltérhet egymástól. Elnézést kérek tõle.
Természetesen az Óháztetõig vezetõ emelkedõn lekerült rólam egy réteg ruha, valamint a kesztyû is a zsebembe vándorolt. Az ellenõrzõ pontnál még nem volt túl világos, így kihagytam a kilátót. A Borha-forrás elõtt ismerõs ért utol, majd rövid idõ múlva el is hagyott. A forrásnál megálltam egy kicsit fényképezni. A Vörös-kereszt elõtt újabb ismerõsök értek utol. Õk az 50-es távon indultak. Ekkor lett gyanús, miszerint Kõszegen félrevezettem a túratársat. Szép õszi színekbe öltözött erdõben ballagtam Velem felé, ahol a pecsételés után kalóriapótlás következett. Induláskor futottak be Istvánék. Bozsok felé utol is értek egy fényképezési megállónál. Bozsok után azért az emelkedõ visszafogta õket, így volt idõm fényképezni. Az Írottkõig együtt haladtunk, ahol én felmentem a kilátóba, õk pedig továbbmentek, mivel hatórás teljesítési idõt tûztek ki maguk elé, ami nem enged meg túl sok nézelõdést.
Érdekes volt a számomra, hogy az elõzõ napi szeles idõ, és a hidegfront utáni helyzet ellenére nagyon párás a levegõ. Délkeleti irányban például egyáltalán nem volt horizont. A kilátóban összefutottam Zolival. Mivel az 50-es és 35-ös távok Velemig megegyeznek, így vele és gyõri alkalmi társaival tartottam, majdnem a faluig. A piros jelzés a Hosszú-völgynél igen érdekes, de sajnos alig mutatja meg a völgy szikláinak szépségét. Ahol mutatja, ott már csak a szelídebb része van. Elsõ alkalommal erre járva, valahogy gyanúsak lettek a fák. Miért látom én velem egy szintben a koronájukat, alig néhány tucat méterre az ösvénytõl? Utána jártam. Tulajdonképpen egy nagyon szép sziklafal tetején vezet a jelzés. Egy helyen le is tudtam menni, s onnan megcsodálni a sziklafalat. Erre most felhívtam társaim figyelmét is. Õket is meglepte. Le is lassultunk egy kicsit. Késõbb jó meredek ösvényen ereszkedtünk le a völgybe. Nem lenne rossz valahogy rögtön a Hosszú-völgy kezdetén levinni az útvonalat a völgybe, ha ez megoldható. A Péterics forrásnál megálltam fényképezni, s lemaradtam. Velemben az újabb zsíros deszkázásnál azért utolértem õket. Itt végleg elváltak útjaink. Kellemes, de nem túl látványos terepen gyalogoltam a célig.
Az egyik rendezõvel beszélgetve kiderült, egész évben sem nézték meg, mi került bele a honlapon és a könyvben található kiírásba. Szerinte tévesen a tavalyi évi kiírás jelent meg. Minden esetre kellemetlen, ha egy túra kiírása és a tényleges útvonala ennyire eltér egymástól.
A túra nagyon kellemes, jól szervezett volt. Külön pozitívum, milyen sok gyereket sikerült bevonni a rendezésbe. A túra ár/szolgáltatás aránya kiváló. 600 Ft-ért Velemben kétszer zsíros kenyér és tea, az Írottkõn cukorka, a célban pedig téliszalámis szendvics és üdítõ. Az útvonal jelölése a 35-ös távon jó. Negatívum viszont a kiírás és a tényleges útvonal eltérése az 50-es távon, a gyenge minõségû szürke árnyalatos fénymásolt térkép, és az útvonalleírás hiánya. Erre fõként a lakott területeken vezetõ részeken lenne szükség. Emlékszem, az elsõ Írottkõ túrámon, nekem is gondot okozott a kitalálás Kõszegrõl. Gyakran kellett a turista térképet elõvenni. Most is voltak olyanok, akiknek ez gondot okozott, amit nem csodálok. Egy-két keresztezõdésben, még világosban sem látható, merre visz a jelzés, nem hogy sötétben.