Túrabeszámolók


Őszi Mátra

dyanTúra éve: 20082008.09.28 17:51:03
Õszi Mátra 30 teljesítménytúra - túrabeszámoló 2008.

A tavalyi nagy létszámú (201) fõ induló után idén is nagy érdeklõdésre számítottunk az Õszi Mátra teljesítménytúrán, de mivel ugyanezen a hétvégén rendeztek több más érdekes túrát is, ezért idén csak 151-en jöttek el a Mátrába. Az idõjárás hasonlóan kegyes volt mint elõzõ évben, így esõtõl nem kellett tartani, igaz most egy kicsit talán hûvösebbre sikeredett.

A tavalyi tapasztalatokból és túrázói véleményekbõl kiindulva idén kiszalagoztunk három olyan helyet is, ahol 2007-ben eltévedések történtek. Sajnos idén máshol kevertek el a túrázók, így jövõre a szalagozandó helyek listájára ezek a pontok is felkerülnek. A pályabejárás egy hónappal a túra elõtt zajlott, de sajnos ez alatt az idõ alatt is történt változás: egy piros sáv jelzésbõl piros kereszt lett, ez jó pár résztvevõt megzavart. Az igazolófüzetben szereplõ itiner egy helyen maradt hibás, a Mátraszentimrén átvezetõ útvonalban akadt egy hiba a jelzések felsorolásánál, de ez szerencsére nem okozott problémát.

A nagy eltévedéseket (pl. A 4. pont elõtt lefordulás Gyöngyöspata felé) általában az okozta, hogy a túrázók nem olvasták el figyelmesen a leírást, és nem nézték a térképet. Jövõre erre igyekszünk jobban felhívni a figyelmet. Tavaly ilyen alig történt, idén sokkal több kijutott belõle.

Az ellátással szerencsére nem volt gond, sokkal több emberre készültünk mint amennyien jöttek, így bõven jutott mindenkinek a 2.sz EP-ban fejenként két
darab csoki, a 4.sz. EP-ban egy fél literes üdítõ, és a célban pedig korlátlan gyümölcslé (szõlõ, narancs, alma), zsíros és vajas kenyér, uborka, lilahagyma.

A 2009-es túra elõtt igyekszünk egy idõben sokkal közelebbi bejárást tervezni, hogy a túráig már ne lehessenek változások, és természetesen az útvonalon magán is sokkal több kiegészítõ jelzést, szalagot helyezünk el. Az ellenõrzõ pontokra pedig a következõ ponthoz történõ eljutást segítõ tájékoztató táblát rakunk ki. Így reméljük, ezzel sokaknak könnyebbé tesszük a sikeres teljesítést.

Ezúton is köszönöm minden túrázónak a részvételt, és gratulálok a teljesítéshez! Jövõre is sok szeretettel várunk mindenkit!

Nagy Sándor - szervezõ